Dupa ce, in primele doua luni ale anului, piata de energie electrica din Romania a fost liberalizata abrupt, ajungand la un grad de deschidere de pana la 33%, in viitorii doi ani, acest nivel va fi mentinut nemodificat, in ideea punerii la punct a tuturor mecanismelor functionarii pietei concurentiale. Aceasta cu atat mai mult cu cat, fiind vorba de o piata in formare, s-au inregistrat anomalii, cum ar fi de exemplu cea legata de posibilitatea redusa a consumatorilor eligibili de a-si gasi furnizori. Mai bine zis, oferta limitata de pe piata a facut ca cea mai mare parte a consumatorilor eligibili sa incheie contracte la preturi reglementate si deci nu in conditii de pret negociat.
La ora actuala, pe piata romaneasca exista 41 de consumatori de energie electrica acreditati drept eligibili, consumul acestora acoperind 25% din piata concurentiala. Lista ultimilor 22 de consumatori eligibili, acreditati in faza de marire a gradului de liberalizare a pietei de la 15% la 25%, a fost finalizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la sfarsitul lunii februarie. Pe lista noilor consumatori acreditati drept eligibili se numara Compania Lignitului Oltenia (cu sapte exploatari miniere), societatile Ambro Suceava, Alprom Slatina, Casial Deva, Ductil Steel, SIDEX Galati, UCMR Resita, Petrotub Roman, European Drinks Oradea, Moldocim Bicaz. Consumatorii eligibili de energie electrica au dreptul sa-si aleaga furnizorul si sa negocieze cu acesta pretul de achizitie. Criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un consumator pentru a obtine statut de eligibil sunt: consum de energie electrica de cel putin 40 GWh/an, achitarea integrala a facturilor cu energia electrica, bonitate financiara. Furnizorii sunt titularii licentelor de furnizare, adica atat producatorii de energie Termoelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, cat si societati intermediare care iau energia de la productor si o vand consumatorilor eligibili la un pret mai mic decat cel reglementat. In Romania exista 33 de furnizori de energie electrica, dintre care cinci au licenta pentru opt ani si 28 pe doi ani. In ultima categorie au fost incluse societatile noi sau cele care au obiectul principal de activitate in afara sectorului energetic.
Gradul de deschidere este mult mai mic in realitate
Din pacate, numai teoretic piata energiei este liberalizata in proportie de 33%, in realitate gradul de deschidere fiind mult mai mic. De exemplu, anul trecut, la un nivel de deschidere al pietei de 15%, contractele bilaterale incheiate de consumatorii eligibili acopereau numai 7- 8% din aceasta marja de consum. Practic, asa cum au recunoscut si oficialii MIR, numai sase consumatori din cei acreditati drept eligibili au beneficiat de acest statut. Este vorba despre societatile Alro Slatina, Azomures Targu Mures, RATB Bucuresti, SMR Bals, Casirom Turda, Fibrexnylon Savinesti. Numai patru dintre aceste societati au incheiat contracte directe cu producatorul, respectiv Hidroelectrica, RATB si Fibrexnylon, cumparand energie de la Luxten, firma acreditata ca furnizoare de energie electrica. La randul ei, Luxten cumpara energia tot de la Hidroelectrica, avantajul major al acestui contract fiind, asa cum a declarat dl Eugen Pena, director general al Hidroelectrica, ca Luxten platea la timp energia contractata, indiferent de data la care isi incasa la randul sau banii de la RATB. Existenta a numai sase consumatori eligibili are o explicatie foarte simpla. Acestia au reusit sa incheie contracte cu Hidroelectrica (ce avea dreptul sa vanda la acea vreme 15% din cantitatea produsa pe piata concurentiala), la preturi cu mult sub nivelul celor reglementate. Restul consumatorilor eligibili nu au mai avut alte optiuni decat fie sa cumpere energie de la Termoelectrica, in conditiile in care acesta are cel mai ridicat pret de productie, circa 37 dolari/MWh, fie sa cumpere de la Electrica, la pretul reglementat, care reprezinta o medie a preturilor producatorilor de pe piata. In aceste conditii insa, Electrica a fost nevoita sa cumpere energie de pe piata spot – unde se inregistreaza cele mai mari preturi – si sa vanda consumatorilor eligibili la preturi reglementate, in acest fel iesind in pierdere. Anul trecut, pretul pe piata spot, asa-numit pret marginal de sistem, a inregistrat o valoare medie de 1.240.000 lei/MWh, in conditiile in care pretul mediu la producatori a fost de 684.000 lei/MWh. In pretul mediu de producere a energiei electrice in 2001, ponderea pretului Termoelectrica a fost de circa 83%, a Hidroelectrica de 5,31%, a Nuclearelectrica de 9,26%, restul fiind reprezentat de pretul altor producatori mai mici, precum Romag Drobeta, CET Govora.
Ministerul Industriei a anuntat introducerea unor reglementari menite sa corecteze aceste disfunctionalitati ale pietei concurentiale. Astfel, ministrul industriei a anuntat ca Hidroelectrica si Termoelectrica vor oferi intr-un pachet comun o cantitate de energie care sa acopere 10-15% din cererea consumatorilor eligibili. De asemenea, s-a hotarat ca pretul la care consumatorii eligibili incheie contractele cu furnizorii sa poata fi mai mic cu numai 5% fata de cel reglementat. O alta masura se refera la incheierea de catre Electrica a unor contracte asiguratorii cu producatorii de energie, in asa fel incat sa nu mai iasa in pierdere prin diferenta de pret la achizitie de pe piata spot si la furnizare. De altfel, Electrica are inclus in tarif o marja de risc de achizitie de 1,5%.