-Anul 2002 va marca intrarea intr-o noua etapa de orientare a activitatii de comert exterior, prin concentrarea catre anumite zone considerate piete tinta, precum Federatia Rusa, Ucraina, Kazahstan, Turkmenistan, Oriectul Mijlociu-, a declarat ministrul afacerilor externe, dl Mircea Geoana. Astfel specialistii in comert exterior vor realiza o evaluare a potentialului de absorbtie a produselor romanesti de catre aceste piete vizate, urmand ca pe baza acestei analize sa se realizeze un plan clar privind zonele de export tinta si produsele ce au cautare pe pietele respective. Tot de anul viitor, vor fi infiintate, in cadrul unui numar de sapte ambasade romanesti in strainatate, posturi de consilieri pe probleme financiar-bancare, a mai precizat ministrul de externe. Aceste posturi vor fi infiintate la ambasadele din Londra, Paris, Tokyo, Berlin precum si la consulatele generale de la Milano si New York. Al saptelea post ar putea fi la ambasada de la Luxemburg. Diplomatii vor fi persoane detasate de la Ministerul Finantelor, Banca Nationala sau din Departamentul de Comert Exterior din MAE.
Un alt obiectiv urmarit de MAE, in anul 2002, este acela de atragere a investitiilor straine, avand in vedere ca activitatea derulata in acest sens de Ministerul Afacerilor Externe este complementara activitatilor specifice desfasurate de celelelte institutii guvernamentale. Se are in vedere crearea unui mecanism de identificare a principalelor proiecte aflate in portofoliul ministerelor prin constituirea unei retele informatice din care fac parte MAE, CRCE si CCIR. Au fost deja identificate peste 900 de proiecte de investitii, in valoare totala de 18,4 miliarde de dolari.
Ministrul roman de externe a afirmat ca data de 1 ianuarie 2002 -are o semnificatie politica deosebita, reprezentand un moment crucial al relatiilor dintre UE si Romania-, in contextul finalizarii perioadei de tranzitie in cadrul Acordului european. La aceasta data se incheie procesul de liberalizare a schimburilor dintre Romania si UE pentru produsele industriale, astfel incat se elimina taxe vamale cuprinse intre 0,6% si 6%. Pentru domeniul produselor agricole concesiile reciproc-valabile in 2001 se mentin si in anul 2002 . Este vorba de un numar limitat de categorii de produse pentru care se aplica reduceri de taxe vamale, in limita unor contingente sau nelimitate cantitativ. Conform datelor MAE, eliminarea taxelor vamale de 0,6-6% va avea ca efect majorarea importurilor de marfuri industriale cu sub 1%, avand in vedere ca reducerea de taxe vamale se refera la numai 15% din liniile tarifare. Dl Geoana a reamintit ca industria romaneasca a avut la dispozitie noua ani pentru a se adapta conditiilor de concurenta ale UE.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane