Datoriile marilor firme din Romania la bugetul general consolidat au crescut, in doar trei luni de zile, cu peste 1,3 miliarde RON, ajungand la 9,13 miliarde RON. Cresterea cu peste 17% a restantelor este pusa pe seama actualizarii datoriilor din -ograda- unor societati precum Compania Nationala a Huilei, CN CFR, UCM Resita, Termoelectrica, Tractorul SA, Agricola Bacau sau CN CAF Minvest, filialele Bradmin, Devamin si Teliuc.
-Comparativ cu obligatiile restante la bugetul general consolidat la data de 31 decembrie 2005, obligatiile restante ale marilor contribuabili la data de 31 martie 2006 au inregistrat o crestere cu 1.373.347.388 lei, respectiv 17,70% (n.r. – vezi tabel)-, precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Potrivit acesteia, cel mai vaduvite pare sa fie bugetul asigurarilor pentru somaj si cel al asigurarilor sociale de stat, la care datoriile marilor firme din Romania au crescut in trei luni cu 29,9%, respectiv 26,3%.
Unii achita, altii se indatoreaza
-Din cei 336 contribuabili mari publicati pe site-ul ANAF la 31 ianuarie 2006, 84 au achitat integral obligatiile catre bugetul asigurarilor sociale de stat, respectiv suma de 174.641.581 lei si astfel au iesit de pe site-, precizeaza Fiscul. Din pacate insa, in primele trei luni ale acestui an au acumulat datorii in valoare de 17.526.861 lei alte 47 de firme mari, din care amintim Metalurgica Reghin, Miera Banat, Santierul Naval Damen Galati si Mechet Targoviste. O situatie similara este intalnita si in cazul bugetului asigurarilor de somaj, la care sunt datoare cu peste 584 milioane RON, aproximativ 300 de companii romanesti. Si in acest caz 80 de firme si-au achitat in perioada ianuarie-martie a.c. integral datoriile, dar au acumulat restante de peste trei milioane RON alti 50 de mari contribuabili. Dintre acestia amintim E.ON GAZ Romania SA, Metalurgica Reghin, Miniera Banat SA si Santierul Naval Damen Galati SA.
Bugetul, incropit pe spinarea firmelor mici
Asadar, daca in urma cu aproximativ o luna, presedintele ANAF, Sebastian Bodu, se lauda cu ocazia prezentarii activitatii pe primele trei luni ale acestui an ca firmele au inceput sa-si plateasca de bunavoie datoriile catre stat, datele prezentate saptamana trecuta de aceeasi institutie demonstreaza contrariul. Marii datornici din Romania continua sa-si faca de cap, neachitandu-si obligatiile, spre deosebire de firmele mici. Comparativ cu sfarsitul anului trecut, datoriile acestora din urma au scazut in perioada ianuarie- martie 2006 cu peste 8%. Nu restantele acestora sunt insa marea problema, cele cateva zeci de mii de firme mici si mijlocii datorand in total statului 7 miliarde RON, comparaiv cu cele peste 9,1 miliarde RON – atat cat trebuie sa recupereze statul roman de la doar cateva zeci de firme mari. Datoriile multora dintre acestea din urma sunt istorice si foarte greu de recuperat. Insusi presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a recunoscut public ca nu crede ca va recupera integral datoriile unora dintre aceste societati. Ce-i, asadar, de facut? Caci reesalonarile sau scutirile la plata de care ani de-a randul au beneficiat nu au dus la nimic bun. Cum nici in urma executarilor silite ale debitorilor nu se pot recupera sume importante.