In cursul saptamanii trecute, la Slanic Moldova s-au intrunit presedintii unor camere de comert teritoriale impreuna cu presedinti de patronate judetene si specialisti in drept si economie, formand un grup de initiativa care a elaborat un prim proiect al viitoarei legi a Camerelor de Comert si Industrie din Romania. De asemenea, participantii la aceasta intrunire, intre care se numara avocatul Mihail M. Vlasov, presedintele CCI Iasi, Doru Simovici (CCI Bacau), Gheorghe Albu (CCI -Oltenia- Dolj) si Valentin Cismaru (CCI Valcea), au inaintat un Apel catre parlament si Guvernul Romaniei, aratand ca -se impune cu stringenta necesitate adoptarea in regim de urgenta a unei noi legi a Camerelor de Comert si Industrie, in concordanta cu reglementarile principalelor state din Uniunea Europeana-.
In esenta, proiectul propus de catre liderii comerciantilor prevede constituirea, la nivel administrativ-teritorial, a Camerelor de Comert, iar la nivel regional si national – formarea de uniuni regionale, respectiv a Uniunii Nationale a Camerelor de Comert, organizarea si functionarea unui Registru de Comert, precum si principalele modalitati de finantare a institutiilor camerale.
Membrii grupului de initiativa s-au intrunit, saptamana trecuta, sesizati de agentii economici pe care ii reprezinta, acestia exprimandu-si -ingrijorarea fata de starea mediului economic din judetele lor si din Romania-.
Potrivit proiectului de lege, Camerele de Comert sunt definite ca -institutii autonome de drept public, care desfasoara in cadrul competentei teritoriale functiuni de interes general ce privesc industria, comertul, agricultura, serviciile, mestesugurile si orice alta activitate comerciala-. Redam, in continuare, cateva dintre atributiile ce vor reveni, potrivit viitoarei legi, Camerelor de Comert: – sprijinul si promovarea intereselor generale ale comerciantilor, in materia administrativa si comerciala – functii delegate de catre stat sau cele derivate din acordurile cu UE sau din diverse conventii internationale – realizarea si gestionarea structurii si infrastructurii de interes economic general, la nivel local, regional si national – posibilitatea de a constitui persoane juridice speciale – formularea de propuneri si sugestii administratiei statului, asupra problemelor care privesc comerciantii din circumscriptia lor de competenta.
Organele de conducere ale Camerelor de Comert vor fi, o data cu intrarea in vigoare a legii, Adunarea Generala a Membrilor (inclusiv pe sectiuni), Adunarea Reprezentantilor Membrilor, Consiliul (Colegiul) de Conducere, Consiliul (Comitetul) Executiv, presedintele si Comisia (Consiliul) de Cenzori.
Intre capitolele si titlurile proiectului de lege, care acum se afla in faza de evaluare primara, se numara Recunoasterea juridica, Conducerea (managementul) si controlul Camerelor de Comert, Atributiile organelor de conducere, Functia executiva, Asocierea, Camerele extrateritoriale (constituite cu organizatii similare din strainatate), Registrul de comert, Statutul personalului, Activitati lucrative speciale adoptate prin lege, Raporturile camerelor cu autoritatile statului, Dispozitii finale si tranzitorii.
Motivele care impun adoptarea unei legi noi
In cadrul reuniunii de la Slanic Moldova a fost prezentata o informare reciproca asupra cerintelor rezultate din adunarile generale ale operatorilor economici din perioada aprilie – iunie 2004. Participantii au semnalat, si cu aceasta ocazie, -starea de incertitudine privind obtinerea statutului de economie functionala de piata in procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, criza economica, legislatia comerciala adeseori ambigua, instabila si nearmonizata cu aceea a Uniunii Europene, fiscalitatea excesiva si lipsa preocuparilor de eliminare a acesteia, lipsa de informare si pregatire a mediului economic privind procesul de integrare-. De asemenea, liderii din mediul de afaceri au luat act asupra preocuparilor generale ale Camerelor de Comert si Industrie, care reglementeaza domeniul economic in cele mai importante state europene: Franta, Italia, Olanda, Spania, Austria, Germania, dar si din Ungaria, Polonia, Cehia, Grecia, prin comparatie cu cel romanesc actual si cel din perioada interbelica. Iar prin Apelul adresat executivului si legislativului, semnatarii solicita luarea unor -masuri urgente- in ceea ce priveste procesul de integrare si de stabilitate economica. S-a adoptat o agenda de lucru, in vederea realizarii obiectivelor enuntate.
Trecut la Justitie, Registrul Comertului a lasat Camerele in deriva
Preluarea de catre Ministerul Justitiei a Registrului Comertului, care pana la sfarsitul anului 2002 a apartinut Camerelor de Comert a fost cea mai grea lovitura pe care statul postdecembrist a dat-o mediului romanesc de afaceri. O serie de institutii camerale, mai ales dintre cele mici, sunt acum la limita supravietuirii din cauza disparitiei fondurilor ce proveneau din activitatile Registrului. In aceste conditii, o reorganizare din temelii a sistemului cameral, dupa modelele occidentale, pare a fi singura solutie. Primul pas in acest sens a fost facut de catre grupul de initiativa intrunit, saptamana trecuta, la Slanic Moldova. Vom reveni.