Afacerile imobiliare din Iasi sunt in continua crestere, iar firmele imobiliare si intreprinzatorii privati din domeniu prospera. Cu toate acestea, este dificil ca cineva sa intre in competitie cu o persoana care beneficiaza de conditii preferentiale in relatia cu statul, asa cum este cunoscutul afacerist iesean Iulian Dascalu.
Patronul de la Iulius Group invarte pe degete functionarii publici care ii fac favoruri si incearca din rasputeri sa ii creeze avantaje. Printre tranzactiile incheiate in ultimii ani de Iulian Dascalu se regasesc o serie de legaturi comerciale suspecte cu mai multe institutii publice.
In afara de faptul ca firmele lui Dascalu au preluat cateva cladiri la preturi subevaluate, datoriile astronomice pe care Iulius Group le avea de platit catre stat au fost stinse printr-un aranjament suspect.
In urma unor jonglerii financiare, Iulius Group a reusit cu 5,3 miliarde de lei sa plateasca datorii la bugetul de stat in valoare de aproape 50 miliarde de lei si, culmea, sa ramana si cu bani in cont. In ciuda eforturilor noastre, patronul Iulius Group, Iulian Dascalu, nu a putut fi contactat pentru a ne dezvalui -reteta- succesului.
Administratia Finantelor Publice si Directia de Munca si Protectie Sociala din Iasi au mai multe lucruri in comun: activeaza in cladiri achizitionate de la Iulius Group, au sprijinit afacerile acestei firme, au incalcat legea pentru a favoriza afacerile lui Iulian Dascalu.
Admisi la licitatie cu datorii la stat
La inceputul lui 2002, Iulius Group avea datorii la stat de aproape 25 de miliarde de lei. Firma obtinuse o reesalonare, dar nu platise decat 1,5 miliarde de lei si se oprise din achitarea obligatiilor catre buget. Acest lucru nu a incomodat Administratia Financiara sa primeasca firma lui Iulian Dascalu la licitatia pentru atribuirea unui imobil situat in Iasi, pe Calea Chisinau nr. 23.
Imobilul avea si un teren de 3.413 metri patrati, iar anuntul pentru licitatie a fost facut public cu numai 10 zile inainte de data licitatiei. In aceste conditii, Iulius Group si-a adjudecat cladirea si terenul aferent la pretul de 5,3 miliarde de lei. Ca si cum inlesnirile acordate nu erau de ajuns, functionarii de la Administratia Financiara au fost de acord ca firma lui Dascalu sa plateasca jumatate din suma pe loc si restul in 12 rate.
Schimb dubios
Patru luni mai tarziu, Iulius Group s-a decis sa renunte la o parte a imobilului abia cumparat. In acest sens, managerii firmei au hotarat sa schimbe 1.350 mp din cladirea situata pe Calea Chisinau din Iasi. In contrapartida, firma lui Dascalu prelua 2.801 mp dintr-o cladire situata pe bulevardul Chimiei nr. 12.
Diferenta de valoare dintre cele doua active a fost stearsa printr-o compensare intre Iulius Group si Cooperativa Tehnica Mestesugareasca Socom.
Tun de 40 de miliarde
Aceste operatiuni fiind incheiate, Iulius Group a trecut la afaceri mai serioase. Deoarece in 2003 datoriile firmei la bugetul de stat ajunsesera la 50 de miliarde de lei, trebuia gasita o modalitate de a sterge debitele.
Prima data se pune sechestru pe imobilul din bulevardul Chimiei si se incearca vanzarea sa la licitatie. Functionarii de la finantele iesene dau dovada de devotament total fata de Iulius Group si evalueaza cladirea la 58 de miliarde de lei. Bineinteles ca nimeni nu se prezinta la licitatie.
Salvarea avea sa vina de la sotia unuia dintre directorii companiei. Mirela Feraru era director la Directia de Munca Iasi, iar in data de 23 iulie 2003 a intocmit referatul cu numarul 23.568 prin care solicita Administratiei Finantelor Publice sa preia imobilul din bulevardul Chimiei nr. 12 de la firma la care sotul ei era manager prin stingerea unor datorii la bugetul de stat.
Schimbul s-a realizat, iar prin el, firma lui Iulian Dascalu a ramas cu 40 de miliarde mai putine datorii la stat. De asemenea, cladirea si terenul nu au fost preluate in totalitate de Directia de Munca din Iasi, restul de 539 mp construiti si 1.146 mp teren fiind vandute pentru 5,5 miliarde de lei unei alte firme.
Institutiile publice prefera birouri de la Iulius Group
In vremea in care directoarea Feraru intocmea referatul pentru preluarea cladirii si stergerea datoriilor Iulius Group, institutia sa ocupa o alta locatie preluata de la firma la care sotul ei era director, situata in strada A Panu.
Cladirea respectiva fusese cumparata de Casa Judeteana de Pensii din Iasi de la Iulius Group cu suma de 58 de miliarde de lei, in data de 24 iunie 2002. Institutia publica a virat toti banii catre Iulius Group, desi o buna parte din suma ar fi trebuit oprita in schimbul datoriilor la buget pe care compania le inregistra in momentul respectiv.
Aceeasi situatie s-a inregistrat si la vanzarea unui imobil din strada Sf. Lazar din Iasi. Contractul a fost semnat intre Iulius Group si Administratia Finantelor Publice. Cladirea a fost vanduta pe 40 de miliarde de lei.