Home Economic-Financiar -Legea care limiteaza detinerea de actiuni este neconstitutionala-

-Legea care limiteaza detinerea de actiuni este neconstitutionala-

DISTRIBUIŢI

Ordonanta de urgenta care a produs in urma cu doua saptamani panica la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si suspendarea celor cinci fonduri de investitii de la tranzactionare a fost din nou intoarsa pe toate fetele de reprezentantii pietei de capital. Reluand critica la adresa interventiei guvernului in statutul unei companii private, presedintii SIF-urilor au subliniat caracterul neconstitutional atat al ordonantei, cat si al legii de aprobare prin care se introduce si actiunea concertata in pragul de 1% de detinere.

Problema includerii, in pragul de detinere de 1% din titlurile Societatilor de Investitii Financiare (SIF), a actiunilor concertate a starnit si ieri controverse in randul reprezentantilor pietei de capital. Blamand din nou interventia guvernului in activitatea si statutul unei companii private, presedintii SIF-urilor s-au declarat de acord cu ridicarea nivelului de detinere, in conditiile in care aceasta decizie ar fi apartinut actionarilor. Pe de alta parte, lupta pentru drepturile actionarilor minoritari nu ar fi decat un mesaj de natura populista si egalitarista, tinand cont de faptul ca piata de capital ar trebui sa ramana expresia democratiei, a apreciat presedintele Comisiei finante-banci din Senat, Varujan Vosganian.

Cu toate ca a devenit litera de lege prin votul din Camera Deputatilor, sunt voci care sustin inaplicabilitatea acestei hotarari. -Nu am incredere in aceasta lege si nu o consider viabila. Cine ma va obliga sa vand ce am cumparat in mod legal si cum ma va determina sa iau aceasta decizie? Sunt hotarat sa nu vand-, a declarat ieri Catalin Chelu, din partea ANISIF.

-Legea nu poate fi aplicata-

-Nimeni nu are voie sa intervina in proprietatea privata-, a subliniat presedintele SIF 1 Banat-Crisana, Ioan Cuzman, adaugand ca atat ordonanta, cat si legea de aprobare nu se inscriu in limitele de constitutionalitate. -Singurii care aveau dreptul sa schimbe regula jocului sunt actionarii-, considera Cuzman. La randul sau, reprezentantul Muntenia Invest, Teodor Mihaiescu, este de parere ca ordonanta nu poate fi aplicata in formularea actuala. -In primul rand, in momentul de fata, exista mai multe entitati care detin peste acest prag si care, in decurs de trei luni, ar trebui sa vanda. Problema se pune, in cazul unui grup care actioneaza concertat, cine este obligat sa vanda? Vor vinde fiecare, vor vinde cei care au cumparat ultimii? De fapt, cine hotaraste cine va vinde in cele din urma?-, a explicat Mihaiescu.

Falsa problema a preluarii

Masurile parlamentului nu sunt cele mai bune pentru a bloca -preluarile ostile-, a afirmat reprezentantul Muntenia Invest. -De fapt, pericolul preluarii nu este in toate cazurile un pericol pentru existenta unei entitati-, a precizat si presedintele BVB. Septimiu Stoica a mentionat ca, in general, un fond de investitii nu este preluat. -Din punct de vedere imediat, preluarea unui emitent determina cresterea pretului de piata, iar pe termen mediu si lung, prin preluari, societatea se delisteaza-, a explicat Stoica.

SIF Transilvania pregateste schimbarea statutului

Discutiile, considerate de unii dintre participanti drept tardive, au scos la iveala insa o noua problema, aceea a clarificarii statutului celor cinci societati. Fond inchis de investitii sau societate comerciala? Presedintele BVB, Septimiu Stoica, apreciaza ca SIF-urile sunt societati comerciale, pentru ca, la momentul infiintarii lor, era nevoie de un tipar juridic, si, in acelasi timp, sunt definite de Legea pietei de capital drept Organisme de Plasament Colectiv (OPC). -Pentru SIF-uri, functioneaza o lege generala (Legea 31), cea a societatilor comerciale, si o lege speciala, cea a pietei de capital (Legea 297/2004), insa trebuie ca prevederile lor sa nu fie contradictorii-, a declarat Stoica, subliniind totusi ca legea speciala guverneaza. Si directorul BVB, Stere Farmache, este de parere ca SIF-urile au fost si continua sa fie institutii financiare atipice, ramase sub dominanta privatizarii in masa. Potrivit presedintelui Ieba Trust, Marius Plugaru, in cazul in care SIF-urile sunt considerate fonduri inchise de investitii, oportuna ar ramane infiintarea unei societati de administrare a acestora. In acest context, presedintele SIF 3 Transilvania, Mihai Fercala, a anuntat ca va convoca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor cel mai tarziu in luna septembrie, pentru a propune modificarea actelor constitutive.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.