Comisarul european pentru fiscalitate si uniune vamala, Laszlo Kovacs, a constatat ca -Romania este in general pe drumul cel bun-, dar ca progresele se inregistreaza mai ales in ceea ce priveste adoptarea legislatiei si mai putin la nivel de implementare. El a recomandat intensificarea luptei impotriva contrafacerilor si a fraudelor fiscale. Executivul trebuie sa ia masuri in continuare si pentru o mai buna colectare a taxelor, a mai spus Kovacs.
Kovacs a precizat ca progresele inregistrate de Romania in domeniul fiscalitatii se vor reflecta in raportul de tara al Comisiei Europene.
-Romania este in general pe drumul cel bun-, dar progresele se inregistreaza mai putin la nivel de implementare, a mentionat Kovacs, adaugand ca acest lucru este obisnuit si tipic pentru tarile candidate la UE. Laszlo Kovacs a atras atentia ca este nevoie de concentrarea eforturilor, mai ales in ceea ce priveste domeniul fiscalitatii, si a identificat si o problema specifica, anume lipsa de interoperabilitate si interconectivitate a sistemului informatic folosit in activitatile fiscale si vamale din Romania, comparativ cu cele din UE.
Ofiterii vamali trebuie sa se perfectioneze
Comisarul a recomandat intensificarea luptei impotriva contrafacerii si a fraudelor fiscale. Conform declaratiilor lui Kovacs, rulajul de produse contrafacute in UE este de circa 500 miliarde de euro, iar problema este foarte grava, deoarece falsificarea atinge si domeniul medicamentelor, alimentelor, pieselor de masini si avioane, periclitand siguranta cetateanului.
In scopul solutionarii acestei probleme trebuie elaborate legi si este nevoie de colaborare la nivel vamal intre UE si statele candidate, procedura la care Romania deja participa, a mai spus comisarul european.
Comisarul european a apreciat simplificarea procedurilor vamale, precum si intentia guvernului de a finaliza revizuirea Codului vamal, potrivit normelor europene, pana la sfarsitul anului 2005. De asemenea, Kovacs a aratat ca este necesara perfectionarea ofiterilor vamali, astfel incat acestia sa cunoasca reglementarile europene in materie.
Oficialul european a amintit ca vizita sa face parte din procesul de monitorizare al Comisiei Europene si a facut referire la scrisoarea de avertizare trimisa Romaniei, in care sunt exprimate ingrijorari inclusiv in domeniul impozitelor si al contrafacerii, in legatura cu politicile vamale, deci cele doua arii de competenta ale sale.
Gradul scazut de colectare a impozitelor a fost recunoscut ieri dupa-amiaza si de premierul Calin Popescu Tariceanu. -Romania are inca dificultati in a incasa impozitele directe, iar interesul este sa avem cat mai putina evaziune fiscala, sa avem o rata cat mai inalta de colectare a impozitelor la buget, deoarece bugetul alimenteaza toate sectoarele care tin de nevoi sociale, de dezvoltare de infrastructura-, a aratat primul-ministru.