Se pare că vremurile în care investiţiile străine în România băteau spre zece miliarde de euro au apus odată cu integrarea. La aproape trei luni postintegrare, nu avem o lege a investiţiilor şi pretindem investitorilor să facă plasamente -la ghici-. Vechiul act normativ a expirat la finele lui 2007, iar noua formulă, respinsă de parlament, s-a întors la guvern pentru rescrierea în conformitate cu cerinţele comunitare. Primele semne nu sunt deloc îmbucurătoare, cifrele trecând de partea celor care au făcut scenarii pesimiste.
Unul din principalele motive de creştere ale economiei mioritică a fost, în ultimii ani, fără îndoială, avantul fără precedent al investiţiilor străine. Numai că, preocupaţi de scandaluri politice, guvernanţii nu şi-au mai făcut timp să dea o formă finală proiectului legii investiţiilor, respinsă de Parlament.
Practic, acum ne aflăm într-o situaţie în care vechea lege e expirată iar cea nouă nu există! În aceste condiţii e mai mult decat probabilă reducerea semnificativă a investiţiilor pe termen lung, în aşteptarea unor clarificări care să permită realizarea unor planuri de afaceri. Pană atunci vor mai intra doar fonduri ţintite către zone unde riscurile sunt sub medie iar profiturile bune.
Totuşi, o scădere a încrederii investitorilor, care caută stabilitate şi certitudinea respectării de către guvern a principiilor unei economii de piaţă funcţionale, bazată pe transparenţă şi statul de drept ar putea crea mari probleme autorităţilor de la Bucureşti. Ar fi afectată atat creşterea economică dar şi echilibrul bugetar, şi aşa prea şubrezit.
-În ciuda situaţiei economice favorabile, climatul investiţional nu poate fi ajutat de faptul că noua lege a investiţiilor, anterior anunţată ca intrand in vigoare la 1 ianuarie 2007, nu a fost aprobată de parlament, în situaţia în care legea anterioară a expirat la sfarşitul anului 2006-, a explicat Patrick Leonard, Tax Partner la KPMG Romania.