Peste jumatate din mijloacele de transport in comun care circula pe strazile oraselor Romaniei au norma de casare depasita, a declarat ieri presedintele Uniunii Romane de Transport Public, Constantin Donea.
Domnia sa a facut si un top al oraselor cu cea mai proasta stare a parcului de mijloace de transport in comun, pe primele locuri situandu-se Onesti, Braila, Alexandria si Calarasi. La polul opus, adica orasele cu mijloacele de transport in cea mai buna stare, se afla Bucuresti, Ploiesti, Constanta si Bacau.
La nivelul intregii tari, parcul de mijloace de transport in comun este format in proportie de 60% din vehicule de fabricatie romaneasca, restul fiind de import (multe la second-hand), tendinta fiind de crestere a acestora din urma. Principala problema cu care se confrunta societatile si regiile de transport din toata tara este reprezentata de lipsa fondurilor. Aceasta se reflecta in greutati in schimbarea mijloacelor de transport uzate si, nu in ultimul rand, in imposibilitatea subventionarii la un nivel corespunzator.
In orasele mari, subventia variaza intre 10 si 40% din costul real al biletului, iar in orasele mici ea este inexistenta. Procentele par mici, daca ne gandim ca la Budapesta subventia este de 70%, la Viena, de 60%, iar la Berlin, de 50%. Singura capitala europeana care nu subventioneaza deloc transportul public este Londra, unde o calatorie cu autobuzul te incearca serios la buzunare.
Pe culoarele APAPS se discuta vanzarea firmei Rocar
In ceea ce-i priveste pe producatorii de mijloace de transport, se pare ca APAPS s-a hotarat, in sfarsit, in legatura cu viitorul uzinei Rocar. Singurul producator autohton de autobuze urmeaza sa se privatizeze cel mai probabil in prima parte a anului viitor, prin procedura de negociere directa, pe baza de oferte tehnice. Toate datoriile bugetare ale societatii urmeaza sa fie preluate la bugetul de stat, iar dupa gasirea investitorului strategic va urma o serie de disponibilizari. Lucrurile incep, cu putin noroc, sa se miste deja intr-o directie buna. Un prim pas ar fi un contract ce va fi semnat, astazi, cu Ministerul Apararii Nationale pentru livrarea a trei autobuze destinate transportului personalului din subordine. Un alt doilea pas, si poate cel mai important, este intentia unui producator rus de autobuze de a cumpara firma bucuresteana. Reprezentantii societatii din Federatia Rusa au venit la inceputul acestei saptamani in Bucuresti, iar dupa contactele de rigoare cu administratia uzinei, au pornit discutiile cu conducerea APAPS. Negocierile sunt inca tinute la secret pana la stabilirea cadrului tranzactiei. Surse autorizate vorbesc de producatorul rus Liaz. Proiectul (autobuzul) care ar urma sa fie produs de cele doua firme va avea un pret de 25-30% mai mic decat, de exemplu, Rocar de Simon si va beneficia de un motor Euro 3, putand fi incadrat in gama autobuzelor clasice. Sasiul va fi cel al Rocar, iar restul -made in Rusia-. Pretul acestui autobuz urban va fi in jur de 75.000 de dolari la iesirea pe poarta fabricii.