Home Economic-Financiar Ion Vranceanu, seful PNL Vaslui, a pus umarul la falimentul Rafinariei Darmanesti

Ion Vranceanu, seful PNL Vaslui, a pus umarul la falimentul Rafinariei Darmanesti

DISTRIBUIŢI

Liberalul Ion Vraceanu – presedintele Organizatiei Judetene Vaslui a PNL, fost aperist, fost taranist etc. – a participat activ la falimentarea Rafinariei Darmanesti SA. In triunghiul RAFO-CAROM-Darmanesti, Ion Vranceanu a fost o -piesa- importanta, el detinand 25% din SC Vradicor Financiar Group SA Bacau, societate ce detine o cota mare in Imperial Oil SA – actionarul majoritar de la Darmanesti si RAFO.

Alaturi de Vranceanu, in jurul pesedistilor Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacobov s-au grupat si Andrei Serban (om de afaceri, primar PSD la Slanic Moldova), Vasile Ciobanu (om de afaceri si -secund- al lui Vranceanu in organizatia liberala vasluiana), Valentin Anastasiu (director, in mai multe episoade la Darmanesti si CAROM), Octavian Angheluta (director la CAROM, Darmanesti si RAFO), Florinel Camara, fratii Gheorghe si Gelu Chealfa si Florin Cheptanus (patroni).

In primavara anului 2003, Rafinaria Darmanesti a intrat in proces de lichidare, Corneliu Iacobov sustinand la acea data ca s-a ajuns in aceasta situatie -din cauza lipsei materiei prime si a pietei de desfacere-. Din cei aproape 600 de angajati de la Darmanesti, 400 au fost transferati la rafinaria RAFO Onesti, 160 au fost pensionati, iar 100 au ramas sa se ocupe de lichidarea rafinariei.

In urma au ramas restante imense. La 13 aprilie 2004, Rafinaria Darmanesti avea o serie de datorii de mii de miliarde: 2.789,31 miliarde de lei la SNP Petrom si alte 3.629,59 miliarde de lei la Directia Finantelor Publice Bacau, adica la stat. Era inregistrata si o creanta chirografica (justificata prin acte sub semnatura privata) de 493,5 miliarde de lei la RAFO SA.

Imperial Oil a -uitat- sa-si plateasca datoriile

In 1999, pe 21 decembrie, Iacobov, prin firma Imperial Oil SA Bacau, a cumparat 70% din actiunile Rafinariei Darmanesti SA. O tema de actualitate pentru anchetatori: Rafinaria Darmanesti. Pachetul de actiuni detinute de stat a fost cumparat cu 10 miliarde de lei de SC Imperial Oil. Directorul FPS Bacau de la acea vreme, Constantin Draganuta, a declarat ca privatizarea rafinariei a fost -un real succes-. La vremea respectiva, Darmanestiul avea datorii si penalitati de aproximativ 1.000 miliarde de lei. In contractul de privatizare era prevazut ca aceste datorii urmau sa fie preluate tot de Imperial Oil. In mod normal, pentru a fi platite. Numai ca, in scurt timp, aceste datorii s-au inmultit…

Potrivit contractului de privatizare, noul proprietar al rafinariei trebuia sa investeasca, pe o perioada de cinci ani, circa 40 miliarde de lei in instalatii de mediu si, intr-un an de la semnarea documentului, 44 miliarde de lei in procesare.

Dupa cum au declarat surse din cadrul rafinariei, cel mai probabil, SNP Petrom nu va putea recupera de la Darmanesti mai mult de 19%. In rest, nimeni nu poate stii ce anume se va intampla cu toate creantele pe care le au de achitat celorlalti parteneri de afaceri ai rafinariei sau statului roman.

Vranceanu, pe-o mana cu Iacobov

Conform datelor de la Registrul Comertului, Imperial Oil detine 69,17% din actiunile Rafinariei Darmanesti, restul reprezentand actiuni detinute de persoane fizice – peste 20%, si de Broadhurst Investements Limited Bucuresti – 8,84%. In Imperial Oil SA Bacau s-au adunat mai multi -buni prieteni-, tovarasi intr-ale devalizarilor: Serban Andrei detine 3%, Vradicor Financiar Group SA Bacau – 63%, SC ADAL SRL – 1%, Iaco-Invest – 1% si SC Sil Prodinvest – 32%. O piesa importanta in algoritmul jafului de la Darmanesti este societatea Vradicor Financiar Group SA, prin care Iacobov, Serban Andrei si Ion Vranceanu (fiecare detinand cate 25% din societate), au controlat, practic, toate actiunile derulate de Imperial Oil la Darmanesti si, ulterior, la RAFO Onesti. Lor li se adauga omul de afaceri Vasile Ciobanu, -secundul- lui Vranceanu in organizatia liberala vasluiana. Pentru Rafinaria Darmanesti, -gasca- lui Iacobov a avut un plan foarte bine pus la punct: cu banii obtinuti pe stocurile de combustibili de la Darmanesti, gruparea Iacobov a infiintat mai multe firme in strainatate, printre care si Cannyon Servicos (firma off-shore), cea care a preluat, dupa retragerea Imperial Oil, pachetul majoritar de actiuni la RAFO Onesti.

Datorii comerciale de sute de miliarde

In perioada 2000-2004, prin intermediul rafinariilor Darmanesti si RAFO Onesti, precum si prin intermediul producatorului de cauciuc sintetic CAROM, -mafia gulerelor albe- din Moldova a pagubit bugetul de stat cu o suma totala de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Suma reprezinta taxele si accizele neplatite statului pentru carburantii procesati la cele trei societati, precum si incasarile ilegale de TVA pe achizitii supraevaluate de mii de ori. Pentru a se pierde urma banilor, in tara si in strainatate a fost creat un adevarat paienjenis de firme.

Potrivit documentelor, la care au acces acum si procurorii, resursele financiare ale rafinariilor Darmanesti, RAFO si ale CAROM Carom au fost consumate prin cumpararea unor marfuri deteriorate sau nefolositoare cu sume imense.

Pe langa creditorii bugetari, Rafinaria Darmanesti SA trebuie sa mai dea socoteala si unor societati private. Firmele, care cer peste 300 miliarde de lei, au fost inscrise intr-un tablou suplimentar.

Peste 54 miliarde de lei din aceste sume reprezinta doar creanta cu care s-au inscris fostii salariati ai rafinariei si care reprezinta salariile nete pe luna septembrie 2003, salariile compensatorii, precum si datoriile aferente acestor plati la bugetul de stat. Primaria din Darmanesti are de recuperat de la intreprindere 1,3 miliarde de lei, fiind urmata de Electrica, care a mai adaugat si ea inca 642 milioane de lei la cele 1,6 miliarde existente.

Vradicor a finantat campania PSD

In vara anului trecut, trezorierul PSD Bacau a facut dezvaluiri incendiare, publicate la acea data de mai multe cotidiane centrale. Acesta preciza ca, pe perioada campaniei electorale din 2000, ca apropiat al lui Corneliu Iacobov, a rulat aproximativ 1,5 milioane de marci gemane. -Banii respectivi imi erau dati la ordinul lui Corneliu Iacobov de catre contabila firmei Vradicor, doamna Lili Popescu. Valuta era schimbata periodic in moneda romaneasca (…). Schimbul se facea numai la traficantii de valuta din Bacau, Iasi si Bucuresti-.

Trezorierul a mai afirmat ca banii respectivi, alocati campaniei, au fost cheltuiti pentru achizitionarea de marfuri alimentare, industriale precum si a 20 de vaci, care au fost date taranilor din judetul Bacau-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.