Home Economic-Financiar Majorarea accizelor la tutun omoara SNTR

Majorarea accizelor la tutun omoara SNTR

DISTRIBUIŢI

Nemultumiti de instabilitatea legislatiei in domeniul fiscal, actualii actionari majoriari ai SNTR, investitorii grupati in Consortiul Tabacco 2003/UE (format din companiile CTS SRL si Galaxy International Ltd) au remis autoritatilor romane, Ambasadei Italiei la Bucuresti, Consiliului Investitorilor Straini, Consiliului Concurentei si mass-media internationala un protest -fata de modul discretionar in care sunt tratati, in comparatie cu alti investitori din domeniul tutunului si productiei de tigarete-. Acid, protestul atrage atentia ca -prin atitudinea institutiilor statului roman fata de diverse grupuri de interese sunt sacrificate domenii importante pentru interesul national-. Insistand pe faptul ca -politica Romaniei in domeniile productiei agricole si industriei agroalimentare nu e condusa de institutii responsabile, care sa afirme si sa sustina interesele tarii, ci din birourile unor companii interesate numai de castiguri mari si pe termen scurt-, Consortiul reclama tratamentul preferential aplicat multinationalelor producatoare de tigarete din Romania. Oficialii Consortiului spun ca planul lor investitional pentru Romania e in pericol din cauza aplicarii -fara nici un fel de fundamentare economica, fara o minima evaluare a consecintelor asupra mediului de afaceri si fara o consultare prealabila a HG 977/2004 privind majorarea accizelor la unele produse din tutun-.

-Am investit in SNTR pentru ca am avut convingerea ca priceperea si capitalul nostru, impreuna cu capitalul romanesc, pot aduce aceasta companie la parametrii de competitivitate impusi de mediul de afaceri vest-european. Am fost siguri ca statul roman, daca nu ne poate ajuta, cel putin sa nu ne submineze eforturile si activitatea de redresare a acestei companii de interes national. De la preluarea de catre noi a SNTR am reusit sa o aducem la nivelul la care isi achita cu regularitate datoriile catre stat, creditori si furnizori, plateste salariile la timp, n-a mai facut disponibilizari de personal, a investit in modernizarea managementului si cercetare, a lansat pe piata produse noi, a inceput experimentarea productiei unor soiuri de plante noi, se preocupa de protectia mediului si, deci, ar putea fi considerata o privatizare de succes-, sustin actionarii SNTR, care apreciaza ca majorarea accizelor pentru unele produse din tutun pune piata romaneasca -pe tava unui Cartel- si distruge -bruma de competitie- existenta in acest domeniu. Protestul insista pe faptul ca -aplicarea HG 977/2004 urmareste eliminarea SNTR si a marcilor de tigarete romanesti de pe piata interna-. Aratand ca -monopolizarea puterii economice e calea pentru monopolizarea puterii politice-, Consortiul reclama faptul ca -in mod deliberat, statul roman isi creeaza interlocutori in mediul de afaceri mai puternic decat el si, ca urmare, va ceda de fiecare data presiunilor acestora-.

Facand referire la intentia autoritatilor de a majora accizele la anumite produse din tutun, proprietarii SNTR sustin ca -prin aplicarea accizei fixe de 5,73 euro/1.000 tigarete si a accizei variabile de 31%, ponderea accizelor in pretul maximal de vanzare cu amanuntul pentru tigarile ieftine este de 62%, in comparatie cu o pondere de circa 44% pe care o vor avea in cazul produselor de lux, realizat de cele trei companii multinationale- prezente in Romania. Consortiul arata ca majorarea accizelor va avea ca efect final – pe langa -amplificarea fenomenelor de contrabanda si contrafacere si, la fel de grav – crearea unei stari a consumului specifica perioadei de razboi prin apelul la surogate si subtituente cu afecte extrem de daunatoare asupra conditiei biologice si sociale a consumatorului roman- – lichidarea unei companii autohtone cu traditie. Ce ar insemna lichidarea SNTR? In primul rand, daca ne luam dupa datele oficiale, o asemenea masura ar fi catastrofala, deoarece ar insemna disparitia unui important mare contribuabil, inchiderea a 1.400 de locuri de munca, lipsirea de mijloacele de subzistenta a celor aprximativ 50.000 de cultivatori de tutun autohtoni, dar si afectarea unui numar insemnat de companii care activeaza pe orizontala cu SNTR. Insistand pe ideea ca au -disponibilitatea ca sa ramanem, sa investim profitul si sa contribuim, dupa posibilitatile noastre, la integrarea economica si politica a Romaniei in UE si la dezvoltarea unor alte sectoare ale productiei agricole-, oficialii Consortiului Tabbaco 2003/UE cer autoritatilor de la Bucuresti -declansarea unei investigatii de catre Consiliul Concurentei si punerea in aplicare a concluziilor ce vor fi desprinse-, ei fiind siguri ca o asemenea masura va conduce la revizuirea HG 977/2004 si, implicit, la crearea unui mediu de afaceri corect care sa incurajeze investitiile si mediul concurential.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.