Home Economic-Financiar Marfurile de pe taraba s-au scumpit, cele din magazine sunt mai ieftine

Marfurile de pe taraba s-au scumpit, cele din magazine sunt mai ieftine

DISTRIBUIŢI

– Buticarii renunta la reducerile de pret, observand ca inspre ei se indreapta cei mai multi cumparatori

– In galeriile comerciale, produsele scumpe si de calitate au reduceri de pana la 35%

– Romanii dau mai multi bani pe cadourile utile, trecand nepasatori pe langa produsele ornamentale

In ultimele zile dinaintea Craciunului, febra cumparaturilor a atins cote paroxistice, cumparatorii intrand deja in criza de timp. Practic, astazi trebuie incheiate toate pregatirile traditionale, de la procurarea cadourilor si celorlalte cumparaturi la gatitul bucatelor si impodobirea pomului. Adeptii -ultimei sute de metri- – cei care au lasat pentru astazi principalele achizitii – trebuie sa fie foarte atenti la evolutia pietei, pentru ca in aceasta perioada se pot intalni cel mai des diferentele paradoxale de pret la acelasi produs. Numai in documentarea noastra am intalnit, spre exemplu, o pereche de incaltaminte de aceeasi marca, avand acelasi producator, la pretul de 750.000 lei (calculat in urma unei reduceri de 20% fata de pretul curent) intr-un magazin specializat, iar intr-un pavilion cu -super oferte- – la 450.000 de lei perechea. Astfel de diferente se intalnesc la tot pasul, mai ales ca in comertul autohton functioneaza la perfectie zicala -cate bordeie, atatea obiceie- – fiecare unitate comerciala isi urmeaza propria politica de preturi si discounturi, dupa criterii mai mult sau mai putin stiintifice. Astfel ca la tarabe, care conduc detasat in topul celor mai intens vizitate dintre formele comerciale, preturile au inceput chiar sa creasca, cererea fiind tot mai mare, in timp ce in magazinele mai pretentioase anunturile cu -reduceri- si -super oferte- domina vitrinele.

Scump, dar… cat face?

Un alt fenomen interesant se poate intalni, in aceste zile, mai ales in galeriile comerciale, unde marfurile scumpe si de calitate au reduceri de pana la 35%: in vitrina se anunta -importanta reducere-, dar pe etichetele produselor apare tot pretul vechi. Pentru cine intreaba cat trebuie sa plateasca de fapt, vanzatorul vine cu un calculator de buzunar si incepe sa scada procentajul afisat; el are astfel deschisa o portita catre… eventualitatea ca, din graba, unii clienti nu mai intreaba nimic, crezand ca pretul de pe eticheta este cel obtinut deja in urma reducerii (cazurile cu astfel de fraude nu sunt deloc putine).

Reducerile practicate in pavilioanele si galeriile comerciale ori in magazinele specializate sunt pe masura pretului initial. Spre exemplu, la un costum de stofa avand pretul vechi de 1.500.000 reducerea este de cinci pana la 10%, in timp ce pentru o blana naturala costand sase milioane de lei reducerea e mult mai substantiala, de pana la 35% (-chiar si asa, e prea scumpa pentru destui ca sa spunem ca astfel marfa a devenit accesibila-, spun vanzatorii, convinsi ca -la marfurile de calitate tot cei care au bani ajung, pana la urma-). La fel stau lucrurile si la incaltamintea din piele (unele marci oferind chiar garantii de un an pentru produsele comercializate), care poate costa intre 450.000 si un milion de lei, atat pentru barbati, cat si pentru dame; la tarabe – unde incaltamintea expusa -nu e tocmai din piele- (dupa cum cu greu recunosc comerciantii – preturile oscileaza intre 250.000 si 400.000 lei perechea.

Cadoul ideal: util, placut si ieftin

In aceste zile, standurile cu bijuterii, ceasuri si diverse obiecte ornamentale sunt, si ele, intens vizitate, dar putini dintre privitori se incumeta sa cumpere astfel de cadouri. -Mi-e teama ca n-o sa-i placa si, pe de alta parte, cu banii astia as putea sa-i ofer ceva mult mai util, de care sa se bucure cu adevarat-, marturiseste unul dintre cumparatorii dintr-un astfel de magazin. La standurile cu electronice e cu totul alta atmosfera: se vand mult mai bine decat de obicei mai ales radiourile portabile (intre 75.000 si 400.000 de lei), minicasetofoanele (250.000 – 400.000, -player–ele, pana la un milion de lei pentru aparatele tip -Walkman-), diferitele -jucarii- electronice (ceasuri, lanterne, brichete etc.) care detroneaza, prin utilitatea si preturile lor accesibile, bijuteriile si cadourile -de impresie-.

La categoria -cadouri pentru copii-, parintii trebuie sa se imparta intre propriile conceptii (-ceva sa-i fie util si mai tarziu, cum ar fi un pulover sau vreo pereche de blugi-) si preferintele celor mici, intre care primeaza, desigur, jucariile. Dar imbracamintea si incaltamintea pentru copii au preturi apropiate si chiar egale cu ale articolelor pentru adulti, astfel ca alegerea facuta pe criteriul inca suveran al pretului va inclina spre jucarii, care nu se numara totdeauna printre produsele cele mai ieftine. E, intr-adevar, greu de ales intre a-i cumpara unui copil masinuta lui preferata, de obicei teleghidata, care poate costa intre 150.000 si 350.000 de lei, sau a-i lua o salopeta de blue-jeans ultima moda (intre 250.000 si 400.000 de lei)…

Pentru ca aglomeratia e mare si tentatiile sunt multe, cumparatorii trebuie sa fie deosebit de atenti, atat la jocul preturilor, cat si la buzunare!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.