Pe linia tendintelor de a reduce dependenta sistemului energetic romanesc fata de -toanele- Kremlinului, proiectele Ministerului Economiei si Comertului s-au indreptat in ultimul timp cu precadere spre variantele de a lega titeiul din regiunea caspica de vestul Europei prin conducte care vor elimina Rusia de pe ruta lor.
Astfel, oficialii MEC au propus oficial Kazahstanului sa se implice in proiectul conductei de petrol Constanta-Trieste, prin furnizarea titeiului necesar. Zacamantul ar urma sa fie transportat cu tancurile petroliere din Portul rusesc Novorosisk in Constanta, iar de aici transportat prin intermediul oleoductului catre Europa centrala si de vest. Conducta, cu o lungime totala de 1.360 kilometri, va porni din Portul Constanta, va trece prin Serbia, Muntenegru si Croatia, pana la Trieste, unde se va conecta la sistemul Trans Alpine Pipeline (TAP), care aprovizioneaza Austria si Germania. O alta bifurcatie va asigura transportul catre Venetia, urmand sa alimenteze rafinariile din nordul Italiei.
Importanta acestei conducte este imensa pentru Romania: prin ea se va asigura o parte a consumului intern, fara a mai depinde de Rusia, ale carei reactii politice au provocat crize majore in plan economic.
Costurile proiectului sunt estimate la o valoare cuprinsa intre 2,2 miliarde de dolari si 4,6 miliarde de dolari, in functie de capacitatea de transport a conductei.
Pe de alta parte, Transelectrica si Siemens Austria au semnat contractul -la cheie- pentru realizarea statiei de 400 kV de la Nadab, judetul Arad, care va optimiza interconectarea cu sistemul energetic din Ungaria.
Valoarea contractului, finantat prin credit sindicalizat (BERD si Raiffeisen Bank), este de 5.740.636 de euro.