Home Economic-Financiar Legea taximetriei s-a nascut moarta

Legea taximetriei s-a nascut moarta

DISTRIBUIŢI

Legea nr. 38/2003 a fost publicata in -Monitorul Oficial- pe 28 ianuarie si trebuia sa intre in vigoare in termen de 90 de zile de la aceasta data, deci pe 28 aprilie.

Pana atunci, se specifica in lege, Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, al Finantelor Publice, al Industriei si Resurselor si cel al Administratiei Publice ar fi trebuit sa puna mana de la mana si sa elaboreze normele respective. Pe baza normelor, autoritatile locale ar fi trebuit sa consulte organizatiile patronale din domeniu pentru a stabili ultimele detalii. Cum insa nimic nu s-a intamplat in acest sens, legea este, practic, inaplicabila.

-Vom functiona dupa reglementarile legale in vigoare pana la aparitia Legii 38/2003, deoarece nimeni nu ne-a consultat in vederea stabilirii tarifelor excesive si de ruinare, de exemplu-, ne-a declarat Robert Meghesi, patronul societatii Taxi 2000 si presedinte al Asociatiei nationale a patronatului operatorilor in regim de taxi.

Vinerea trecuta, conducerea asociatiei patronale a avut o intrevedere cu membrii Comisiei de transporturi din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, ajungandu-se la aceeasi concluzie: legea nu se poate aplica in absenta normelor.

Prevederi care raman pe hartie

Noua lege are o serie de prevederi menite sa inlature disfunctionalitatile existente in prezent in activitatea de taximetrie si sa-i descurajeze pe cei care functioneaza la limita legii.

Astfel, trebuie sa se instituie, prin hotarare a Consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, cu consultarea asociatiilor profesionale, un numar maxim de autorizatii taxi permanente si sezoniere. Autoritatea administratiei publice locale nu-i va putea oferi unui operator de transport in regim de taxi mai mult de 30% din autorizatiile taxi permanente stabilite pentru grupa respectiva. Cel putin in cazul Bucurestilor, aceasta nu va fi o problema, deoarece nici o firma nu detine monopol pe piata.

Se intentioneaza si eliminarea de pe piata a soferilor care abia ce si-au luat permisul, si practica taximetria. Astfel, taximetristul trebuie sa aiba permis de conducere categoria B valabil si o vechime de cel putin trei ani sau permis categoria C si experiienta de minimum doi ani. De asemenea, el va trebui sa aiba un certificat de atestare a pregatirii profesionale si sa faca dovada ca este angajat al operatorului de transport care detine taxiul pe care il conduce sau ca este proprietarul masinii respective. Certificatul de atestare se elibereaza de catre agentia Autoritatii Rutiere Romane pe raza careia activeaza soferul, in urma promovarii unui test-grila.

In alta ordine de idei, prin intrarea in vigoare a legii ar trebui sa se reduca evaziunea, avand in vedere ca actul normativ prevede obligativitatea dotarii taximetrelor cu aparate de taxat fiscale. Va trebui ca acestea sa tipareasca bonul client cu datele de pe afisaj si sa stearga automat aceste date o data cu trecerea din pozitia -plata-. Tot aparatele de taxat trebuie sa poata tipari raportul soferului, raportul fiscal de inchidere zilnica, raportul memoriei fiscale sau sa permita citirea inregistrarilor din memoria electronica fiscala prin intermediul cheii electronice.

Nimeni nu a vazut insa cum arata un asemenea aparat fiscal. Ba, mai mult, nimeni nu s-a ostenit sa organizeze o licitatie pentru achizitionarea lor. In consecinta, pana la noi reglementari, nu se schimba nimic in ceea ce priveste circulatia taxiurilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.