Home Economic-Financiar -Mai putin guvern-, economiei i-ar prii

-Mai putin guvern-, economiei i-ar prii

DISTRIBUIŢI

Dupa ce, in urma deciziei Curtii Constitutionale de a respinge pachetul de legi adoptat prin asumarea raspunderii guvernamentale, premierul Tariceanu a fost convins se pare chiar de presedintele Basescu sa demisioneze, pentru a deschide calea anticipatelor, dorite tocmai de dl Basescu, primul ministru a fost pus, la numai cateva zile, intr-o situatie imposibila, dincolo de penibilul ei, prin jocul la cacealma al presedintelui. Convenind cu PSD si celelalte partide, precum si cu membrii Curtii Constitutionale gasirea unor reformulari acceptabile la reglementarile respinse de aceasta Curte, presedintele Basescu a inchis calea anticipatelor si l-a asezat pe dl Tariceanu in postura ridicola fie de a renunta la demisie, fie, nerenuntand la demisie, de a fi Gica-contra fata de, vezi Doamne!, fortele politice responsabile care ar cauta solutii de compromis in contextul calendarului presant, prioritar, al aderarii la Uniunea Europeana.

Anticipate in aceste conditii nu pare ca vor mai fi. Si daca nu vor mai fi, inseamna ca va exista un guvern. Ce fel de guvern insa nu se stie. Premierul Tariceanu insa, dupa o perioada in care trebuie sa-si asume gestionarea consecintelor inundatiilor, are dreptul si obligatia la o demisie de onoare. Ca-si va depune sau nu aceasta demisie este treaba domniei sale. Oricum, un asemenea demers se cade a interveni doar dupa ce se va fi pus in miscare un program serios de lichidare a consecintelor inundatiilor, cu finantare corespunzatoare din cresterea deficitului bugetar, in ciuda eventualelor maraieli sau urlete ale FMI.

Fata de multimea de lamentari despre soarta economiei in conditiile in care s-ar declansa anticipatele, ar putea fi spus ca pentru economie acestea nu ar fi chiar cel mai rau lucru. Automobilistii care ajung intr-o intersectie in care nu mai functioneaza semafoarele, dar in care se afla si un politist, pot intelege de ce. Fara politist, automobilistii urla, se injura dar, pana la urma, fiecare isi face – mai greu, dar isi face – treaba lui. Daca intervine un politist, de regula intersectia se blocheaza. Cu anticipate, Romania ar ramane, la o simpla estimare, fara un guvern in deplinatatea imputernicirilor pana la sfarsitul anului. Aceasta nu ar reprezenta ceva rau. Economia a capatat deja un automatism, care nu o mai face strict dependenta de guvern. Nu a ajuns insa pana acolo incat sa nu mai aiba deloc nevoie de guvern, cum este de exemplu prin Italia, unde economia merge chiar mai bine fara guvern decat atunci cand tara are guvern. Si nu a ajuns acolo pentru ca mai sunt multe reglementari necesare care n-au fost inca adoptate si pentru ca multe in economie nu sunt inca bine asezate. Dar lasata in pace, nemaibatuta la cap o perioada, economiei i-ar putea prii. Cel putin pana la sfarsitul anului, economia ar avea in mod fortat parte de stabilitate fiscala, de reglementari neschimbate, indiferent daca bune sau rele, intr-o serie de domenii. N-ar fi de colo! S-ar putea capata automat si un respiro in relatiile cu FMI, caci institutia financiara de la Washington n-ar semna vreun acord cu un guvern care, prin lipsa de imputernicire, n-ar putea sa-si asume obiective si oricum n-ar putea avea capacitatea de a le duce la indeplinire. Daca ar termina anul 2005 fara derapaje majore fata de parametrii macroeconomici stabiliti, economia romaneasca ar castiga partida, in primul rand cu clasa politica romaneasca. Caci ar dovedi ca trebuie dascalita cat mai putin pentru a functiona ca lumea, cum de fapt ar fi necesar pentru a face fata competitiei internationale, inainte de toate in cadrul pietei unice a Uniunii Europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.