Potrivit datelor centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in primele patru luni din acest an, numarul de persoane fizice (PF) si asociatii familiale (AF) a crescut simtitor in domeniul comertului cu amanuntul si cu ridicata, ca si in transporturi, in timp ce numarul prestatorilor de servicii a inceput sa scada usor. Acest fenomen nu e deloc surprinzator, daca avem in vedere faptul ca stimulentele si facilitatile rezervate celor care activeaza in domeniul serviciilor au disparut rand pe rand, determinandu-i pe intreprinzatori sa se intoarca la activitatile de comert. Ceasornicarii, cizmarii, croitorii, frizerii si ceilalti prestatori de servicii si-au inchis atelierele nu atat pentru ca n-ar mai avea clienti, cat din cauza lipsei totale de sprijin din partea autoritatilor, in conditiile in care chiriile, taxele si impozitele sunt tot mai mari. Iar perspectiva unei reautorizari, al carei termen-limita (30 septembrie) se apropie cu pasi repezi, a provocat o adevarata stare de lehamite in randul liber-profesionistilor, care vor fi nevoiti sa treaca din nou prin furcile caudine ale birocratiei. Prin urmare, comertul la colt de strada, in cel mai bun caz buticul ori taraba cu ziare par sa fie cele mai -luminoase- alternative pe care micii intreprinzatori le intrevad pentru viitorul apropiat.
Daca in domeniul comertului cu amanuntul si cu ridicata activeaza in total 7.884 persoane fizice si asociatii familiale, prestarile de servicii abia daca aduna 3.000 de intreprinzatori, iar constructiile – aproape 2.000 (cu precizarea ca majoritatea constructorilor care lucreaza pe cont propriu nu prea obisnuiesc sa treaca pe la primarie sau pe la Registrul Comertului, astfel ca numarul real al acestora e aproape imposibil de determinat). In acelasi timp, probabil datorita ratei relativ ridicate a profitului in domeniul transporturilor de marfuri sau persoane, transportatorii care lucreaza pe cont propriu ocupa locul al doilea in topul inmatricularilor (6.545 PF+AF).
Industria si agricultura, prea putin atractive
In cele doua ramuri importante ale economiei nationale – industria si agricultura – activeaza, in total, putin peste 4.150 de agenti inregistrati ca persoane fizice sau asociatii familiale. Dintre acestia, 1.139 sunt repartizati in agricultura: 128 se ocupa cu pescuitul si piscicultura, 52 cu silvicultura, exploatarea forestiera si economia vanatului si 959 cu cresterea animalelor, cultura plantelor si serviciile auxiliare. Iar in industrie, unde isi desfasoara activitatea 3.019 agenti din aceasta categorie, repartizarea pe ramuri arata ca prelucrarea lemnului si productia de mobilier intruneste -sufragiile- celor mai multi investitori particulari (in total, 1.139). In industria alimentara si a bauturilor activeaza 741 agenti, in domeniul confectiilor metalice – 353, iar in industria usoara (textile, pielarie, confectii si incaltaminte) sunt inregistrati 400 intreprinzatori.
Comparand aceste date cu cele din tarile vecine ori din UE si avand in vedere potentialul real al industriei si agriculturii romanesti, nu putem evita o intrebare: care sunt factorii ce ii descurajeaza pe investitorii persoane fizice sau asociatii familiale sa-si plaseze afacerile in principalele domenii care adauga valoare resurselor naturale din tara noastra? Probabil, mediul de afaceri prietenos, lipsa barierelor birocratice sau fiscalitatea in curs de relaxare pe care autoritatile nu contenesc sa le aminteasca oamenilor de afaceri…
-Tabu-urile- investitorilor particulari
Persoanele fizice si asociatiile familiale au si domenii in care nu sunt reprezentate ori numarul acestora este atat de mic, incat ar putea fi -contabilizat- pe degete. Spre exemplu, in perioada analizata (ianuarie-aprilie 2004), nici un intreprinzator din aceasta categorie nu si-a declarat ca obiect de activitate extractia si prepararea minereurilor radioactive, a minereurilor metalifere, productia, transportul si distributia de energie electrica, gaze naturale si apa calda. De asemenea, nici in transporturile aeriene sau in activitatile organizatiilor si organismelor extrateritoriale nu s-au implicat agenti din categoria PF/AF. In schimb, de extractia petrolului si gazelor naturale, plus alte activitati extractive se ocupa in total 3 (trei) persoane fizice, in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari activeaza o singura persoana fizica (sau, probabil, asociatie familiala). De asemenea, in domeniul gospodaririi apelor, captarea, tratarea si distributia apei sunt inregistrate doar doua persoane fizice, ca si in transporturile pe apa. In salubritate, asanarea si indepartarea gunoaielor menajere sunt inmatriculate cinci persoane/asociatii, iar in administratia publica – sapte PF/AF.