Bugetul de stat pe 2002 este un buget tipic -centralismului democratic-, adica unul -auster pentru cetatean, netransparent, nerealist, incoerent, care condamna la stagnare-, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Eugen Nicolaescu, viceliderul grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor.
Sumele alocate in 2002 celor mai multi ordonatori de credite sunt, in termeni reali, mai mici decat in 2001, ceea ce i-a determinat pe liberali sa afirme ca bugetul pentru anul viitor va fi foarte restrictiv.
Deputatul liberal a criticat structurarea bugetara pe programe si proiecte, cu -ambitie de plurianualitate-, apreciind-o drept o -schita didactica, putin reusita-, care, in opinia sa, este un inventar de orientari, -tipic activistilor de partid din fostul CSP-. El a aratat ca politicile sectoriale raman la nivelul intentiilor declarate si s-a declarat reticent fata de realizarea nivelului finantarilor externe prognozate in proiectul de buget.
In ceea ce priveste principalii indicatori bugetari, Nicolaescu a precizat ca rata cresterii economice de 5% in 2002 nu ia in consideratie reducerea pietei externe, ca urmare a recesiunii economice, conjunctura internationala sau ingustarea marjei de manevra de a produce pe stoc. Liberalii contesta fundamentarea nivelului ratei inflatiei, a deficitului bugetar, avertizand ca prevederile bugetare vor fi depasite la fondul de salarii pentru personalul bugetar si ca nu va fi redus nivelul datoriei publice.
Eugen Nicolaescu a mai spus ca un alt pericol consta in scaparea de sub control a volumului arieratelor, care a atins nivelul -cel mai ingrijorator din ultimii ani-, de aproape 500.000 miliarde de lei.
Citirea anexelor bugetului releva alte carente, a spus deputatul PNL, care a criticat atat lipsa de transparenta in folosirea banului public, cat si dificultatea descifrarii modului de cheltuire a banilor din fondurile speciale. El a constatat ca la bugetele locale exista prevederi -neclare si distorsionate-, caci se urmareste ascunderea faptului ca din aceste bugete vor fi facute plati pentru invatamantul preuniversitar, intretinerea scolilor, a creselor, a persoanelor cu handicap, fara sa se prevada echilibrarea acestor bugete din fonduri de la bugetul de stat. In plus, el a apreciat drept -frapanta- diferenta dintre declaratiile de intentie a fiecarui ordonator principal de credite si modul de utilizare a banului public.
O alta critica a vizat absenta din capitolul de venituri a impozitului pe dividende si a impozitarii veniturilor microintreprinderilor.
Liberalii vor incepe, de duminica, sa centralizeze amendamentele la proiectul de buget pe 2002, urmand ca luni acestea sa fie definitivate si aprobate de catre grupurile parlamentare din Camera Deputatilor si Senat. Amendamentele PNL au ca scop -fortarea guvernantilor de a-si respecta programul de guvernare si promisiunile electorale-, a declarat Eugen Nicolaescu.
Pozitia PNL fata de bugetul de stat pe anul viitor se va contura in functie de modul in care vor fi acceptate amendamentele sale de catre Guvern si majoritatea parlamentara, a precizat Nicolaescu.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane