Avandu-l ca actionar majoritar pe David Gray, patronul Tubman International, Laminorul Braila a ajuns la fundul sacului, preconizandu-se concedieri masive si vanzarea activelor la fier vechi.
Liderul Sindicatului Metal *94 din cadrul intreprinderii, Constantin Iarca, a semnalat situatia dezastruoasa in care se afla in momentul de fata aceasta unitate braileana, unde odinioara se lucra pe rupte. Concret, dupa ce au trecut cei trei ani de zile in care era obligat prin contractul semnat cu fostul FPS sa nu restranga activitatea, dl Gray, spune liderul sindical, a trecut la o actiune de forta, menita sa distruga practic societatea.
Sindicalistii sustin ca, de cand este patron, David Gray nu si-a onorat obligatiile investitionale si ca utilajele aduse la Braila provin de fapt de la Silcotub Zalau, ele nefiind de nici un folos Laminorului. Prin aceste utilaje la mana a doua, s-a ajuns la o majorare nejustificata a capitalului social. Aceasta in timp ce la Laminorul se mai lucreaza doar doua-trei luni pe an. Materia prima ar fi trebuit adusa din import, la nivelul a 4.500 – 5.000 de tone lunar, insa acest lucru a ramas o simpla promisiune. De fapt, pentru a se asigura un prag de rentabilitate, Laminorul ar avea nevoie lunar de 8.000 de tone de materie prima.
Nivelul datoriilor a crescut si el vertiginos. Numai catre ISPAT-SIDEX Galati, Laminorul Braila are de platit peste 85 miliarde de lei. La nivelul anului trecut, pierderile intreprinderii brailene s-au ridicat la valoarea record de 98,4 miliarde de lei, se mai arata in memoriul trimis de sindicat Adunarii Generale a Actionarilor de la Laminorul.
Singura -solutie- gasita de actionarul majoritar a fost avansarea unui program de diponibilizari in care ar fi urmat sa fie cuprinsi 457 dintre cei 942 de angajati ai intreprinderii. Dupa ce sindicalistii au declansat ample miscari de protest, cifra a scazut la 318, insa nici acest lucru nu i-a multumit pe contestatari. Trebuie mentionat faptul ca, de sapte luni, toti angajatii sunt trimisi acasa cu 75% din salariu, din cauza intreruperii procesului de productie.
Patronul mai doreste si instrainarea unor terenuri, cladiri, utilaje si spatii comerciale apartinand intreprinderii, in speranta acoperirii, in acest fel, a contravalorii unor credite bancare nerambursate de peste 150 miliarde de lei. -Practic, SC Laminorul SA Braila este in prapastie, situatie in care a fost adusa premeditat de David Gray, care si-a pierdut credibilitatea etica, morala si financiara-, spune liderul sindical Constantin Iarca. Daca situatia nu rezolva, sindicalistii ar putea iesi din nou in strada.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane