Carnea de pui din România nu conține antibiotice! O spun crescătorii de păsări și o confirmă Autoritatea Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). „În România nu există probleme cu antibioticele în carnea de pui. Pe noi ne verifică ANSVSA-ul <la sânge>, iar folosirea furajelor cu antibiotice este interzisă”, a declarat Ilie Van, șeful Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, pentru „Curentul”.
Declarațiile reprezentanților crescătorilor de păsări și ale reprezentanților ANSVSA vin în contextul în care Deutsche Welle a publicat un studiu realizat de protecția consumatorului din Renania care arată că peste 95% din puii vânduți în Germania sunt tratați cu antibiotice.
Informația a creat o adevărată isterie în presa românescă! Mass-media au avertizat românii să nu consume carne de pui în exces pentru că „este plină cu antibiotice”!
„Antibioticele se folosesc doar în scop curativ și doar sub supravegherea medicului veterinar”, spune Van, subliniind că Folosirea antibioticelor pentru stimularea creșterii este ilegală, iar furajele cu medicamente sunt interzise.
Președintele UNCPR a explicat că medicamentele sunt folosite doar când păsările sunt bolnave, în dozele recomandate de medicul veterinar. În cazul a dministrării antibioticelor în ferme, animalele se sacrifică doar după ce medicamentele au fost eliminate, iar Autoritatea Sanitar-Veterinare ia probe și verifică atât carnea, cât și furajele.
„Nu există riscuri de contaminare cu antibiotice. Există un regulament foarte riguros în acest domeniu, iar ANSVSA verifică fermele cu legea în mână”, a declarat Van.
Reprezentantul crescătorilor de păsări spun că reprezentanții Autorității Sanitar – Veterinare sunt chiar „mai catolici decât Papa” și cer analize și când nu este nevoie.
În ceea ce privește carnea de pui importată din Germania, ponderea acesteia pe piața românescă este foarte mică.
Atenție la etichetă!
„În România se importă 10 -12.000 de tone de carne de pui din Germania. Pe o piața de circa 460.000 de tone, aceste importuri însemnă foarte puțin, sub 3% din piață”, explică reprezentantul UNCPR, adăugând că ar trebui ca și impoturile să fie controlate la fel de stric cum sunt verificați producătorii din țară.
„Problema este că producătorii interni sunt controlați de când are puiul o zi și până când carnea intră pe piață, iar controlalele sunt mult mai puțin severe la carnea de import”, a mai spus Van.
Aceleași lămuriri am primit și din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare (ANSVSA) și pentru Siguranța Alimentelor.
„ Există un program național de supraveghere și control în ceea ce privește antibioticele, iar verificările sunt făcute atât în procesul de creștere, cât și după sacrificare. Este interzisă furajarea păsărilor cu furaje care conțin medicamente. Antibioticele pot fi folosite doar ca medicament, iar animalele sunt tratate doar sub supravegherea medicului veterinar”, ne-au declarat reprezentanții ANSVSA.
Este vorba de un regulament european din 2003, care a intrat în vigoare din 2005.
Animalele pot fi tratate cu antibiotice doar atunci când sunt bolnave și doar sub supravegherea medicului. Mai mult, după tratament există un timp de așteptare până la sacrificare – o perioadă stabilită în funcție de tipul de medicament, pentru ca antibioticul să fie eliminat. „Abia după acea perioadă este sacrificat. Oricum, după sacrificare se fac din nou analize. Se iau probe din carne și din furaje și se fac verificări. Carnea este trimisă spre consum doar dacă concentrația de antibiotic este în limita admisă”, precizează reprezentanții Autorității.
În ceea ce privește importurile, România, fiind țară UE, respectă legislația comunitară, astfel că responsabilitatea aparține producătorului.
„UE are un sistem foarte bine pus la punct în ceea ce privește siguranța alimentară. Dacă apar probleme există un sistem rapid de alertă”, au mai arătat reprezentanții ANSVSA, precizând că în acest moment nu există o astfel de alertă.
Totodată ANSVSA subliniază că teritoriul UE este recunoscut ca spațiu unde regulile privind siguranța alimentară sunt foarte stricte. Cât despre studiile privind siguranța alimentară, deși o mulțime de ONG-uri sau grupuri de cercetători dau publicității diverse informații, instituția care se ocupă de acest domeniu la nivelul Uniunii este EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor).