Home Economic-Financiar Majorarea impozitului pe terenurile agricole, o noua povara pentru tarani

Majorarea impozitului pe terenurile agricole, o noua povara pentru tarani

DISTRIBUIŢI

Impozitele pe terenurile agricole si forestiere vor fi majorate la 1 ianuarie 2006, noile taxe urmand sa se situeze intre 200.000 lei si 600.000 lei pe hectar, in functie de calitatea terenului. Aceasta masura face parte din pachetul de legi ale proprietatii pentru care guvernul isi va asuma raspunderea. Majorarea substantiala a darilor pentru terenul agricol va fi operata printr-o serie de modificari ale Codului fiscal. La aceasta data, impozitul pe terenul agricol este de 11.000 lei/hectar.


Solicitata si de Uniunea Europeana, majorarea impozitelor pe terenul agricol va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006. Incepand cu aceasta data, in cazul terenurilor amplasate in extravilan, impozitul pentru hectarul de teren arabil variaza intre 200.000 si 360.000 de lei (clasa intai de calitate) pe an, comparativ cu 11.000 lei, in prezent. Se vor plati 300.000 lei/ hectar pentru terenul de calitatea IV, 320.000 lei, pentru calitatea III si 340.000 lei pentru un hectar de teren calitatea II.

De asemenea, valoarea impozitului se situeaza intre 360.000 lei pe hectar si 200.000 lei pe hectar la pasuni si fanete. Impozitul variaza intre 280.000 lei si 600.000 lei pentru hectarul de vie, in timp ce pentru livezi se incadreaza intre 280.000 lei si 600.000 lei pe hectar. Pentru hectarul de padure sau alt teren cu vegetatie forestiera a fost aprobat un nivel de 350.000 lei, in timp ce pentru terenurile pe care sunt amenajari piscicole, valoarea este de 240.000 lei, respectiv 220.000 lei pentru terenul cu constructii.

Inscrierea datelor in registrul agricol privind schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor, precum si a titularului dreptului de proprietate asupra terenurilor se poate face numai daca se prezinta si lucrarea tehnica de cadastru inregistrata la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara ori actul incheiat in forma autentica. Cu alte cuvinte: -alti bani, alta distractie!-.

Prima tranzactie cu actiuni din Fondul Proprietatea – scutita de impozit

Printre modificarile care vor fi operate Codului fiscal, o data cu intrarea in vigoare a pachetului de legi ale proprietatii, se regasesc si o serie de prevederi privind impozitele pe care le vor plati cei care isi vor recupera proprietatile de care au fost deposedati abuziv in perioada comunista.

Astfel, daca nu vor primi bunurile in natura, ci despagubiri sub forma de actiuni emise de Fondul Proprietatea, persoanele fizice sau juridice carora le vor fi transmise aceste actiuni nu vor plati impozit pe veniturile din investitii in cazul primei tranzactionari a acestor actiuni.

In schimb, scutirea de impozit pentru proprietarii care isi vor redobandi imobilele si terenurile va fi mentinuta doar pe durata pastrarii destinatiei de interes public a acestor proprietati. Conform noilor prevederi legale, vor putea fi retrocedare si imobile in care se afla la aceasta data institutii de interes public – scoli, spitale, institutii publice etc. – proprietarii fiind obligati sa mentina destinatia actuala a cladirii intre trei si cinci ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.