Home Economic-Financiar Liber-profesionistii din UE vor putea sa se inregistreze si in Romania

Liber-profesionistii din UE vor putea sa se inregistreze si in Romania

DISTRIBUIŢI

Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC) a elaborat un proiect de lege care, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile oficiale privind prioritatea masurilor pentru integrare europeana, ar fi trebuit sa fie de mult adoptat si transformat intr-o lege organica in vigoare. Este vorba despre un act normativ (deocamdata, virtual) privind autorizarea si inregistrarea in Registrul Comertului a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent si a asociatiilor familiale. In esenta, viitoarea lege prevede ca si cetatenii care provin din statele membre ale Uniunii Europene sa se poata inscrie, in Romania, si sa activeze ca persoane fizice (PF) sau, dupa caz, asociatii familiale (AF). Persoanele fizice, cetateni romani sau cetateni straini care provin din statele membre ale Uniunii Europene ori din statele apartinand spatiului economic european, vor putea desfasura activitati economice pe teritoriul Romaniei, in mod independent, sau pot constitui asociatii familiale in toate domeniile, meseriile si ocupatiile, cu exceptia celor reglementate prin legi speciale.

Cum se obtine autorizarea

Pentru a putea sa desfasoare activitati economice in mod independent sau in cadrul asociatiilor familiale, cei care solicita autorizarea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: – au implinit varsta de 18 ani, in cazul persoanelor fizice independente si a celor care au initiativa constituirii asociatiei familiale, respectiv varsta de 16 ani, in cazul membrilor asociatiei familiale; – starea sanatatii le permite desfasurarea activitatii pentru care se solicita autorizatia; – au calificarea – pregatire profesionala sau, dupa caz, experienta profesionala – pentru a desfasura activitatea economica pentru care se solicita autorizatia; – nu au fost condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea de fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala; – indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului, protectiei muncii si apararii impotriva incendiilor si cerintele reglementarilor specifice protectiei consumatorului pentru activitatea desfasurata, precum si normele de calitate a produselor si serviciilor puse pe piata.

Persoana fizica sau, dupa caz, reprezentantul asociatiei familiale, trebuie sa depuna o documentatie care va cuprinde: – cerere-tip (in cazul asociatiei familiale, aceasta trebuie sa contina semnaturile tuturor membrilor asociatiei); – dovada rezervarii denumirii la Registrul Comertului; – cazierul fiscal al persoanei solicitante, respectiv al fiecarui membru al asociatiei familiale, in original, in cazul cetatenilor romani sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere ca nu au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, in cazul cetatenilor straini; – copii de pe actele de identitate; – actele din care sa rezulte resedinta, pentru persoanele fizice cetateni straini; – certificatul medical pentru persoana fizica, respectiv pentru fiecare membru al asociatiei familiale, prin care se atesta ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatii pentru care se solicita autorizatia, eliberat de medicul de familie sau de o unitate sanitara; – declaratia pe propria raspundere ca indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului, protectiei muncii si apararii impotriva incendiilor, precum si reglementarile specifice protectiei consumatorului pentru activitatea desfasurata si normele de calitate a produselor si serviciilor puse pe piata; – copii de pe documentele care dovedesc pregatirea sau experienta profesionala pentru desfasurarea activitatii pentru care solicita autorizarea.

Autorizatia pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent, precum si pentru infiintarea si functionarea de asociatii familiale se elibereaza de catre primarii comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucuresti, pe a caror raza teritoriala solicitantii isi au domiciliul, in cazul cetatenilor romani sau resedinta, in cazul cetatenilor straini. Primaria are obligatia ca in termen de cinci zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de autorizare sau, dupa caz, de completare a autorizatiei sa elibereze autorizatia si copia certificata dupa aceasta.

Primarii au un plus de putere

In vederea eliberarii certificatului de inregistrare, primariile au obligatia sa ia masurile necesare pentru depunerea autorizatiei, in copie certificata, si a dovezii rezervarii denumirii firmei, la Oficiul Registrului Comertului in termen de maximum trei zile de la eliberarea autorizatiei. Inscrierea in Registrul Comertului a comerciantilor persoane fizice si a asociatiilor familiale se face numai pe baza autorizatiei emise de primari. In termen de sapte zile lucratoare de la primirea documentelor transmise de primarie, Oficiul Registrului Comertului va emite si va transmite catre primarie certificatul de inregistrare.

Aprobarea tacita va functiona si in acest caz

In cazul in care autorizatia si certificatul de inregistrare nu sunt eliberate in termenele prevazute de prezenta lege, acestea se considera acordate. Astfel ca dispozitiile viitoarei legi se vor completa cu dispozitiile Ordonantei de Urgenta nr. 27/2003 privind aprobarea tacita, aprobata prin Legea nr. 486/2003. Persoanele fizice independente si asociatiile familiale care s-au infiintat in baza Legii nr. 507/2002 sau care si-au preschimbat autorizatia emisa in baza Decretului-lege 54/2003 nu vor avea obligatia de preschimbare a autorizatiei.

Cele doua acte normative vor fi, de altfel, abrogate o data cu intrarea in vigoare a noului act normativ – la implinirea unui termen de 90 de zile de la data publicarii in -Monitorul Oficial- a textului legii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.