Dupa doua amanari, pachetul de 10% din actiunile companiei Transelectrica a fost listat ieri la Bursa de Valori Bucuresti, pretul pentru o actiune osciland intre 22,4 si 25,5 lei. Desi valoare totala a tranzactiilor a fost de peste cinci ori mai mare decat in cazul urmatoarei clasate, SIF 5, expertii considera ca abia peste doua saptamani vom cunoaste valoarea reala a acestor actiuni.
In timp ce directorul Transelectrica, Stelian Gal, a recunoscut ca societatea detine un monopol natural perfect reglementat, ministrul de resort, Codrut Seres, a subliniat faptul ca transportatorul national de energie electrica este indispensabil pentru intregul peisaj economic si social, mai ales pe plan regional. -Listarea Transelectrica este un proiect de importanta europeana, care propulseaza sistemul de transport al energiei din tara noastra la nivelul celor din spatiul comunitar. In acest fel, piata va fi mereu informata despre valoarea societatii, urmand ca orice decizie sa fie luata in consecinta-, a afirmat Seres, prezent la deschiderea zilei bursiere.
El a calificat drept cel mai mare avantaj a listarii Transelectrica faptul ca pretul energiei electrice platit de populatie are sanse mari sa scada in perioada urmatoare, intrucat fondurile obtinute din tranzactionarea pachetului de actiuni vor fi folosite pentru finalizarea proiectelor care vizeaza eficientizarea sistemului energetic romanesc, cum ar fi interconectarea cu cel al Ungariei, Serbiei si al Republicii Moldova, precum si constructia unui cablu submarin catre Turcia. -Dupa finalizarea acestor proiecte, ne putem astepta la tarife de transport mai mici pentru Transelectrica, ceea ce va conduce automat la scaderea facturilor pentru populatie, in urmatorii ani-, a spus ministrul. Mai mult, calitatea energiei va creste, iar frecventa va fi stabila.
Urmeaza Electrica, Distrigaz si Transgaz
Ministrul a dat asigurari ca statul nu va renunta la pachetul majoritar al Transelectrica, tocmai pentru ca societatea este deosebit de profitabila, iar privatizarea ei nu si-ar gasi nicio justificare. In acelasi timp, si-a exprimat dorinta de a utiliza cat mai mult Bursa pentru vanzarea pachetelor majoritare ale societatilor neprivatizate inca.
Astfel, in septembrie va fi desemnata societatea intermediara pentru listarea unui pachet de 10% din Transgaz, care va avea loc peste aproximativ un an. In ceea ce priveste filialele Electrica privatizate (Muntenia Sud, Moldova, Banat, Dobrogea si Oltenia), Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania (fostul Distrigaz Nord), reprezentantii Oficiului pentru Privatizare intocmesc in aceasta perioada documentatia necesara listarii la bursa a 5% din actiuni, care s-ar putea realiza mai repede decat in cazul Transgaz. Decizia privind listarea societatii Nuclearelectrica va fi luata dupa constituirea, in septembrie, a companiei de proiect pentru constructia unitatilor 3 si 4, astfel ca tranzactionarea la Bursa ar putea lua startul abia in 2008.