Home Economic-Financiar Kvaerner negociaza cu Nuclearmontaj vanzarea FECNE Bucuresti

Kvaerner negociaza cu Nuclearmontaj vanzarea FECNE Bucuresti

DISTRIBUIŢI

Filiala din Romania a grupului anglo-norvegian Kvaerner ASA, Kvaerner Romania NV, poarta negocieri avansate cu grupul de firme Nuclearmontaj pentru cesionarea pachetului de 50,96% din actiunile Fabricii de Echipamente pentru Centrale Nucleare (FECNE) din Bucuresti au declarat, ieri, surse apropiate tranzactiei.

-Suntem in negocieri avansate cu o firma locala, dar tranzactia trebuie mai intai aprobata de Autoritatea pentru Privatizare-, a spus Roar Endung, managerul general al Kvaerner IMGB cu privire la retragerea grupului Kvaerner de la conducerea FECNE.

Endung a mai spus ca grupul nu va renunta la FECNE din cauza pierderilor inregistrate in ultimii ani, ci pentru ca strategia conducerii Kvaerner a impus, inca de acum cativa ani, vanzarea activitatilor care tin strict de productie.

FECNE a inregistrat in primele sase luni ale anului trecut pierderi in valoare de peste 30 miliarde de lei, dar rezultatul societatii din exploatare a indicat un profit de 1,8 miliarde lei. Pierderile au fost provocate de cheltuieli financiare de 11,2 miliarde lei si cheltuieli exceptionale in valoare de 22,5 miliarde lei.

Kvaerner a solicitat Autoritatii pentru Privatizare ca, inainte de semnarea contractului de cesiune, grupul Nuclearmontaj sa fie exonerat de la plata penalitatilor pentru achitarea cu intarziere a ratelor din contractul de privatizare semnat in ianuarie 1998 de compania anglo-norvegiana cu fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS).

Nuclearmontaj ar urma sa fie scutita si de la plata creditelor de restructurare acordate de FPS in perioada 1992-1996, precum si de la plata dividendelor, avand in vedere ca Autoritatea pentru Privatizare detine peste 37% din actiunile FECNE.

Surse din cadrul grupului Nuclearmontaj au confirmat faptul ca stadiul negocierilor pentru preluarea controlului FECNE este avansat, dar nu au dorit sa ofere mai multe detalii asupra tranzactiei. Grupul Nuclearmontaj este compus din 18 firme, are un capital social de peste noua miliarde lei si o cifra de afaceri de aproximativ 200 miliarde lei in 2000, principala arie de activitate fiind efectuarea lucrarilor de montaj la instalatiile centralei nuclearelectrice de la Cernavoda.

Urmeaza vanzarea IMGB

Potrivit lui Roar Endung, Kvaerner intentioneaza sa vanda si IMGB, dar grupul nu poarta negocieri, in prezent, cu nici o companie. -Ambitia noastra este sa dezvoltam IMGB mai ales in domeniul produselor turnate si forjate, unde am avut succese insemnate-, a adaugat Endung. Valoarea totala a tranzactiei in urma careia Kvaerner a preluat, in 1998, FECNE s-a ridicat la 9,8 milioane de dolari, incluzand programul de investitii, ce urma sa se deruleze in perioada 1998-2002. Grupul a cumparat, in decembrie 1997, un pachet de 90% din actiunile IMGB pentru suma de 500.000 de dolari, dar a promis ca va investi peste 60 milioane de dolari in societate si va plati datoriile acesteia in valoare de 35 milioane de dolari. In septembrie 1998, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat ca va investi 18,6 milioane de dolari in achizitia de actiuni la Kvaerner Romania NV si ca va acorda IMGB un credit de 17,5 milioane de dolari, prin intermediul bancii Den Norske. Roar Endung spune ca BERD s-a retras din afacere fara a oferi explicatii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.