65 de oameni ar putea fi aruncati in strada ca urmare a unei decizii a judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi. Cele 13 familii care detin apartamente intr-un bloc situat in sediul societatii de morarit si panificatie Iris SA din Barlad sunt victimele unui comportament abuziv al patroanei societatii, Maricica Iovita, care vrea cu orice pret sa-i arunce in strada.
Desi au cumparat legal apartamentele de serviciu, in 1996, de la fosta conducere a SCMP Iris, noua patroana a decis sa-i scoata din case pe proprietari. Din 2001, Iovita ii poarta pe oameni prin salile tribunalelor. Dupa ani de procese si decizii in favoarea lor, sapte din cele 13 familii au primit de la Curtea de Apel Iasi sentinte ciudate, prin care abuzul lui Iovita primeste girul magistratilor ieseni. Oamenii sunt la un pas de evacuare, fiind amenintati de executorul judecatoresc.
Nemultumiti de faptul ca justitia tine cu patroana de la Iris, oamenii au trimis pe adresa sefului statului, Traian Basescu, o scrisoare deschisa in care denunta abuzurile justitiei si ale presedintelui CA, Maricica Iovita. Culmea, una din familii, Florea, a achitat apartamentul in care locuieste inca din 2002, iar acum este la un pas de evacuare silita.
Trei din cele 13 familii chinuite prin justitie au reclamat situatia cu apartamentele de serviciu la CEDO, la Strasbourg, fiind programate in toamna pentru prima infatisare.
AGA a aprobat vanzarea locuintelor
Pe 8 octombrie 1991, conducerea Iris hotaraste sa cumpere o scara de bloc, pe care o construieste cu fondurile de investitii ale societatii. S-a decis atunci ca parterul, precum si etajele 1 si 2 sa fie ocupate de sediul administrativ, unitati de productie si comert, iar restul etajelor sa fie locuinte de serviciu. In 1995, locatarii au incheiat contracte de inchiriere, apartamentele fiind de serviciu. In decembrie 1995, Adunarea Generala a Actionarilor aproba vanzarea locuintelor de serviciu, pe baza de contracte cu avans si vanzarea acestora in rate. La inceputul anului 1996, in baza unei decizii a Adunarii Generale a Actionarilor Iris SA Barlad, s-au incheiat contracte de vanzare-cumparare in rate, pe termen de 25 de ani. Rata lunara, fixata la acea data, varia intre 53.000 lei si 178.000 lei, in functie de numarul de camere, toti locatarii fiind angajati ai SCMP Iris, la acel moment. Oamenii au respectat contractele si timp de aproape 10 ani au platit regulat ratele. Din 2002, Maricica Iovita, sfidand actele existente, a refuzat sa mai primeasca ratele la casieria unitatii. Oamenii au continuat sa depuna ratele la un cont pe care Iris il avea deschis la Bucuresti. Din acest an, nici banca din Bucuresti nu mai primeste ratele locatarilor.
Iovita nu a avut in caietul de sarcini si apartamentele respective
Maricica Iovita a cumparat SCMP Iris SA in 1998. La momentul respectiv, spune Vasile Radoi, fostul manager general de la Iris, -doamna Iovita stia foarte bine, din caietul de sarcini, ca aceste locuinte erau vandute-. La acea data, contractele de vanzare-cumparare aveau o vechime de trei ani. Iar aceste documente au fost incheiate cu respectarea legislatiei in vigoare si nimeni din cei care au facut verificari nu a gasit ceva in neregula.
-Apartamentele existau in contabilitate, dar nu puteau fi socotite ca active. Maricica Iovita le-a sucit capul judecatorilor cu denumirea de active. Nu au nici o legatura cu Legea 85, pe care o tot invoca in instante-, mai spune Vasile Radoi.
In 2001, Iovita a inceput primele procese impotriva locatarilor din blocul Iris. Dupa ce 18 judecatori de la Vaslui si Barlad au dat castig de cauza locatarilor, procesul a ajuns la Curtea de Apel din Iasi. In scurt timp, magistratii ieseni au admis solicitarea Iris de constatare a nulitatii absolute in sapte din cele 13 contracte. Maricica Iovita a trecut la executarea silita a trei din cele sapte sentinte. Oamenii au contestat aceasta masura, asa ca acum s-a blocat punerea in aplicare a deciziei Curtii de Apel.