Relatarile despre actele de evaziune fiscala descoperite de organele de control sau despre filierele si mecanismele de evaziune -descifrate- de acestea par a fi devenit simpla rutina, atat pentru imputernicitii recuperarii sumelor cuvenite bugetului, cat si din punctul de vedere al reflectarii acestora in mass-media. Aceeasi cazuistica a benzinei vandute cu titulatura de solvent, nesupusa accizelor, aceeasi cisterna -surprinsa- cu pereti dubli pe cand transporta alcool produs fara autorizatie. Nimeni dintre factorii de decizie, indiferent de guvernare, nu a luat insa in calcul evaziunea fiscala din activitatea de panificatie, care -a crescut- de la an la an.
Evaziunea provoaca mari pierderi producatorilor onesti
-La momentul de fata apreciem ca evaziunea fiscala in domeniul panificatiei este de circa 50%-, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele asociatiei patronale a intreprinderilor din morarit-panificatie -Rompan-. Ceea ce inseamna ca suma taxelor si impozitelor incasate la buget din activitatea marilor producatori este egala cu suma care ramane ilegal in buzunarele celor catorva zeci de mii de producatori de paine care functioneaza de capul lor. Ei nu inregistreaza productia si nici nu cumpara materia prima cu acte in regula, deci nu platesc TVA si impozit pe profit. Angajeaza numai forta de munca la negru, in asa-zisa perioada de proba, deci nu platesc CAS si impozitul pe salarii. Si exemplele pot continua. Efectele negative ale activitatii evazionistilor din panificatie nu se restrang insa doar la aceste aspecte.
Nu este deloc neglijabil impactul asupra producatorilor corecti, prin preturile de dumping pe care acestia le practica, cu impact asupra cotei de piata a producatorilor -bugetari-, a productiei, vanzarilor si, implicit, asupra taxelor la buget. -De la 1 ianuarie, pretul graului, pe care-l achizitionam de la producatorii agricoli, a crescut de la 2.700 la 2.950 lei/kg, concomitent cu scaderea inevitabila a calitatilor de panificatie a acestuia, deci costuri suplimentare. Noi nu am mai efectuat modificari semnificative de pret de circa un an de zile si nu putem face nici macar ajustari minime de pret, nici la faina, nici la paine, desi situatia ar impune-o. Tot din cauza evazionistilor, care ar profita imediat de situatie-, spune Aurel Popescu.
Patronatul cere MAAP relicentierea tuturor producatorilor
Aspectul social al problemei este o alta problema. -Fie ca se cumpara din magazine de lux, fie ca se vand in piata direct pe tarabe, sunt practic aceleasi sanse ca painea sa fie produsa in locuri insalubre, in fapt un atentat la adresa sanatatii populatiei-, spun producatorii. Afirmatie confirmata si de repetatele -revelatii- ocazionate de controalele ANPC sau ale Directiei Sanitar-Veterinare. revelatii, deoarece controalele acestora, ocazionale si -pe sarite-, la cate o brutarie din pietele Bucurestiului, par a fi dedicate telespectatorilor si nu cumparatorilor.
Nici una dintre cele doua institutii nu a organizat vreodata o campanie reala si sustinuta, alta decat cele dedicate mijloacelor mass-media (ca un aspect secundar, ati remarcat poate ca la nici un astfel de control -in direct-, controlorii nu purtau halate albe, de altfel o norma minima de igiena). Marii producatori sustin ca o parte insemnata dintre cei care fabrica painea in astfel de conditii sunt dintre cei care detin licenta eliberata de Ministerul Agriculturii, motiv pentru care se fac in prezent demersuri pentru ca MAAP sa dispuna relicentierea tuturor producatorilor din industria de morarit si panificatie.