Procesul de conversie a datoriilor in capital social se afla in faza finala si va transforma producatorul bucurestean de echipament greu Kvaerner IMGB intr-o companie lipsita de datorii, a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general, Florin Antonescu. Imprumuturile corespunzatoare au fost acordate de actionarul majoritar al companiei, Kvaerner, in cei sase ani de la privatizare (1998), si au fost folosite pentru plata datoriilor istorice, investitii si capital de lucru.
Prin conversia de capital social a imprumuturilor de aproape 57 milioane de dolari (fata de 54 milioane de dolari asumate prin contractul de privatizare) acordate de-a lungul anilor de compania-mama, situatia financiara se clarifica definitiv. Ca urmare a operatiunii, care se va finaliza in aceasta luna, capitalul social al KIMGB va depasi 2.400 miliarde de lei, din care grupul norvegian Aker-Kvaerner va detine 99,45%. In prima jumatate a acestui an, compania a obtinut un profit de circa 18 miliarde de lei, estimaandu-se la sfarsitul anului o cifra de afaceri de circa 35 milioane de dolari. In prezent, la KIMGB lucreaza in jur de 685 de salariati, salariul acestora osciland intre cinci si 14 milioane de lei, la care se adauga bonuri de masa in valoare de un milion de lei. Investitiile programate pentru acest an se ridica la aproximativ 2,5 milioane de dolari, in jur de 800.000 de dolari fiind alocati pentru protectia mediului inconjurator. Pentru 2005, investitiile de mediu vor atinge circa 4,5 milioane de dolari, din totalul de 6 milioane de dolari.
Printre cele mai importante proiecte pe care compania le are in vedere se numara noile contracte pentru echipamente destinate celei mai mari hidrocentrale din lume, aceea de la Trei Defilee din China. Florin Antonescu a mai declarat ca 95% din productia pentru 2005 este deja contractata, iar pentru 2006 – in jur de 30%. IMGB exporta produse in tari precum Japonia, China, America de Sud si de Nord, Brazilia, Asia, Norvegia, Germania etc.