In incercarea de a convinge opinia publica de soliditatea companiei pe care o reprezinta, ieri, managerii Asirom au inchiriat in diverse cotidiene centrale spatii ample (si costisitoare totodata) de publicitate pentru a publica, indirect, un drept la replica adresat ziarului -Curentul- ca urmare a articolului -Asirom – liderul daunelor datorate asiguratilor RCA-, publicat in 9 august a.c. Considerand ca articolul respectiv contine -inadvertente- si -inexactitati-, conducerea Asirom sustine ca acesta trebuia sa poarte titlul -Asirom – liderul despagubirilor platite pagubitilor in cadrul asigurarii obligatorii RCA-, pe motiv ca, -in conformitate cu teoria si practica asigurarilor, categoria <despagubiri datorate> se refera la despagubirile platite catre pagubiti si la rezervele de dauna constituite in acest scop-.
Incercand sa combata cu orice pret, dar dovedindu-se extrem de diplomati in exprimare, diriguitorii Asirom omit cu buna stiinta (-Ce nu e scris nu se pune-, vorba lui SOV) sa faca referire la faptul ca in structura daunelor datorate – conform teoriei pe care o invoca – intra despagubirile platite si daunele nelichidate (pentru care, in mod normal, se constituie rezerve tehnice). Ce sunt aceste din urma daune? Purtatorul de cuvant al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Mirela Antohi, ne-a declarat ca daunele nelichidate sunt acele daune inregistrate in cursul unui exercitiu financiar, dar a caror plata urmeaza a se face, din varii motive, in cursul exercitiului financiar urmator, si de aceea se constituie rezerve in contul acestor daune nelichidate. Intrebata care este structura -daunelor nelichidate-, Mirela Antohi ne-a explicat ca in aceasta categorie intra dosarele care nu au fost finalizate din varii motive la finele unui exercitiu financiar, recunoscand voalat ca la acest capitol putem include si dosarele finalizate, dar neplatite de catre asigurator pana la finele anului respectiv (pana acum un asigurator nu era obligat sa plateasca despagubirea pentru RCA intr-un termen-limita). Ca Asirom si-a constituit rezerve pentru daunele nelichidate in 2001 (n.r. – 10.273 de dosare nelichidate, in suma de 108,684 miliarde de lei), asemenea multor companii de asigurari care se respecta, este de elogiat. Insa nu inseamna ca, daca Asirom si-a constituit rezerve tehnice pentru daunele nelichidate, in mod automat, acele daune nelichidate sunt deja si platite, ci ca ele urmeaza a fi achitate.
Surse din cadrul CSA ne-au dezvaluit faptul ca, dupa aparitia articolului care n-ar fi trebuit sa-i ingrijoreze pe managerii Asirom, acestia au contactat conducerea CSA, cerandu-le sa ia o pozitie vizavi de articolul aparut in -Curentul-. Cu toate acestea, conducerea CSA a eliberat Asirom o simpla adresa lamuritoare vizavi de structura -daunelor datorate-, in care se mentioneaza ca aceasta companie este liderul despagubirilor achitate in 2001.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane