Home Economic-Financiar ISPAT, singura oferta pentru SIDEX

ISPAT, singura oferta pentru SIDEX

DISTRIBUIŢI

Comisia guvernamentala pentru privatizarea Sidex urmeaza sa deschida astazi oferta depusa pana ieri la APAPS. Conform declaratiilor oficialilor APAPS, singurul competitor ramas in cursa pare a fi grupul LNM, din care face parte si compania ISPAT. Ieri, grupul de firme romanesti, format din Metanef, Grivco, Metalexportimport si Metaltrade, a anuntat ca nu va mai depune oferta finala, unul dintre motive fiind modificarea adusa in caietul de sarcini privind obligativitatea investitorului de a incheia un acord cu statul roman in vederea recuperarii creantelor de la Krivoi Rog. Decizia grupului de firme romanesti a fost totusi destul de confuza. Dupa ce in prealabil a respins retragerea din cursa pentru privatizarea Sidex, presedintele Metanef, Stefan Marginean, ne-a declarat ca -mai multe informatii vom afla astazi-. Ceilalti competitori, respectiv grupul franco-germano-turc condus de Usinor si cel rus-TNK Kaz Chrome (ambii au cumparat caietul de sarcini), pastreaza o tacere absoluta in privinta intentiilor fata de privatizare. Nu acelasi lucru se poate spune despre un alt actionar important de la Sidex, pe langa APAPS, respectiv SIF Moldova, care a facut publica intentia de a-si vinde pachetul de 20,2%, dar nu oricum. -Numai daca gasim un cumparator care sa ne ofere pretul dorit-, ne-a declarat presedintele SIF, Alexandru Matei. Fara a preciza nivelul acestui pret, domnul Matei mentioneaza totusi ca actiunile nu vor fi vandute sub valoarea nominala, care este in prezent de circa cinci ori mai mare decat valoarea de piata. Cum pozitia SIF Moldova nu este intamplatoare, ramane de vazut cum va influenta pretul actiunilor deschiderea ofertelor azi si, mai ales, cine va ramane in cursa pentru privatizarea Sidex.

SIF Moldova anunta vanzarea actiunilor detinute la combinatul galatean

Ieri a fost ultima zi pentru depunerea ofertelor de privatizare la Sidex Galati, comisia insarcinata cu acest proces urmand sa deschida astazi plicurile ofertantilor. Desi caietul de sarcini a fost cumparat de patru competitori, intre care si grupul de firme romanesti format din Grivco, Metanef, Metaltrade si Metalexportimport, se pare ca singura oferta demna de luat in considerare ramane cea a grupului ISPAT (primul ministru anticipase acest lucru), care este, de altfel, singurul depunator al garantiei de 47 milioane de dolari, ceruta de catre APAPS. Pe langa asta, competitorii erau obligati sa dovedeasca ca dispun de alte milioane de dolari pentru investitiile in domeniul protectiei mediului, astfel ca suma totala pentru inscrierea in cursa privatizarii se ridica undeva in jurul a 120 milioane de dolari. Evident, nu sunt multe companii dispuse sa riste o asemenea suma. Ieri, grupul de firme romanesti a anuntat ca nu va mai depune oferta finala pentru privatizarea Sidex din mai multe motive: interventia statului la nivel macroeconomic, dupa privatizarea societatii, prin reglementarea preturilor pe piata interna, inexistenta masurilor antidumping la importul produselor siderurgice in Romania si modificarea unor date cu influenta majora asupra continutului ofertei cu doar noua zile inaintea datei-limita de depunere a ofertelor. Datele respective se refera la obligativitatea cumparatorului Sidex de a incheia un acord cu statul roman referitor la recuperarea creantelor de la Krivoi Rog. Nu stim daca cele mentionate mai sus stau la baza deciziei de a renunta la participarea la licitatie pentru grupul de firme romanesti, asa cum nu se stie cat de sigura este aceasta decizie. Intrebat de catre ziarul nostru ieri, presedintele Metanef, Stefan Margineanu, a negat retragerea grupului din cursa, afirmand ca de abia astazi va fi precizata clar pozitia. In schimb, reprezentantii grupului LNM (din care face parte si ISPAT) ne-au declarat ca vor depune astazi oferta de privatizare pentru Sidex, -in conditiile cerute de Executivul roman**. Cu alte cuvinte, ISPAT ia in considerare si posibilitatea incheierii unui contract cu statul roman referitor la recuperarea creantelor de la Krivoi Rog. Cat priveste pozitia celorlaltor doi afertanti, consortiul francezo-germano-turc condus de Uzinor si de grupul rus TNK Kaz Chrome (ambii au cumparat caietul de sarcini), se pare ca ei vor iesi din cursa datorita faptului ca nu au depus garantia ceruta. Asta nu inseamna ca ISPAT va fi declarat deja castigator, in ciuda faptului ca ministrul privatizarii a vizitat deja investitia grupului in Kazahstan, la un combinat similar cu cel de la Galati.

Dincolo de speculatiile privind felul in care se va desfasura cursa pentru cumpararea pachetului detinut de Agentia pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (circa 75%), tocmai in aceasta perioada, Societatea de Investitii Financiare Moldova anunta ca intentioneaza sa-si vanda participatiunile la Sidex Galati, care reprezinta nu mai putin de 20,2%. Nici in acest caz lucrurile nu sunt atat de limpezi. Presedintele SIF Moldova, Alexandru Matei, ne-a confirmat intentia de a vinde actiunile -daca se gaseste un cumparator si la un pret dorit de noi-. In nici un caz pretul de vanzare nu va fi sub valoarea nominala a actiunilor, mai spune Alexandru Matei. Presedintele SIF sustine ca nu a fost stabilita nici modalitatea de vanzare a actiunilo, -care creeaza in aceste momente mari probleme SIF Moldova. Noi detinem la Sidex, ca participatie, 1.324 miliarde de lei din valoarea capitalului social, dar in calcul nu se ia valoarea nominala a actiunii Sidex, ci valoarea ei de piata, care este de cel putin cinci ori mai mica.- Prin vanzarea la un pret bun a actiunilor de la Sidex, SIF Moldova spera sa realizeze cea mai importanta tranzactie, cu implicatii pozitive asupra rezultatelor financiare ale societatii, inclusiv cu partea de crestere a activului net. -Vom ajunge in topul SIF-urilor-, crede presedintele Matei. Facem precizarea ca SIF Moldova detinea initial la Sidex un pachet de 24% din actiuni, care s-a diminuat ulterior prin majorarea capitalului social la Sidex o data cu includerea valorii terenului in acesta.

Intentia SIF Moldova de a-si vinde actiunile la Sidex tocmai in aceasta perioada poate fi interpretata in mai multe moduri. In primul rand, se prea poate ca ea sa fie determinata de un asa-zis moment favorabil, in ciuda faptului ca pe piata de capital actiunile Sidex nu au inregistrat in ultima perioada variatii semnificative. In al doilea rand, nu este exclus ca oferta SIF sa se adreseze -nemultumitilor**, care nu au putut pune mana pe pachetul majoritar. Si daca castigatorul ofertei facute de FPS se va dovedi un investitor cu putere financiara, care este decis sa relanseze combinatul galatean, de aceasta situatie vor beneficia in mod automat si ceilalti actionari. In caz contrar insa…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.