Ritmul de crestere a pietei interne de software va ajunge pana la 25% in 2011, in conditiile in care vor fi adoptate operatiunile de leasing pentru aplicatiile soft, reiese din estimarile Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii (ANIS). In acest moment, ritmul de crestere sufera un usor declin, catre 10%. Astfel, pana in 2011, se va inregistra o crestere suplimentara a pietei interne de software de aproximativ 80 milioane de euro.
Florin Talpes, presedintele ANIS, a abordat, recent, problematica leasingului solutiilor software de business in Romania, in cadrul conferintei Business Intelligence Roadshow organizata de IDC Romania. -Folosirea operatiunilor de leasing pentru achizitionarea de aplicatii software poate oferi companiilor resursele interne pentru a se dezvolta noi produse-, a declarat Talpes.
Lipsesc mecanismele externe de finantare
Companiile romanesti de software si servicii nu beneficiaza de mecanisme externe de finantare pentru dezvoltarea de noi produse. Dupa parerea lui Talpes, se ajunge astfel la situatia in care investitiile in productie si dezvoltare se fac din profit. Prin esalonarea platilor din partea cumparatorilor, companiile ajung in situatia de a nu dispune nici de profitul generat si, implicit, de a finanta dezvoltarea celorlalte industrii.
In 2003, conform estimarilor Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania, contractele ce au ca obiect achizitiile de echipamente de birou au reprezentat doar 1,4% din totalul pietei de leasing. Pentru a determina o valoare aproximativa a potentialului pietei de leasing pentru software trebuie luate in calcul o serie de variabile precum: ponderea software si serviciilor in totalul pietei IT, ritmul de crestere a pietei de software si servicii, precum si itmul de crestere a pietei de leasing in ansamblu.
Software-ul va detine 43% din piata IT
-Conform ritmurilor actuale de crestere, pana in 2010, ponderea software si servicii in totalul pietei IT poate ajunge pana la 35%. Daca leasingul ar fi luat in calcul, ne putem astepta ca in 2010 raportul sa fie de 43% in favoarea software si servicii. Daca luam in considerare ca 2005 va fi un an de adaptare si reglementare, iar cresterea efectiva se va produce abia din 2006, pana in 2011 se va inregistra o crestere suplimentara a pietei interne de pana la 80 milioane de euro-, mai declara presedintele ANIS. Aceste estimari sunt sustinute si de presedintele comisiei IT&C din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian. -Dupa parerea mea, este adevarat ce spune Talpes. Intr-adevar, in urmatorii ani vom asista la o crestere masiva a pietei de software. La fel ca si Talpes, estimez ca in anul 2010 software-ul va reprezenta peste 40% din piata romaneasca de IT-, ne-a declarat Pambuccian.
Pentru punerea in practica a legii raman insa o serie de aspecte ce trebuie clarificate. Aceste puncte de interes au fost definite in cadrul grupului de lucru initiat de ANIS impreuna cu Asociatia de Leasing Bancar: asigurarea si preluarea riscurilor pentru aplicatiile software, transparenta relatiilor contractuale, cazurile de incetare a contractului si recuperarea investitiilor de catre societatile de leasing. Aceste aspecte vor fi luate in discutie in urmatoarele intalniri ale grupurilor de lucru.
-In cadrul grupului am ajuns la concluzia ca nu este necesara o definire a procedurilor de lucru prin intermediul unor norme de aplicare a legii, practica urmand sa defineasca cele mai bune metode-, a spus Talpes, in cadrul Business Intelligence Roadshow. -Suntem convinsi ca introducerea lesingului, ca mecanism de finantare pentru aplicatiile de business, va duce atat la cresterea cererii de soluti, cat si la cresterea pietei de leasing-.
Pirateria va fi diminuata
Reprezentantii companiilor IT&C din Romania cred ca, in urma validarii proiectului de lege ce prevede aprobarea vanzarii aplicatiilor software in sistem leasing, se va reduce pirateria in segmentul business si se vor stimula vanzarile de soft.
La fel de increzator este si Pambuccian, care este chiar unul dintre initiatorii acestui proiect de lege. -Vorbim de doua feluri de cumparatori. Vorbim de persoanele juridice, in primul rand de firmele care au nevoie de software. Softul este cumparat ca sa le scada cheltuielile operationale, deci diferenta dintre cat cheltuiau inainte si cat cheltuiesc dupa implementarea softului finanteaza, la fix, rata de leasing. De ce ar cumpara o persoana fizica? Nu spun ca sa intre in legalitate, pentru ca nu il intereseaza chestia asta, inca. Dar, in momentul in care cumperi software licentiat, ai niste drepturi. Daca ai probleme cu el, ai garantie, apoi, daca apar upgrade-uri, acestea sunt gratuite. Si mai e ceva: din ce in ce mai mult, softul piratat are elemente de spyware. Nu stiu daca este o placere sa stii ca cineva poate sa umble pe calculatorul tau nestingherit-, ne-a declarat Varujan Pambuccian.
Legea asteapta promulgarea de catre presedintele Romaniei
Modificarile la Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing au fost avizate de comisiile de specialitate ale celor doua Camere ale parlamentului si au fost inaintate spre promulgare catre Presedintia Romaniei pe 4 noiembrie 2004. Modificarea OG nr. 51/1997, in sensul acceptarii la operatiuni a aplicatiilor software, a fost initiata in iunie 2003 de ANIS in colaborare cu celelalte asociatii din Coalitia Tech 21.