Fostul secretar de stat, ex-presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA), Liviu Harbuz, este cercetat de Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si deturnare de fonduri, cu consecinte deosebit de grave. Urmarirea penala a lui Harbuz si a altor angajati din cadrul Autoritatii a demarat la inceputul lunii aprilie, acestia fiind acuzati de abuz in serviciu si deturnare de fonduri in forma agravanta, infractiuni pentru care risca pedepse cu inchisoarea intre 5 si 15 ani. Politia, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor, s-a sesizat din oficiu la inceputul acestui an si a inceput cercetarile prealabile intr-un dosar referitor la modul in care Liviu Harbuz a incredintat ilegal actiunea de inregistrare si identificare a ovinelor, caprinelor si suinelor societatii clujene IQ Management SRL. Organele de ancheta sustin ca, daca s-ar fi derulat pana la capat, contractul cu IQM ar fi adus statului un prejudiciu in valoare de 24,6 milioane de euro.
Fostul presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Liviu Harbuz – inca presedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania – este cercetat penal in doua dosare, fiind invinuit de deturnare de fonduri cu consecinte deosebit de grave si abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Urmarirea penala a inceput pe 8 aprilie si are la baza modul ilegal in care a fost incheiat contractul dintre Autoritate si societatea IQ Management, pentru identificarea caprinelor, ovinelor si suinelor. Aceste nereguli majore au fost dezvaluite pe larg in paginile cotidianului -Curentul-, pe parcursul mai multor luni.
Marius Iacob, prim-procuror adjunct si purtator de cuvand al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, ne-a declarat ca, pe 8 aprilie 2005, politia a inceput urmarirea penala, care a fost confirmata de catre Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3, impotriva lui Liviu Harbuz, Gabriel Vasile Dragan – secretar general al ANSVSA, Ion Sorin Mitrea – director general al Autoritatii, Cristian Duicu – director al Directiei Sanatate Animala si Ilie Maximilian Dragan – sef serviciu in cadrul Directiei Sanatate Animala, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. Acestia, prin actiunile intreprinse, au incalcat prevederile a trei ordonante de urgenta.
Un alt -lot- de acuzati este invinuit intr-un al doilea dosar. Liviu Harbuz si Ion Sorin Mitrea sunt acuzati ca au schimbat destinatia fondurilor banesti (deturnare de fonduri), indicand efectuarea altor plati, respectiv plata programului de gestiune financiar-contabila, desi acesta, la momentul efectuarii platilor, nu era executat si nici receptionat. Surse din cadrul Autoritatii sustin ca acest program nu a fost finalizat nici pana astazi. In acest dosar a fost demarata urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu si a inculpatilor Viorica Brumaru, Adrian Doliniuc, Elena Musat si Elena Korner, angajati in cadrul Autoritatii si Directiei Sanitar-Veterinare Bucuresti.
Prejudiciul ar fi putut ajunge la 24,6 milioane de euro
In nota intocmita de organele de ancheta se arata ca, -cu ocazia achizitionarii de catre Autoritatea Sanitar-Veterinara a unui program de identificare a animalelor la nivel national au fost comise mai multe nereguli constand in atribuirea, derularea si plata contractului de achizitie publica incheiat cu IQ Management Cluj, deoarece exista o hotarare judecatoreasca ce suspenda derularea acestui contract-. Astfel, au fost aduse grave prejudicii ANSVSA. Liviu Harbuz, in calitate de presedinte al Autoritatii, impreuna cu Gabriel Vasile Dragan, in calitate de secretar general, si Sorin Mitrea, in calitate de director general, au aprobat caietul de sarcini privind achizitia unui program integrat de identificare a ovinelor, caprinelor si suinelor. -Atribuirea contractelor de crotaliere si inregistrare nu a fost facuta direct medicilor veterinari concesionari organizati conform legii, ci a fost interpusa o persoana juridica, contractul fiind atribuit ilegal catre SC IQM Cluj-, se mai arata in aceeasi nota.
Operatiunea de crotaliere este executata de medicii veterinari concesionari in baza contractelor incheiate cu IQM contra sumei de 0,25 euro/animal crotaliat si inregistrat, in timp ce Autoritatea platea catre IQM 0,55 euro/animal, prejudiciul cauzat Autoritatii fiind de 24,6 milioane de euro, in cazul in care contractul s-ar derula mai departe in aceste conditii.
Plata a 190 miliarde de lei catre IQM, ilegala!
Desi au primit oficial decizia civila definitiva si irevocabila prin care se suspenda orice actiune a autoritatii in acest contract incheiat ilegal, Liviu Harbuz si Gabriel Dragan nu i-au instiintat pe cei din departamentul economic al Autoritatii, care au fost indusi in eroare si au avizat favorabil platile catre IQM. Aceste plati ating aproape 190 miliarde de lei – 9,8 miliarde de lei platite pe 13.12.2004, 179 de miliarde – pe 29.12.2004 si un miliard pe 29.12.2004, desi contractul era si este suspendat.
Liviu Harbuz risca, daca va fi gasit vinovat, o pedeapsa cu inchisoarea intre 5 si 15 ani pentru abuz in serviciu in forma calificata, deturnarea de fonduri cu consecinte deosebit de grave fiind pedepsita tot cu inchisoarea de la 5 la 15 ani. Actualul presedinte al ANSVSA, Razvan Taru, ne-a declarat ca toate persoanele incriminate care lucreaza inca in cadrul Autoritatii au fost suspendate din functie pe perioada derularii anchetei.