Home Economic-Financiar Legea IMM-urilor contine foarte multe dintre facilitatile cuprinse si in Legea zonelor...

Legea IMM-urilor contine foarte multe dintre facilitatile cuprinse si in Legea zonelor defavorizate

DISTRIBUIŢI

Comisia de politici economice a Camerei deputatilor a luat in discutie vechea Lege a zonelor defavorizate, lege in care multi agenti economici botosaneni isi tot pun sperantele de cativa ani de zile. Problema principala este aceea ca la sfarsitul lunii februarie au aparut in -Monitorul Oficial- Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 133 din 1999, prin care se ofera o serie de facilitati intreprinderilor mici si mijlocii. Mare parte dintre facilitatile oferite IMM-urilor sunt cuprinse si in Legea zonelor defavorizate.

Daca majoritatea covarsitoare a societatilor botosanene se incadreaza perfect in criteriile care definesc IMM-urile, exista si cateva exceptii foarte importante. Astfel, IMM-urile sunt scutite de la plata taxelor vamale si implicit de la plata taxei pe valoare adaugata pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale, -know-how-, care se importa in vederea dezvoltarii afacerii proprii. Nu sunt scutite de taxe autoturismele, chiar daca acestea sunt folosite in scopurile mentionate mai sus. Scutirea se obtine foarte simplu, prin completarea de catre o persoana autorizata a unei declaratii pe proprie raspundere, in care este mentionat scopul importului. In momentul in care utilajele importate isi schimba destinatia, asupra acestora se aplica taxele scutite anterior. Una dintre cele mai cunoscute si mai normale facilitati este scutirea de impozit a profitului reinvestit. Aici intra investitiile in orice fel de active corporale sau necorporale aferente obiectului de activitate. O prevedere noua este reducerea impozitului pe profit cu 20%, in cazul in care se creeaza noi locuri de munca, daca se asigura cresterea cu cel putin 10% fata de anul financiar precedent.

Cea mai interesanta facilitate si de o cu totul alta factura este introducerea in lege a unei obligatii pentru institutiile publice, societatile comerciale si companiile nationale cu capital majoritar de stat si pentru regiile autonome, care trebuie sa organizeze o prima licitatie cu participarea exclusiva a IMM-urilor furnizoare de bunuri materiale, lucrari sau servicii. IMM-urile respective beneficiaza de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, precum si pentru garantiile stabilite in caietul de sarcini al licitatiei. Asta ar insemna ca afacerile pe bani publici, cele mai rentabile afaceri dintotdeauna, vor fi facute in cele mai multe cazuri de IMM-uri si reprezinta o gura de aer pentru dezvoltarea acestora.

Cum spuneam la inceput, deputatii din Comisia de politici economice se intreaba daca in conditiile in care Legea IMM-urilor are atatea facilitati, ce rost mai are Legea zonelor defavorizate. -Eu personal cred ca se poate aplica Legea zonelor defavorizate, chiar daca avem acum o lege cu aproape aceleasi facilitati. Exista o prevedere in plus prin care toate societatile existente intr-o zona defavorizata sunt scutite de impozitul pe profit pe o perioada de 10 ani, ceea ce inseamna mult mai mult-, ne declara deputatul Gheorghe Marcu. Saptamana viitoare, deputatul botosanean va cere ministerelor de resort sa declare Botosaniul zona defavorizata, desi, la aceasta ora, toata lumea este pesimista in ceea ce priveste rezultatele efective ale declararii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.