Analistii economici critica sistemul de impozitare ce urmeaza sa se aplice de anul viitor pe piata de capital, considerand ca jucatorii la Bursa vor credita, astfel, statul. -Ca principiu, cota de 16% pentru veniturile din tranzactii cu titluri de valoare este buna, insa se face o greseala daca se va aplica plata anticipata, pentru ca, altfel spus, se va credita statul-, este de parere fostul ministru al finantelor, Ionut Popescu.
Potrivit modificarilor aduse Codului fiscal, ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2007, pentru veniturile din tranzactii cu titluri de valoare guvernul a aprobat unificarea impozitarii, la 16%, propunand totodata si retinerea a 5% impozit in timpul anului pentru castigul din tranzactii si regularizarea cu impozit de 16% anual, pe baza castigului net.
-Problema este cum se vor aplica aceste prevederi, pentru ca, daca la sfarsitul anului, potrivit calculelor, reiese ca i s-a retinut impozit mai mare, statul ar trebui sa restituie diferentele. Eu am insa niste indoieli in ceea ce priveste acest aspect-, considera Bogdan Baltazar, care este de parere ca cel putin in ceea ce priveste piata de capital si depozitele bancare, impozitele ar fi trebuit mentinute la nivelul actual.
Specialistii considera totodata ca ar fi fost oportuna si pastrarea facilitatilor de care se bucurau programatorii. -Scutirea de impozit pe salariile programatorilor ar fi trebuit pastrata. Mi se pare o greseala eliminarea acestei facilitati-, considera Ionut Popescu, in timp ce Bogdan Baltazar crede ca impozitarea dobanzilor cu 16%, anul viitor, va afecta milioane de oameni ce vor simti diferenta.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane