Volumul arieratelor inregistrate de societatile comerciale mari contribuabili, in primele cinci luni, a fost de 13.421 miliarde de lei, iar obligatiile de plata pentru anii precedenti sunt in suma de 30.735,5 miliarde de lei, informeaza Ministerul Finantelor.
La aceste sume se adauga majorarile de intarziere calculate pentru obligatiile neachitate la scadenta in suma de 32.070,7 miliarde de lei.
In anul 2000, au fost cuprinsi 1.029 de agenti economici in programul de monitorizare separata a marilor contribuabili, selectati in functie de cuantumul obligatiilor fiscale constituite pentru anul 1999, respectiv obligatii fiscale mai mari de 10 miliarde de lei.
Din totalul veniturilor anuale la bugetul de stat, 80% sunt generate de obligatii reprezentand impozite, taxe si alte venituri ale bugetului de stat, constituite de catre marii contribuabili.
Sunt cuprinse, de asemenea, si sucursalele si filialele, inregistrate ca platitori de impozite si taxe, ale regiilor autonome, companiilor nationale, unitatilor financiar-bancare, precum si ale societatilor comerciale la nivelul fiecarui judet, pentru obligatiile la bugetul de stat pe care le achita la nivel teritorial, astfel incat numarul total al contribuabililor monitorizati se ridica la 2.370 de platitori.
In topul primilor 10 mari contribuabili cu cele mai mari arierate din debite la 31 mai 2001 se afla Petrom Bucuresti, cu 8.066,9 miliarde de lei, SIDEX Galati cu 5.043,1 miliarde de lei, Termoelectrica Bucuresti – 4.570,6 miliarde de lei, Petromidia Constanta – 2.762,9 miliarde de lei, Transgaz Sibiu – 2.301 miliarde de lei, Electrica Bucuresti – 2.301,1 miliarde de lei, Compania Nationala a Huilei Hunedoara – 1.376,6 miliarde de lei, Societatea Nationala a Tutunului Bucuresti – 1.337,4 miliarde de lei, Exprogaz Sibiu – 1.217,7 miliarde de lei si Rafo Onesti cu 845,1 miliarde de lei.
Cauzele acumularii arieratelor sunt, conform Ministerului Finantelor, atat de natura subiectiva, cat si de natura obiectiva. Dintre cauzele subiective pot fi enumerate lipsa de preocupare a managerilor pentru plata obligatiilor fata de bugetul de stat, orientarea disponibilitatilor banesti catre investitii si tehnologizare in detrimentul platilor fata de bugetul de stat.
Printre cauzele obiective se numara accesul limitat la credite bancare pentru acoperirea deficitului temporar de lichiditati, sistemul platilor intre agentii economici prin compensarea datoriilor, ceea ce conduce la un grad scazut de lichiditate in economie, agentii economici neachitandu-si obligatiile fiscale la termen.
Alta cauza a acumularii arieratelor este generata de lipsa de personal si de dotare din administratiile fiscale.
Astfel, pentru impulsionarea recuperarii creantelor bugetului de stat de la marii contribuabili se vor intreprinde actiuni pentru imbunatatirea nivelului de conformare voluntara a agentilor economici in achitarea obligatiilor fiscale, indeosebi printr-o sustinuta activitate de asistenta fiscala a acestora.
Home Economic-Financiar Marii contribuabili au acumulat arierate de peste 13.000 miliarde de lei in...