Modalitatea defectuoasa in care responsabilii companiilor de stat romanesti inteleg sa desemneze castigatorii licitatiilor pentru proiectele de modernizare si retehnologizare poate conduce la sistarea finantarii din partea organismelor financiare internationale. Mai clar, in conditiile in care planeaza suspiciuni asupra modului in care au fost desemnati castigatorii in cadrul licitatiilor, la care participa companii internationale de prestigiu, exista riscul ca bancile finantatoare sa isi retraga suportul financiar. Cu alte cuvinte, daca nu exista certitudinea ca firma castigatoare a fost desemnata in baza celei mai bune oferte, banca poate anunta sistarea proiectului.
Nevoia acuta de modernizare si reabilitare a sectorului energetic romanesc reprezinta o oportunitate pentru guvernanti de a-si exercita influenta, facand presiuni pentru promovarea anumitor firme, chiar si in cazul in care competitia implica firme internationale de prestigiu. Daca la un nivel ierarhic mai modest, secretar de stat sau director in minister, -ciubucareala- pe lucrarile din sectorul energetic romanesc se concretizeaza in promovarea unor SRL-uri (care, dupa caz, fie apartin unor rude, fie au stiut cum – sa puna problema-), la nivel de ministri afacerile capata conotatii mult mai ample, fiind angrenate societati internationale de prestigiu.
-Simpatii- de ministru
Cel mai recent exemplu in acest sens este licitatia derulata la CN Transelectrica pentru furnizarea si implementarea unui sistem de metering (masurare-contorizare), cu finantare asigurata de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Desi, inital, caietul de sarcini a fost cumparat de 15 firme, numai doua au depus oferte tehnice si financiare, respectiv ABB Germania si Siemens Elvetia. Conform unor surse din domeniul energetic, la momentul deschiderii ofertelor pe 25 martie 2002, s-a constatat ca ABB solicitase cu patru milioane de euro mai putin decat compania Siemens. Astfel, in timp ce oferta ABB a fost de 19,6 milioane euro, cea a Siemens a fost de 23,7 milioane de euro. Cum oferta financiara nu a plasat pe primul loc firma agreata de ministrul finantelor, dl. Mihai Tanasescu, au ramas de invocat ca motive pentru descalificarea firmei germane considerente de natura tehnica. Desi, initial, Comisia de evaluare din cadrul Transelectrica s-a aratat favorabila ofertei ABB, in urma -recomandarilor- dlui Tanasescu si-a modificat raportul de evaluare. S-a spus, astfel, ca ABB nu avea suficiente referinte care sa ateste ca poate derula cu succes un astfel de proiect. Concret, ABB a trecut la capitolul referinte experienta in implementarea unor astfel de sisteme de masurare la nivelul unor municipii din Germania. Or, aceasta a reprezentat chichita gasita de oficialii Transelectrica, care au sustinut ca in acest caz, operand numai in retelele la nivel de municipiu, ABB are experienta exclusiv in retelele de medie tensiune pana la 20 kV. Aceasta in conditiile in care un municipiu in Germania nu poate suporta nici o similitudine cu unul din Romania, cel putin din punctul de vedere al retelelor de alimentare cu energie electrica. Astfel, in Germania, un municipiu include retele de medie tensiune 20 kV, 110 kV cat si de inalta tensiune – 220 kV si 380 kV. In aceste conditii, argumentul invocat de comisia Transelectrica pentru descalificarea ABB nu are suport real, lucru dovedit, de altfel, si de pozitia consultantului desemnat de banca.
Finantarea risca sa fie sistata
Consultantul desemnat de BERD, constituit din firmele Fichtner si KEMA, nu a fost de acord cu argumentele Comisiei de evaluare a Transelectrica, precizand ca, in aceasta situatie, ambele companii trebuie descalificate. Trebuie spus ca pe baza rapoartelor intocmite de cele doua parti – Comisia de evaluare din cadrul Transelectrica, pe de o parte, si consultantul, pe de alta parte -, banca isi da acordul pentru inceperea proiectului si pune la dispozitie sumele necesare. Evident -no object-ul- este acordat de banca daca cele doua rapoarte indica aceeasi firma ca fiind castigatoare. Lucru putin probabil in acest caz. Sursele citate au precizat ca raportul Comisiei de evaluare a Transelectrica a fost trimis deja catre BERD, indicand descalificarea ABB. Consultantul nu a trimis inca raportul oficial catre BERD, dar, conform acelorasi surse, este aproape sigur ca acesta va indica drept castigatoare compania ABB. In acest caz, BERD ar putea decide sistarea finantarii proiectului. Contactat telefonic, directorul general al Transelectrica, dl Jean Constantinescu, a explicat ca, avand in vedere ca nu s-a anuntat oficial castigatorul licitatiei si ca procedura este in curs, nu poate face nici un comentariu pe aceasta tema.
Situatia este cunoscuta reprezentantilor BERD, dna Chikako Kuno – senior bankers in cadrul BERD pe probleme de energie si utilitati – primind o sesizare referitoare la descalificarea fara suport a ABB. De asemenea, ambasada germana la Bucuresti a fost avertizata asupra modului cum s-a decis descalificarea companiei ABB si, conform acelorasi surse, oficialii germani sunt decisi sa discute aceasta problema inclusiv cu premierul Adrian Nastase. Situatia este mai mult decat delicata, pentru ca nu trebuie uitat Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Romaniei si orice banuiala privind trucarea unei licitatii va fi o pata greu de sters in colaborarea cu partenerii germani.