Responsabilii Societatii Nationale -Tutunul Romanesc-, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, intentioneaza sa rezolve problema datoriilor societatii prin vanzarea -pe bucati- a activelor. Surse din cadrul societatii ne-au confirmat ca SNTR este intr-un stadiu avansat de negociere pentru vanzarea liniei primare a fabricii de la Ramnicu Sarat, pretul -negociat- fiind de ordinul milioanelor de dolari. Aceasta in timp ce tot mai multe voci soptesc pe la colturi despre intentia lui Niculae de a desprinde una dintre fabricile de tigarete din SNTR si a o vinde uneia dintre marile concerne internationale care au deja instalate capacitati de productie in Romania. La care se adauga insistenta in paralel a InterAgro si Ministerului Agriculturii ca Regia Protocolului de Stat sa preia de la SNTR cele trei vile plus clubul din Parcul Rezidential Baneasa la supravaloarea la care acestea au fost -rechizitionate- de la Banca Turco-Romana. Toate acestea pe fondul disperarii cu care se cauta -diluarea- costurilor de productie, unele din solutiile gasite de -creierele- din SNTR fiind de-a dreptul ridicole, aspecte asupra carora vom reveni.
Prima vizata, fabrica de la Ramnicu Sarat
Confruntata cu apropierea amenintatoare a termenelor de plata a datoriilor reesalonate, echipa numita la conducerea -Tutunului Romanesc- in urma preluarii societatii de catre magnatul Ioan Niculae a luat decizia instrainarii unei parti din activele SNTR. Surse din cadrul InterAgro ne-au informat ca primul activ semnificativ care ar urma sa fie vandut este linia primara de la Fabrica de Tigarete Ramnicu Sarat. Aceasta ar urma sa fie cumparata, spun sursele, de societatea -Leaf Tobacco-, apartinand unui cetatean italian cultivator de tutun in Romania. Acesta insa, spun sursele, nu ar reprezenta decat interfata, cumparatorul fiind in realitate o firma romaneasca, interesata si in trecut de cumpararea fabricii de la Ramnicu Sarat. Ministerul Agriculturii si-a dat acceptul pentru vanzare, acordul fiind obligatoriu, dandu-si acceptul pentru -curatarea de astfel de active-, banii obtinuti din vanzare fiind tocmai buni, ne-au precizat sursele, pentru plata celor aproape 30 de miliarde – salarii compensatorii pentru disponibilizatii din SNTR.
Fabrica Bucuresti, la Philip Morris?
Tot mai insistente sunt insa zvonurile despre posibila desprindere a Fabricii de Tigarete Bucuresti din SNTR si vanzarea acesteia catre cel mai mare producator mondial de tigari, Philip Morris, producator al cunoscutelor marci Marlboro, L&M si a altor marci aflate in topul preferintelor consumatorilor din Romania. Contactat telefonic, Peter Imre, director general al Philip Morris Romania, nu a infirmat, dar nici nu a confirmat existenta unor astfel de negocieri, cu atat mai putin eventualul stadiu in care s-ar afla acestea, transmitandu-ne ca se abtine de la orice comentariu.
Vilele din Baneasa, moneda de schimb pentru datoriile la buget
Dupa semnarea primului contract de privatizare al SNTR, anulat ulterior in Justitie, presedintele de atunci al Consiliului de Administratie a semnat un contract de distributie cvasiexclusiva cu o firma care avea cont deschis la Banca Turco-Romana, ceea ce a determinat SNTR sa isi deschida, la randul ei, cont la aceasta banca. La cateva zile dupa ce s-a aflat ca banca a intrat in incapacitate de plata, firma de distributie a efectuat o plata, in avans, catre SNTR(?!), de circa 300 miliarde de lei (multe voci sustin ca aceasta sponsorizare mascata a BTR ar fi fost urmarea unei comenzi politice). SNTR a acceptat plata, dar bineinteles ca nu a mai vazut banii. Ulterior, dupa anularea privatizarii, Dan Aleodor Paunescu, director dupa alegerile din 2000, a izbutit sa recupereze cat de cat din paguba, primind la schimb cinci vile (din care doua inca in constructie) din parcul rezidential Baneasa, plus un club la aceeasi locatie. Valoarea la care acestea au fost inregistrate in contabilitate a fost de peste sapte milioane de dolari, mult peste valoarea lor de piata. Se pare ca stingerea, in acest mod, a datoriei BTR catre SNTR a fost binecuvantata de inalte fete politice care ar fi promis un lobby sustinut pentru preluarea acestora la Regia Protocolului de Stat la pretul -de catalog-. Bani care sunt asteptati -cu infrigurare de SNTR, fie in forma materializata, fie sub forma de compensare a datoriilor.