Home Economic-Financiar Liberalizare cu doua viteze pentru comertul din CEFTA

Liberalizare cu doua viteze pentru comertul din CEFTA

DISTRIBUIŢI

-Acordul CEFTA si-a atins scopul principal in care a fost gandit, si anume acela de exercitiu de preaderare la UE. Toate tarile membre au fost de acord ca CEFTA este util, asigurand fluidizarea comertului, dar si a unor domenii conexe apropiate comertului-, au precizat surse din cadrul Departamentului de Comert al MAE. La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc reuniunea Comitetului Mixt CEFTA, prilej cu care s-a ajuns la un compromis privind comertul cu produse agricole. Conform documentului semnat de cele sapte tari membre, vor exista in cadrul CEFTA doua curente distincte privind liberalizarea comertului cu produse agricole. Astfel, s-a convenit ca Romania, Bulgaria, Slovenia si Polonia sa-si poata proteja interesele nationale in zona comertului cu produse agricole, in timp ce Ungaria, Cehia si Slovacia vor continua procesul de liberalizare intr-un ritm mai alert. -Cele trei tari care au optat pentru o liberalizare accentuata a comertului cu produse agricole au incheiat intre ele un protocol aditional prin care au convenit acest lucru-, au explicat reprezentantii MAE. Cea de-a doua grupa de tari, din care face parte si Romania, s-a orientat catre o politica mai precauta.

Specialistii in comert exterior considera ca, in actuala conjunctura, cea mai buna masura pe care Romania o poate aplica pentru protejarea propriilor interese in zona comertului cu produse agricole este promovarea unei politici sectoriale de sprijinire a agriculturii. Produsele agricole din Ungaria, Cehia, tarile UE beneficiaza de subventii la export si, atat timp cat tara noastra nu va avea o politica similara, nu va putea negocia eficient continuarea liberalizarii.

-De anul viitor, si Romania va introduce masuri de sprijinire mai consistente, astfel incat treptat sa ajunga din acest punct de vedere la nivelul celorlalte tari membre. Mecanismele de sprijinire vor fi destinate exploatarilor agricole mari, ce au capacitatea de produce pentru piata interna, asigurand in acelasi timp o calitate a produselor ce va permite inclusiv exportul. Nu vor beneficia de sprijin exploatarile ce produc numai pentru consum propriu-, au afirmat oficialii Departamentului de Comert. Una dintre primele masuri in aceasta directie va fi subventionarea productiei de carne.

Cea de-a doua modalitate a tarii noastre de a-si proteja interesele in cadrul acordului de liber schimb este aplicarea masurilor de aparare comerciala. Masurile de aparare comerciala se aplica numai in momentul in care se dovedeste ca importurile dintr-o anumita tara au crescut atat de mult si se realizeaza in astfel de conditii (este vorba in principal de pret), incat creeaza pe piata romaneasca o situatie dificila. Astfel, daca se dovedeste ca respectivele importuri au condus la reducerea productiei, la restrangerea capacitatilor interne si implicit la cresterea ratei somajului, se considera ca se aduce un prejudiciu respectivei piete si se accepta aplicarea masurilor protectioniste. Specialistii in comert sunt constienti de faptul ca masurile protectioniste aplicate de tara noastra pentru anumite importuri din Ungaria (in 1998, pentru importurile de grau si faina de grau; in prezent, pentru carnea de pasare si preparate din carne de pasare si porc) afecteaza relatiile comerciale cu aceasta. Faptul ca singurele masuri protectioniste luate de Romania in cadrul CEFTA au vizat numai comertul cu Ungaria este o consecinta a dezechilibrelor pe care importurille din aceasta zona le creau pe piata romaneasca, apreciaza surse din Departamentul de Comert. -Romania nu este o mare consumatoare de masuri comerciale de aparare. Din pacate, singurele masuri protectioniste au fost luate doar pe relatia Ungaria, pentru ca importurile din aceasta zona prejudiciau piata interna-, au explicat sursele citate. Masurile de aparare comerciala sunt destinate restabilirii unei situatii concurentiale normale pe piata si nicidecum pentru reducerea deficitului balantei comerciale a respectivei tari. Spre exemplu, in decurs de doi ani de la aplicarea taxei de salvgardare de 45%, importurile de carne din Ungaria au scazut de sase ori, iar in acest interval de timp sectorul producator de carne de pasare s-a revigorat. Tocmai din acest motiv, s-a hotarat ca taxa de 45% pentru carnea de pasare si preparate din carne de pasare si porc sa mai fie mentinuta numai pana la sfarsitul acestui an. Pentru importurile de carne de porc, masura a fost ridicata inca din vara acestui an, avand in vedere ca productia interna nu asigura necesarul pietei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.