Home Economic-Financiar Jumatate din vinul comercializat in sticle de plastic este contrafacut

Jumatate din vinul comercializat in sticle de plastic este contrafacut

DISTRIBUIŢI


Aproximativ 50% din vinul comercializat pe piata in sticle de plastic este contrafacut, fiind de o calitate submediocra si indicand folosirea unor arome sintetice, a declarat, ieri, Cornel Dicu, inspector-sef in cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol.

El a precizat ca, la inceputul acestui an, vinul contrafacut comercializat pe piata romaneasca reprezenta 80% din totalul vanzarilor.

Oficiali ai Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor au prezentat, ieri, in cadrul conferintei saptamanale de presa, o serie de astfel de produse contrafacute, comercializate, in general, in ambalaje de plastic. Recipientele au etichete pe care sunt inscrise denumiri de marca ale unor vinuri romanesti, dar continutul are un gust dulce care nu are nimic in comun cu zaharul din struguri. Dicu a precizat ca eticheta trebuie sa contina informatii privind soiul, anul si localitatea de productie a vinului, tipul de vin, precum si un scurt istoric al produsului.

-Aceste aspecte grave sunt completate si de alte greseli, considerate de producatori ca nevinovate, precum inducerea in eroare a consumatorului asupra anului de recolta, a categoriei de calitate sau a arealului de provenienta-, a spus Dicu.

Ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, a afirmat ca Ministerul de Interne si Garda Financiara ar putea declansa o ancheta si asupra activitatii tipografiilor pentru a identifica modalitatile prin care agentii economici care comercializeaza vin contrafacut isi achizitioneaza etichetele si timbrele necesare. -Pe langa confiscarea marfii si aplicarea amenzilor, s-ar putea lua chiar si masuri penale impotriva acestor persoane care atenteaza la viata oamenilor-, a spus Sarbu.

Inapectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol a verificat modul de realizare a productiei de vin de catre 24 de agenti economici din judetele Bacau, Botosani, Buzau, Cluj, Dolj, Mures, Neamt, Tulcea, Vaslui, in urma acestor controale fiind suspendate 18 licente de fabricatie. Au fost aplicate amenzi contraventionale in suma totala de 104 milioane de lei si au fost declasate cantitati de produse din stoc necorespunzatoare din punct de vedere fizico-chimic sau organoleptic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.