Adriana Ticau, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, a afirmat, joi, ca toate informatiile referitoare la licitatiile organizate prin sistemul electronic de achizitii publice sunt publicate pe site-ul www.e-licitatie.ro ,chiar daca acestea au avut loc cu un an in urma.
Ministrul a facut aceste precizari ca urmare a prezentarii in cateva publicatii a unor date despre care crede ca sunt -inexacte-, referitoare la licitatia privind programul de dializa si nefrologie, organizat de Ministerul Sanatatii in iulie 2003, prin sistemul electronic de achizitii publice. Este vorba despre firma craioveana Renamed, care a depus contestatie, dupa ce a fost descalificata din licitatie.
-Nu intelegem de ce a ales un furnizor sa conteste public o licitatie, la un an de la organizarea acesteia. Toate informatiile stau la dispozitia oricarei persoane interesate sa verifice ce s-a intamplat la momentul respectiv, fiind in mod transparent publicate pe pagina web a sistemului electronic de achizitii publice – e-licitatie.ro-, a aratat Adriana Ticau.
Ofertele se depun, de fapt, in plic
Comisia de licitatie a comunicat numele societatilor care au indeplinit cerintele impuse prin documentatia de elaborare si prezentare a ofertelor, lista acestora fiind postata pe site. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la preturile oferite in sistemul electronic, s-a luat decizia, de catre autoritatea contractanta, a depunerii ofertelor si in plic sigilat, desigilarea acestuia avand loc dupa inchiderea licitatiei in sistemul electronic. Validarea rezultatelor s-a realizat de catre comisia de licitatie stabilita de Ministerul Sanatatii.
Firma Renamed a depus contestatie si, conform procesului verbal publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro, -autoritatea contractanta a luat act de raspunsul primit de comisia de evaluare (…) si a decis excluderea acestei firme din licitatie-.
Fara a mai intra in detaliile cazului enuntat de d-na ministru Adriana Ticau, trebuie sa aratam ca despre e-licitatie inca de la inceput au existat mai multe pareri, impartite in tabere adverse. Astfel, in timp ce unii i-au laudat calitatile, afirmand ca -este exact ceea ce trebuia pentru ca statul sa faca economii, sa elimine coruptia- s.a.m.d, altii nu reusesc sa afle nici azi care este, de fapt, menirea sa, -atata timp cat site-ul functioneaza doar pentru a informa ce s-a intamplat, si nu pentru ca oamenii sa poata interveni, on-line, in timp real, pentru a… licita, asa cum este firesc-. De altfel, chiar in cazul licitatiei pentru achizitionarea produselor de dializa si nefrologie, castigatorii au fost desemnati doar pe baza analizei ofertelor primite in plic. Ceilalti participanti nu au avut posibilitatea sa mai liciteze nimic, comisia comunicandu-le, prin intermediul calculatorului, doar rezultatul final. Si atunci, in ce mai consta, de fapt, licitatia? Ca sa nu mai vorbim de manariile care se pot face, in conditiile in care unul sau altul dintre participanti au acces la ofertele celorlalti…