Pentru a doua oara in afacerea imprumutului acordat de OTE operatorului de telecomunicatii RomTelecom, la sfarsitul anului trecut, ministrul comunicatiilor, dl Dan Nica, este depasit de evenimente, in timp ce grecii speculeaza la maxim o situatie creata cu girul statului roman. Astfel, pe fondul apropierii termenului de scadenta pentru creditul de 50 milioane de dolari acordat de actionarii greci RomTelecom, conducerea OTE si-a exprimat inca o data foarte clar optiunea de a-si rotunji pachetul de actiuni detinut la operatorul roman de telecomunicatii prin majorare de capital. Intr-un interviu acordat mass-media elena, Lefteris Antonakopoulos, director executiv al OTE, a afirmat ca au inceput negocierile cu Guvernul roman in vederea realizarii unei majorari de capital prin intermediul careia sa-si majoreze participarea la capitalul RomTelecom, acesta fiind un obiectiv prioritar al actualei echipe manageriale.
Si de aceasta data conducerea OTE a castigat teren iesind inaintea oficialilor romani cu declaratii fara echivoc privind investitia din Romania. Ministrul comunicatiilor a considerat ca este oportun sa dea un raspuns care sa linisteasca apele, dar care, din pacate, este lamentabil. Dan Nica a afirmat ca -in mod cert posibilitatea ca OTE sa devina actionar majoritar al RomTelecom prin majorare de capital nu este o optiune pe care sa o luam in calcul-. Domnia sa a mai declarat ca toti cei interesati de procesul de privatizare a RomTelecom vor trebui sa se adreseze consultantului selectat pentru finalizarea acestui proces ,Schroder Salomon Smith Barney (SSB), uitand probabil ca nici la ora actuala consultantul nu are mandatul statului roman pentru inceperea actiunii de evaluare.
Contractul de consultanta nu s-a semnat inca
Concret, desi inca de la inceputul acestui an ministrul comunicatiilor a anuntat in repetate randuri ca in maximum o saptamana se va semna contractul de consultanta intre statul roman si compania SSB, nici pana in ziua de azi nu s-a incheiat acest contract. Ceea ce, evident, face ca afirmatia ministrului sa fie cel putin saracastica. Pe de alta parte, dl Nica incearca sa acrediteze ideea ca nu exista negocieri intre cele doua parti pe tema majorarii de capital, sustinind ca nu au avut loc astfel de discutii intre Guvernul Romaniei si OTE si ca subiectul a fost abordat -numai la nivelul Consiliului de Administratie si al Adunarii Generale a Actionarilor-. Or, cum bine se stie, din AGA fac parte dl Dan Nica, reprezentant al statului roman, si dl George Skarpelis, reprezentant al investitorului grec OTE.
Surprinzatoare este inclusiv declaratia ministrului, conform careia posibilitatea ca OTE sa devina actionar majoritar prin majorare de capital nu este o optiune luata in calcul. Or, asa cum se prezinta situatia RomTelecom la momentul actual, este iminenta o viitoare majorare de capital si, asa cum chiar dl Nica a declarat la sfarsitul anului trecut, este o varianta ce urmeaza a fi analizata la momentul scadentei imprumutului, adica pana in jurul datei de 20 iunie.
Imprumutul de 50 milioane de dolari, asul din maneca OTE
La momentul angajarii creditului de 50 milioane de dolari, oficialul roman a declarat ca in cazul in care RomTelecom nu are capacitatea de a rambursa creditul fie se va decide conversia acestuia in actiuni, fie va fi prelungita data scadentei, fie se va opera o majorare de capital. RomTelecom nu are bani pentru rambursarea creditului, astfel ca, in situatia in care nici macar nu a inceput procesul de evaluare a operatorului de telecomunicatii – proces in urma caruia se va stabili valoarea actuala a actiunilor RomTelecom -, ramane ca solutie de moment prelungirea datei scadente a imprumutului, fara a fi exculsa insa majorarea de capital. OK-ul grecilor pentru prelungirea termenului de scadenta nu se va obtine decat in schimbul unor concesii facute de partea romana. Surse din Ministerul Comunicatiilor au declarat ca de aceasta data grecii doresc o garantie clara ca acesti bani vor fi convertiti in actiuni. Aceleasi surse au precizat ca majorarea de capital este iminenta, in conditiile in care RomTelecom este confruntat cu o criza de lichiditati, iar bancile nu mai sunt dispuse sa-i acorde credite pana ce investitorul grec nu demonstreaza ca este interesat in dezvoltarea companiei. -Majorarea de capital este semnalul pe care bancile il asteapta pentru a mai acorda noi imprumuturi operatorului de telecomunicatii-, a explicat sursa citata. Grupul elen a anuntat deja ca este gata sa aloce 230 milioane de euro pentru majorarea capitalului RomTelecom.
In aceste conditii, reactia ministrului comunicatiilor poate avea ca unica motivatie teama compromiterii procesului de privatizare a RomTelecom. Pentru ca este clar ca apetitul investitorilor de reputatie internationala ar scadea simtitor daca OTE ar fi proprietarul pachetului majoritar de actiuni. Ceea ce nu vrea Guvernul sa inteleaga este ca deja jocurile au fost facute si ca toate conditiile obtinute de greci prin contractul incheiat in 1998 nu sunt de natura sa incurajeze participarea altor investitori importanti din domeniu.
Desi statul este proprietarul a 65% din actiuni, prin clauzele prevazute in contractul de privatizare incheiat in 1998, s-a limitat posibilitatea de vanzare a acestora. Astfel, statul roman poate vinde prin oferta publica fara acordul investitorului grec numai 39% din actiunile pe care le detine.