Unul dintre angajamentele pe care ni le-am luat odată cu aderararea la Uniunea Europeană (UE) a fost conformarea cu legile comunităţii în vederea realizării unei politici comune. Numai prin echivalarea regulilor legislative şi fiscale se poate obţine o piaţă comună.
Obiectivul Consiliului de la Lisabona din martie 2000 a fost să construiască din Europa în zece ani cea mai competitivă economie din lume, capabilă de o creştere economică bazată pe îmbunătăţiri cantitative şi calitative a angajării şi o coeziune socială mai mare. European Employment Strategy (EES) este o componentă cheie a strategiei globale. Modernizand organizarea muncii şi făcand loc în cadrul legislaţiei pentru mai multe tipuri de contracte adaptabile, reînnoirea nivelului de aptitudini din întreprinderi prin înlăturarea barierelor fiscale, crearea de locuri de muncă sigure, funcţionarea eficentă a pieţelor de muncă sunt unele dintre scopurile pe care orice stat membru trebuie să reuşască să le îndeplinească.
Legea 31/1990, schimbată din nou
Asta se încearcă şi la noi, de curand Guvernul a aprobat Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi a altor acte normative incidente. În vederea alinierii cu cererile UE, potrivit articolului 152 alin (2), -remuneraţia directorilor, obţinută în temeiul contractului de mandat, este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit legislaţiei în materie. Alineatul (3) este modificat prin derogare de la art. 5 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, remuneraţia directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligaţiilor decurgand pentru director şi societatea comercială din legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislaţia privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi din legislaţia privind asigurările de sănătate.
O altă modificare a legii (alineatul (4) al articolului 15312) prevede ca -persoana numită în una dintre funcţiile prevăzute la alin. (3) trebuie să fie asigurată pentru răspundere profesională.-
La articolul 275 alineatul (1), punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins: Art. IV. – -Societăţile pe acţiuni înregistrate în registrul comerţului la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă sunt obligate a efectua demersurile necesare îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la art. 137 alin. (1) si 2, art. 1371 alin. (3), art. 1381, art. 143 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv cele prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acesteia. Pană la finalizarea acestor demersuri, societatea poate funcţiona cu structura de administrare existentă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Prin derogare de la prevederile art. 56 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, contractele de muncă ale administratorilor/directorilor, încheiate pentru îndeplinirea mandatului de administrator/director înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, încetează de drept la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă sau, în cazul în care mandatul a fost acceptat ulterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, de la data acceptării mandatului.-
AOAR, nemulţumită de modificările legislative
În urma modificărilor, administratorii şi directorii societăţilor comerciale nu vor mai avea contract de muncă, ci vor lucra în baza unui contract de mandat. Potrivit BBC, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), s-a declarat nemulţumit de noile prevederi.
-Contractul de muncă şi drepturile salariale sunt acele drepturi care încorporează în ele lucruri legate de vechime în muncă, continuitate şi aşa mai departe, lucruri care nu există în legislaţia capitalistă. Contractul de mandat este, după legislaţia capitalistă, un contract în care, precum fotbaliştii, directorii se mută de la o firmă la alta avand contract de un an, doi ani, prevăzand criterii de performanţă, fără să conteze vechime în muncă, stabilitate şi aşa mai departe-, a precizat acesta.
Preşedintele AOAR nu susţine obligaţia firmelor de a întocmi aşa-numita asigurare profesională a managerilor. -Închipuiţi-vă că un SA care are doi oameni sau cinci oameni trebuie să-şi asigure managerul, administratorul, profesional. Acest lucru nu se întalneşte nicăieri. Asigurarea managerilor este, fără discuţie, o necesitate, dar este o necesitate pe care şi-o analizează şi şi-o acoperă firma respectivă în funcţie de nevoi. Nu creăm un nou RCA ca la maşini, din care să profite firmele de asigurări-, a mai declarat Florin Pogonaru.
UE vrea angajaţi mai mulţi şi mai pregătiţi pană la anu*
Examinarea Programelor de Reformă Naţionale ale Statelor Membre în cadrul Raportului de Progres Anual al Comisiei şi în cadrul Raportului de Angajare au arătat că statele ar trebui să continue eforturile de a angaja mai mulţi oameni şi modernizarea sistemelor de protecţie socială. Alte priorităţi de urmat sunt adaptarea muncitorilor din întreprinderi şi creşterea investiţiilor în capitalul uman pentru o mai bună educaţie şi abilităţi.
Înlăturarea obstacolelor pentru mobilitatea muncitorilor, aşa cum a fost elaborată de Tratate, incluzand Tratatele de dezvoltare, ar trebui să întărească funcţionarea pieţei interne şi intensificarea potenţialului de angajare, potrivit datelor Comisiei Europene. În lumina ambelor Comisii de examinare a Programelor Naţionale de Reformă şi concluziile Consiliului European, atenţia ar trebui să se axeze pe timpul efectiv de implementare, acordand o atenţie deosebită scopurilor stabilite pentru perioada 2005-2008.
Statele Membre ar trebui să ia Ghidul de Angajare în discuţie cand îşi programează folosirea fondurilor comunitare, în particular folosirea Fondului Social European. În vederea respectării Ghidului, Statele Membre ar trebui să implementeze în totalitate Ghidul Politicilor Guvernamentale Economice, Uniunea ar trebui să mobilizeze toate resusele naţionale şi cele ale Comunităţii – incluzand politicile de coeziune – în cele trei strategii de la Lisabona (economică, socială şi de mediu) pentru o mai bună exploatare a sinergiilor pentru o dezvoltare susţinută. Ghidul Angajării şi cel al Politicilor Economice ar trebui să fie revăzute în totalitate odată la trei ani, în timp ce pană în 2008 actualizarea lor ar trebui să rămană limitată pentru a asigura gradul de stabilitate necesar implementării.