Auditorii Curții de Conturi care au verificat activitatea de la Transelectrica în ultimii doi ani, au constatat prăduirea cu bună știință a bugetului companiei de stat de către conducerile care s-au perindat pe la vârful acestei companii. Așa cum am dezvăluit în ziarul Curentul, directorii și membrii Consiliului de supraveghere al companiei au apelat la numeroase artificii pentru a-și majora ilegal salariile și indemnizațiile de ședință, fapt constatat chiar de către Curtea de Conturi, într-un raport oficial privind cheltuirea bugetului Transelectrica. Iar asta nu e tot. Conducerea Transelectrica a contribuit, prin deciziile luate, nu numai la propria bunăstare ci și a clientelei racordate prin diferite contracte la banii companiei, după cum au descoperit auditorii Curții de Conturi.
Astfel, potrivit raportului întocmit de aceștia, conducerea Transelectrica a efectuat plăți nedatorate în sumă de 3.541.229 lei, către SC Dagesh Rom SRL, reprezentând Taxă pentru servicii majorată în mod nejustificat prin includerea unor cheltuieli nedatorate. Cu alte cuvinte, reprezentanții Transelectrica au acceptat să plătească din banii companiei aproape un milion de euro, deși compania nu datora acești bani. O afacere de milioane, dar nu în beneficiul ci în detrimentul companiei de stat. Povestea începe odată cu semnarea în decembrie 2009 a unui contract de închiriere între Transelectrica SA și SC Dagesh Rom SRL , având ca obiect închirierea spațiului de birouri cu suprafață de 6.730 mp și un număr de 33 de locuri de parcare situate în imobilul din București, str. Olteni nr. 2-4, sector 3. Potrivit raportului Curții de Conturi, chiria lunară pentru suprafața închiriată a fost stabilită la 16,5 euro/mp pentru spațiul de birouri și de 150 euro/loc de parcare.Tot atunci s-au stabilit și cheltuielile pentru servicii(dezinsecție; spălare exterioară a geamurilor; întreținere aferente grupurilor sanitare; întreținere și mentenanță a clădirii, a lifturilor și a instalațiilor de alimentare cu apă, gaze și electricitate; pază interioară și exterioară; ridicare gunoi; administrare și managementul clădirii; recepție și dispecerat) prestate de către proprietar, evaluate la 3,6 euro+TVA/mp. Ulterior însă, fără nicio justificare, după cum au apreciat auditorii Curții de Conturi, conducerea Transelectrica a acceptat majorarea taxei pentru servicii de la 3,6 euro+TVA/mp la 4,36 euro+TVA/mp pentru anul 2011 și la 4,40 euro+TVA/mp pentru anul 2012.
”CNTEE Transelectrica SA a acceptat majorarea nejustificată a Taxei pentru servicii, prin includerea unor cheltuieli nedatorate respectiv a cheltuielilor în sumă de 961.565 lei care nu se regăsesc înregistrate în situațiile financiare ale SC Florea Administrare Imobiliară SRL care a emis facturile către SC Platinium Centers SRL și nu către Proprietarul clădirii (SC Dagesh SRL) a serviciilor de mentenanță instalații aer condiționat și a lucrărilor de întreținere ascensoare (104.380 euro) care erau în sarcina managerului imobilului (SC Platinium Centers SRL), fiind cuprinse în tariful aferent Contractului de administrare a proprietății încheiat între SC Dagesh Ron SRL și SC Platinium Centers SRL (pct. 5.2,3, 3.2 ii b), precum și a impozitului pe clădiri (449.175,92 euro), care era sarcina SC Dagesh Rom SRL în baza art. 8.4.1 din Contractul C291/04.12.2009”, se subliniază în raportul Curții de Conturi. Prin urmare, așa cum se poate constata, în generozitatea sa, conducerea Transelectrica a plătit nejustificat sute de mii de euro atât pentru servicii de întreținere cât și pentru impozitul pe clădire, ambele cheltuieli intrând obligatoriu în sarcina proprietarului clădirii, SC Dagesh Rom SRL, conform contractului de închiriere. Analizând această situație, auditorii Curții de Conturi au constatat că ”nu au fost respectate prevederile Ordonanței Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv, art. 1, art. 10(4) și ale Contractului de servicii nr. 291/04.12.2009, art. 6.2.1, art. 6.2.2, art. 8.4.1 lit. d) k.”.
Potrivit documentului întocmit de reprezentanții Curții de Conturi, ”valoarea estimată a acestei abateri este de 3.541.229 lei, având consecință în majorarea nejustificată a cheltuielilor de exploatare cu suma de 2.855.830 lei, diminuarea profitului impozabil cu aceeași sumă, diminuarea impozitului pe profit cu suma de 456.932 lei, precum și efectuarea de plăți suplimentare în suma de 3.541.229 lei.”