O data cu liberalizarea pietei romanesti a telecomunicatiilor, care va avea loc la 1 ianuarie 2003, se asteapta o dezvoltare exploziva a acestui sector unde concurenta se anunta a fi foarte stransa. Pentru utilizatorul final, liberalizarea pietei comunicatiilor se traduce prin tarife mai joase si prin calitate sporita a serviciilor, inclusiv pe segmentul telefoniei fixe. Trebuie spus inca de la bun inceput ca potentialul pietei romanesti este considerabil, estimarile indicand o valoare a pietei comunicatiilor de voce de 1,5 miliarde de dolari, in timp ce cea a serviciilor de Internet se ridica la 25-30 milioane de dolari.
Asteptarile din partea viitorilor operatori de pe piata sunt mari, iar pregatirile sunt pe masura, numai in sfera sectorului de stat existand mai multe companii care au facut investitii importante in dezvoltarea propriilor retele de fibra optica. Exista de asemenea o serie de companii furnizoare de servicii Internet care si-au anuntat intentia de a patrunde pe piata telefoniei fixe atat pe segmentul convorbirilor internationale, cat si pe interurban si local. Este vorba de companii precum PC Net – care va oferi solutii complete de voce pe suport Internet – sau RCS&RDS, care a reusit sa isi construiasca propria infrastructura de fibra optica, avand astfel posibilitatea sa patrunda si pe segmente mai putin profitabile, precum cel al telefoniei locale si interurbane.
Reducere de tarif pe un singur segment
Asa cum apreciaza la unison toti operatorii (companiile de comunicatii prin cablu, operatorii de telefonie mobila, furnizorii de servicii Internet), lupta cea mare se va da pe segmentul international, acesta fiind cel mai rentabil. Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, a anuntat ca, o data cu deschiderea competitiei, se asteapta o reducere in medie pe cele trei tipuri de tarife, international, interurban si local, de 30%, pe international tarifele putand scadea cu pana la 80%. Daca mai avem in vedere faptul ca majoritatea operatorilor se vor orienta catre clientii mari, persoane juridice, este de asteptat ca liberalizarea sa nu aduca, intr-o prima etapa, modificari substantiale pentru abonatii persoane fizice. Aceasta cu atat mai mult cu cat noii operatori de telefonie fixa sunt pregatiti sa ofere pachete integrate de servicii ce includ transmisii de date, voce, imagini. -Noua generatie de transmisii de voce vine cu un alt concept, cu noi servicii si va incerca sa exploateze nisa telefoniei internationale. Nimeni nu se va lua la intrecere cu RomTelecom sau cu operatorii GSM pe local-, a explicat dl. Mihai Batraneanu, directorul general al PC Net.
Orientarea spre clientii persoane juridice, tendinta pe care chiar si RomTelecom o anuntase, la sfarsitul anului 2001, in propria strategie de piata, este justificata de veniturile de circa noua ori mai mari pe care acestia le asigura comparativ cu persoanele fizice. Astfel, conform unui studiu efectuat de Roland Berger Strategy, media anuala a veniturilor in telefonia fixa pe abonat este de 1.220 de dolari pentru persoanele juridice, fata de numai 135 de dolari pentru cele fizice.
Prea multa fibra optica pentru o piata unica
In ciuda acestor estimari care indica potentialul pietei romanesti de comunicatii, directorul general al PCNet considera ca investitiile in infrastructura de fibra optica depasesc cu mult nevoile actuale. Aceasta, in conditiile in care instalarea retelelor de fibra optica la nivelul companiilor de stat s-a facut fara a exista un plan bine definit al viitoarei structuri de retea de fibra optica si al necesarului pietei. Mai clar, aceste investitii s-au facut fara ca respectivele companii sa isi faca un calcul privind potentialii clienti. In opinia dlui Batraneanu, singurii clienti sunt companiile mari la care vor avea acces doar furnizorii de servicii broadband (furnizorii de servicii de mare viteza) in numar restrans. -La acesti clienti ajunge numai RomTelecom, doua -trei companii de cablu si cativa furnizori de servicii Internet care folosesc infrastructura operatorului national de telefonie fixa. Pentru altii nu prea mai este loc-, a explicat dl. Batraneanu.
Studiul efectuat de Roland Berger Strategy arata ca valoarea estimata a pietei de telecomunicatii din Romania pentru anul 2002 se ridica la doua miliarde de dolari, fata de 1,7 miliarde dolari in 2001. Potrivit studiului, cea mai mare pondere in structura pietei de telecomunicatii este detinuta de segmentul telefoniei fixe – 47%, urmat de sectorul telefoniei mobile – 40,2% si cel al transmisiilor de date, acces Internet si servicii CATV – 12,8%. Comparativ cu 2001, pon