Home Economic-Financiar Lista privatizarilor din PSAL II, tinuta secreta chiar pentru Guvernul roman

Lista privatizarilor din PSAL II, tinuta secreta chiar pentru Guvernul roman

DISTRIBUIŢI


Chiar daca premierul Adrian Nastase a afirmat recent ca noul acord cu Banca Mondiala (BM) va fi semnat la sfarsitul lunii august sau la inceputul lui septembrie, la aceasta ora, autoritatile romane nu cunosc decat putine lucruri despre continutul Programului PSAL II. Si asta pentru ca responsabilii institutiei financiare nu si-au transmis inca observatiile asupra proiectului de matrice PSAL II, intocmit de Cabinetul Nastase. Punctul in suspensie este lista societatilor comerciale ce vor fi incluse in programul cu BM in vederea restructurarii si a privatizarii. Surse din APAPS ne-au declarat ca, desi initial BM a solicitat partii romane sa nominalizeze 30 de intreprinderi la acest capitol, ulterior a revenit cu precizarea ca numai 10 societati vor face parte din PSAL. In aceasta situatie, APAPS a lasat la latitudinea bancii sa faca selectia, dar aceasta nu si-a comunicat inca optiunea.

Si mai incerta este lista marilor societati nationale ce vor fi incluse in PSAL II. Dupa ce Guvernul a decis sa nu privatizeze deocamdata TAROM, CFR Marfa, SN a Sarii si cea a Apelor Minerale, s-a iscat o disputa apriga in jurul PETROM. BM cere divizarea sa si privatizarea -pe bucati-, in timp ce Guvernul doreste sa pastreze cea mai profitabila companie romaneasca in actuala organizare si sa-i amane privatizarea cu cativa ani.


Misiunea echipei de experti a Bancii Mondiale (BM), care va sosi saptamana viitoare la Bucuresti, se anunta decisiva pentru incheierea negocierilor asupra Programului de ajustare structurala a economiei – PSAL II. Surse din Ministerul Finantelor (MF) ne-au declarat ca in aceasta ultima runda de discutii cu autoritatile romane se va finaliza, practic, proiectul de matrice PSAL II, care va cuprinde programul de reforma angajat de Guvern pana la sfarsitul anului viitor. -Matricea va contine, de asemenea, o serie de conditii impuse de BM pentru eliberarea transelor de imprumut aferente noului acord-, au precizat sursele citate.

Acordul nu va fi insa semnat pana cand Guvernul de la Bucuresti nu va incheia Acordul stand-by cu Fondul Monetar International (FMI).

Cu toate ca momentul finalizarii Acordului de imprumut cu BM este destul de aproape, in mod paradoxal, autoritatile romane nu cunosc inca in amanunt continutul Programului PSAL II. Si asta pentru ca BM nu a raspuns inca propunerilor facute de Guvernul Nastase cu privire la continutul proiectului de matrice. Punctul divergent pare sa fie, in continuare, restructurarea sistemului utilitatilor publice: gaze, petrol si energie electrica, asupra caruia cele doua parti au pareri diferite. Surse apropiate negocierilor ne-au declarat ca cel mai fierbinte subiect al negocierilor ramane in continuare soarta Societatii Nationale a Petrolului -Petrom-, pe care Cabinetul Nastase doreste s-o pastreze in actuala forma de organizare, in timp ce BM ar dori ca aceasta sa fie divizata in mai multe societati cu specific diferit de activitate.

Nici in privinta altor capitole ale PSAL II lucrurile nu sunt mai clare. In primavara acestui an, BM a solicitat Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) sa intocmeasca o lista cu 30 de societati comerciale ce urmau sa fie incluse pentru privatizare/restructurare in PSAL II. Acestea se adaugau celor 64 de societati incluse in PSAL I si a caror privatizare va fi finalizata in urmatorul interval.

Cele 30 de intreprinderi urmau sa fie privatizate conform procedurilor agreate de banca, respectiv prin intermediul bancilor de investitii sau a agentilor de privatizare. APAPS a intocmit cu dificultate aceasta lista, avand in vedere ca cea mai mare parte a societatilor ramase in portofoliul sau sunt nerentabile, impovarate de datorii si, implicit, prea putin atractive pentru investitori. Potrivit unor surse din cadrul APAPS, in acest context, BM a sugerat autoritatilor romane sa stearga penalitatile aferente datoriilor acestor unitati economice, iar in cazul in care ele ar starni interesul unor investitori puternici, sa le fie sterse chiar datoriile. Din nefericire, Guvernul nu va putea pune in practica aceasta masura, pentru ca FMI, mult mai intransigent in privinta societatilor de stat cu datorii, a exprimat serioase obiectii.

-Dupa ce APAPS a trimis la Washington lista celor 30 de societati, BM a comunicat ca doreste modificari in capitolul PSAL II referitor la privatizarea intreprinderilor de stat, in sensul ca doar 10 societati si nu 30 vor fi nominalizate pentru privatizare. Conducerea APAPS a lasat la latitudinea bancii selectia celor 10 intreprinderi din lista de 30 inaintata. Pana cand expertii americani nu vor veni la Bucuresti, nimeni nu stie care vor fi societatile incluse in PSAL II-, au afirmat sursele citate.

Directorul BM pentru Romania, dl Andrew Vorkink, afirma vinerea trecuta, in finalul vizitei sale in Romania, ca negocierile pentru incheierea Programului PSAL II ar putea fi finalizate la sfarsitul lunii august sau la inceputul lui septembrie a.c. Prin PSAL II, Romania se va angaja totodata sa finalizeze restructurarea sectorului bancar si sa imbunatateasca mediul de afaceri. In vederea eliberarii primei transe de imprumut (pana la sfarsitul acestui an), Guvernul va trebui sa aprobe strategia de privatizare a Bancii Comerciale Romane. De altfel, BM a sugerat un program clar al etapelor privatizarii BCR, care va fi perfectat de comun acord si inscris in matricea PSAL II. Cat priveste Eximbank, cele doua parti au admis ca este nevoie de implementarea unui program de restructurare care sa determine aceasta banca sa-si indeplineasca obligatiile pentru care a fost creata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.