Dupa ani de discutii intre oficialii romani si europeni cu privire la includerea tarii noastre pe drumul petrolului caspic, materializate doar cu promisiuni, Romania a facut primul pas concret in aceasta directie, o data cu inaugurarea liniei de ferry-boat Constanta – Batumi (Georgia), in urma cu cateva zile. Initiativa apartine Companiei Nationale de Transport Feroviar de Marfa -CFR Marfa-, in patrimoniul careia se afla doua nave ferry-boat, -Eforie- si -Mangalia-, singurele ramase la aceasta ora in proprietatea statului roman. Materializarea proiectului a fost posibila si prin eforturile depuse, in egala masura, de ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Tbilisi, E.S. Constantin Garbea, si de conducerea Agentiei Ferry-Boat Constanta.
Romania – pilon pe -Drumul Matasii-, intre Europa si Asia
Importanta deschiderii acestei linii internationale de transport depaseste cu mult dimensiunea relatiilor comerciale si diplomatice dintre Romania si Georgia. In fapt, inaugurarea rutei certifica reactivarea Coridorului IV Pan-European si, implicit, includerea Romaniei ca punct de tranzit international pe anticul -Drum al Matasii-, care strabate o zona de maxim interes european si global, datorita imenselor bogatii naturale de petrol, gaze, carbuni, minereuri, bumbac si produse agricole, de care dispun tarile din zona caucaziana. In acelasi timp, se creeaza premisele pentru o posibila axa de transport Lianyungang-Constanta – Rotterdam, in lungime de 12.600 km, menita sa lege Oceanul Pacific de Oceanul Atlantic.
De altfel, interesul Uniunii Europene (UE) pentru zona caucaziana s-a manifestat concret prin alocarea sumei de 2,2 milioane de euro pentru un proiect de modernizare a infrastructurii Portului Batumi, prin care s-au creat conditii optime de operare pentru navele ferry-boat romanesti, singurele din Marea Neagra ce sunt dotate cu instalatii de cale ferata de ecartament european.
Un alt factor primordial pentru deschiderea si mentinerea acestei rute il reprezinta pericolul diminuarii sau stoparii traficului international de tranzit pe sectorul Coridorului IV de la Calafat – Bucuresti – Giurgiu – Constanta si devierea acestuia prin Bulgaria, via Calafat – Sofia – Burgas, eliminandu-se din circuitul economic al Marii Negre tronsonul romanesc si Portul Constanta. Alte motivatii esentiale sunt interesul Romaniei privind integrarea in NATO si in UE, interesul tarilor din Sudul Caucazului de a avea acces liber si direct spre piata europeana (prin Portul Constanta), precum si viitoarele investitii in infrastructura rutiera si feroviara a Coridorului IV, anuntate de utilizatorii europeni.
Constructia oleoductului va creste substantial trazitul de marfuri
Preconizatul schimb de marfuri intre Europa si zona Caucazului de Sud are la baza interesul UE de a-si plasa pe piata asiatica tehnologii moderne soclicitate de tari din zona pentru modernizarea industriei chimice si extractive, cat si de punerea in aplicare a proiectului de transport al hidrocarburilor din Marea Caspica catre Europa. Avand in vedere lipsa de resurse financiare a statelor din zona asiatica, se prevede ca valoarea bunurilor importate sa fie compensata cu materie prima in contrapartida, existand premisa unui flux de marfa ritmic si de lunga durata in ambele sensuri. Iata de ce este vital pentru Romania care, prin linia sa de ferry-boat – cea mai directa relatie intre Europa si Asia -, detine atuul eficientei si sigurantei transportului, sa deschida o ruta de tranzit alternativa la cea bulgara si la cea ucraineana.
Navele ferry-boat -Mangalia- si -Eforie-, cu un deplasament de 12.500 TDW, pot transporta la un singur voiaj 85-100 de vagoane de cale ferata sau 80 de TIR-uri. Pe langa tarifele atractive si flexibile oferite de -CFR Marfa-, clientii dispun si de alte facilitati: vagoanele pentru incarcare sunt asigurate cu prioritate, nu se percepe garantie sau tarif de urgenta pentru punerea vagoanelor la dispozitie, se asigura conditii optime de cazare si masa la bordul navelor pentru soferi si insotitorii de transport, iar pentru TIR-urile care utilizeaza aceste nave se asigura autorizatii de tranzit gratuit pe teritoriul Romaniei.