Home Economic-Financiar Maria Vlas n-a semnat contractul de cautiune-fidejusiune CEC – SOV Invest

Maria Vlas n-a semnat contractul de cautiune-fidejusiune CEC – SOV Invest

DISTRIBUIŢI

– La data semnarii documentului respectiv, -mama FNI- a fost plecata in Israel, iar in locul sau a semnat Gheorghe Negura – asociatul lui SOV de la Grupul Gelsor


Anchetatorii care investigheaza dosarele in care este implicat controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu au facut, ieri, o declaratie -bomba-, care arunca in aer valabilitatea controversatului contract de cautiune-fidejusiune incheiat intre CEC, FNI si SOV Invest, prin care prima institutie garanta investitorilor ca va achita valoarea titlurilor de participare la FNI la momentul rascumpararii in cazul in care se constata imposibilitatea de plata a Fondului datorata riscurilor la care sunt supuse fondurile deschise de investitii. Conform unor surse oficiale din Parchetul General, desi pe acel contract figureaza numele Mariei Vlas in calitate de presedinte al SOV Invest, totusi -mama- FNI nu a parafat documentul respectiv, in locul sau semnand Gheorghe Negura – membru in Consiliul de Incredere al FNI, care fusese numit in acel for la recomandarea lui SOV dupa ce acesta -iesise- din actionariatul SOV Invest (n.r. – Negura era si actionar la Grupul Financiar Gelsor si la Societatea de Leasing Gelsor).

Anchetatorii sustin ca au depistat acest lucru, dupa ce s-a facut o expertiza grafologica si dupa ce Maria Vlas a dovedit ca in perioada in care s-a semnat contractul de cautiune-fidejusiune a fost plecata in Israel.

Contractul de cautiune-fidejusiune a fost premeditat

Aceleasi surse sustin ca au constatat o situatie similara si in cazul Contractului de Licenta incheiat intre CEC Valori Mobiliare (firma privata avand ca actionari CEC- 70%, Camenco Petrovici – 2,5%, Zora Mincu, C-tin Micu si C-tin Cioscu – cate 2,2%, alti directori CEC – intre 0,31% si 0,69%) si SOV Invest, document care a permis societatii de administrare a FNI sa utilizeze sigla CEC contra sumei de un miliard de lei/luna.

-La fel ca si in cazul contractului de cautiune-fidejusiune, nici contractul de licenta nu a fost semnat de Maria Vlas, in locul semnaturii acesteia semnand tot Gheorghe Negura-, sustin procurori din cadrul Parchetului General, care afirma ca din aceste motive fostul colaborator al lui SOV a fost acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata si de inselaciune in dauna celor aproximativ 300.000 de investitori pagubiti.

Referindu-se la contractul de cautiune-fidejusiune incheiat intre CEC, FNI si SOV Invest, oficialii Parchetului General mai sustin ca in afara celor mentionate mai sus exista o serie de alte sesizari penale referitoare la anumite acte incheiate anterior acestuia, care conduc la ideea ca garantarea CEC a fost parafata stiindu-se din start fraudele de la FNI. Anchetatorii spun ca exista documente care atesta ca oficialii CEC au incheiat contractul de cautiune-fidejusiune cu SOV Invest, desi aveau informatii certe referitoare la riscul de colaps al FNI cu zece luni inainte de incheierea documentului respectiv. Procurorii detin documente care atesta ca in februarie 1999, atunci cand au aprobat plasarea unor sume consistente la SOV Invest si FNI, ex-presedintele CEC, Camenco Petrovici, si Comitetul de Directie al acestei institutii cunosteau situatia financiara delicata a FNI. O sesizare aflata la anchetatori atesta ca ex-presedintele CEC l-a obligat pe trezorierul CEC sa -simplifice- (n.r. – a se citi sa falsifice) nota referitoare la oportunitatea si riscurile investitiei CEC la FNI, astfel incat actul respectiv – care atragea atentia asupra riscul ridicat al plasamentului la Fondul infiintat de SOV din cauza procentului mare de actiuni necotate (85,5% din portofoliu) si a gradului mic de lichiditate (4,2%) – sa nu contina -semnale de alarma- care ar fi putut da peste cap afacerea. Astfel, desi au stiut inca din februarie 1999 riscurile la care era supus CEC vizavi de plasarea banilor sai la FNI (n.r. – fara a pune la socoteala faptul ca plasamentele au fost ilegale, deoarece nu aveau autorizatia BNR), Camenco & comp. (oamenii lui SOV) n-au ezitat sa se incumete, zece luni mai tarziu, sa oblige CEC sa garanteze plata -ciordelilor- operate de SOV&comp. la FNI.

Cristian Dobre, consilierul financiar al Mariei Vlas, suspectat de furtul unor documente de la FNI

Surse autorizate din cadrul Parchetului General ne-au mai declarat ca procurorii care investigheaza dosarele FNI-SOV Invest-BID-BRS-Astra au descoperit ca omul care i-a administrat contul Mariei Vlas dupa ce aceasta si-a vandut catre CEC si Banca Agricola participatiile la SOV Invest, Cristian Dobre, -a ajutat la disparitia unor documente de la FNI imediat dupa caderea Fondului-. Anchetatorii sustin ca in noaptea de 6 iunie 2000, in jurul orei 23.00, Cristian Dobre si alti cinci functionari FNI (printre care se aflau Alina Luminita Multescu – sef agentie SOV Invest Unirii si Lucian Donceanu – consilier financiar) au fost surprinsi – la sesizarea unor cetateni – de catre o patrula a Sectiei 17 Politie in fostul sediu al FNI de pe Bulevardul Unirii 21-23 in timp ce se pregateau sa ia zeci de documente interne ale Fondului. Prinsi -cu mata-n sac-, Dobre si colegii sai au spus atunci ca au luat documentele pentru a intocmi un raport catre guvern, ca urmare a unei dispozitii verbale primite de la presedintele SOV Invest, Marian Petrescu (colaborator al lui SOV), iar oficiali ai Ministerului Finantelor si ai IGP ar fi stiut de acea actiune. Initial, politistii Sectiei 17 au confiscat documentele sustrase de functionarii FNI si le-au pus sub paza la sediul din Bdul Unirii 21-23. Ulterior, incidentul a fost -uitat-, dupa ce col. Dumitru Strava – ex-sef al Directiei Economico-Financiare din IGP, a confirmat spusele lui Dobre&comp.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.