Home Economic-Financiar Maricica Iovita se pregateste sa (re)devina stapana la Muntenita Vaslui

Maricica Iovita se pregateste sa (re)devina stapana la Muntenita Vaslui

DISTRIBUIŢI

Maricica Iovita, unul dintre controversatii patroni din industria de morarit si panificatie din zona Moldovei, pune la cale o lovitura care va vaduvi statul de cateva sute de miliarde de lei vechi. Iovita este foarte aproape de a intra in posesia fabricii de paine Muntenita SA Vaslui, contra unei sume ridicole: 20 de miliarde de lei. Cu aceasta suma, afacerista a cumparat de la Raiffeisen Bank o creanta de aproape 100 de miliarde lei vechi, pe care banca o detinea asupra societatii vasluiene. Ironia sortii face ca tocmai Maricica Iovita sa fie persoana care a condus societatea vasluiana in ultimii ani, timp in care Muntenita SA a adunat datorii de sute de miliarde la bugetul de stat si la banci.


La finele anului trecut, in luna decembrie, Maricica Iovita a cumparat cu 20 de miliarde o creanta in valoare de 95 miliarde de lei vechi, pe care banca o avea asupra fostei fabrici de paine din Vaslui, SCMP Muntenita SA. Datoria data din 1998, cand fabrica vasluiana a cumparat pe credit o moara Buhler, care nu a fost pusa niciodata in functiune.

Tranzactia este una cel putin surprinzatoare, de vreme ce controversata afacerista vasluiana, care a condus ani de zile din umbra Muntenita, i-a purtat pe reprezentantii bancii timp de cinci ani de zile prin salile tribunalelor. Acum, Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa decida soarta fabricii vasluiene, fiind de asteptat ca Iovita sa intervina si sa solicite ca firma sa-i fie incredintata in baza creantei de la Raiffeisen Bank. Rascumpararea creantei a avut loc cu doar cateva zile inainte ca fabrica sa fie scoasa la vanzare, existand deja mai multi investitori interesati.

Astfel, Iovita devine cel mai important -jucator- la Muntenita, avand posibilitatea sa blocheze toate platile catre creditorii nebugetari si catre bugetul de stat.

Lichidatorii au cateva nedumeriri

Conform reprezentantilor lichidatorului judiciar al Muntenita, banca s-a grabit, de vreme ce ar fi putut obtine chiar 40 de miliarde de lei prin executarea silita a societatii. In plus, acestia mai sustin ca societatea vasluiana mai datoreaza inca 57 de miliarde de lei bugetului de stat, respectiv Administratiei Finantelor Publice Vaslui.

Procedura de vanzare a fabricii este in acest moment aproape blocata. Chiar daca Iovita a rascumparat datoria la Raiffeisen Bank, pentru a intra legal in posesia fabricii, ea trebuie sa suporte plata evaluatorilor, plata lichidatorului societatii, precum si o serie de plati si salarii pentru personalul de paza.

Fabrica a cumparat-o cu banii jos

Membra a PSD, la un moment dat chiar unul din liderii organizatiei de femei la Sectorul 5, Iovita a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la fabrica Muntenita Vaslui in 1999, platind muncitorilor aproape 4 miliarde lei vechi pentru certificatele de actionar. Desi a condus unitatea in tot acest timp, Iovita a declarat in repetate randuri, chiar in fata instantelor, ca nu detine nici o functie in aceasta fabrica.

Prin trei interemediari, carora le-a dat cele 4 miliarde pentru a achizitiona actiunile, Iovita este cea care a controlat dezastrul de la Muntenita SA. Suma cu care s-a cumparat Muntenita in 1999, imensa pentru perioada respectiva, a iscat suspiciuni; insa, folosindu-se de relatiile cu taranistul Vasile Lupu, Maricica Iovita a preluat actiunile, promitand ca va face fabrica profitabila. La scurt timp, cei 250 de muncitori din fabrica s-au trezit trimisi acasa. Cu un an inainte, Iovita cumparase in conditii suspecte si fabrica de paine Iris Barlad, una din cele mai mari din Moldova, dorind sa acapareze sectorul de panificatie din judet. Cu o fabrica inchisa, ajunsa aproape o ruina, si cu o alta la care acumula datorii peste datorii, Iovita si-a continuat afacerile, mutandu-si firmele in Bucuresti.

Astfel, SCMP Muntenita si SCMP Iris au trecut de la o Administratie Financiara de sector la alta, pentru a se pierde urma datoriilor. La inceputul anului 2005, dupa ce PSD a pierdut puterea, finantistii de la sectorul 5 au decis sa inceapa executarea silita impotriva firmelor Iris si Muntenita. Conform unei expertize financiar-contabile din vara lui 2005, numai Muntenita datora bugetului de stat 61 miliarde lei vechi, in timp ce Iris avea datorii de 34,5 miliarde.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.