Home Economic-Financiar Marii datornici vor fi scutiti la plata, pentru -buna purtare-

Marii datornici vor fi scutiti la plata, pentru -buna purtare-

DISTRIBUIŢI

In plina vara, Ministerul Finantelor Publice (MFP) scoate, spre aprobarea executivului, un voluminos proiect de act normativ privind reglementarea unor masuri financiare. De departe, cea mai -atractiva- dispozitie a respectivului proiect este cea care prevede noi scutiri de plata, in cazul societatilor cu datorii -clasice- fata de bugetul statului, in fapt o adevarata amnistie fiscala. Astfel, sumele amanate in vederea reducerii sau scutirii, din inlesnirile acordate in baza prevederilor legale, vor fi scutite de plata la 31 decembrie 2004, daca debitorii au respectat, pana la acea data, termenele si conditiile in care au fost acordate aceste facilitati fiscale. Finantele avertizeaza insa ca daca firmele nu vor respecta si anul viitor conditiile si termenele de plata, inlesnirile vor fi anulate, societatile in cauza urmand a fi executate silit, pentru intreaga suma neplatita, cu dobanzile si penalitatile de rigoare. Pe de alta parte, debitorii care au beneficiat de inlesniri si fac dovada stingerii sumelor cuprinse in rate, precum si a obligatiilor fiscale curente, pana la 31.10.2004, vor beneficia si dupa aceasta data de inlesniri, pentru sumele ramase de plata.

Potrivit aceluiasi proiect de act normativ, pentru plata cu intarziere a ratelor si obligatiilor curente de catre debitorii care au primit inlesniri, Fiscul va calcula si comunica, pana la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an, diferentele de dobanda si penalitatile aferente, ce vor trebui achitate pana la 20 decembrie a.c. In ceea ce-i priveste pe datornicii care beneficiaza de amanarea la plata a dobanzilor datorate pe perioada inlesnirilor, pentru care s-au stabilit termene de plata viitoare si care inregistreaza sume de rambursat sau de restituit de la bugetul general consolidat, organele fiscale vor stinge, anticipat, aceste obligatii, numai la solicitarea firmelor.

ANAF va putea angaja recuperatori

Proiectul de ordonanta elaborat de Finante da totodata mana libera Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) de a angaja, prin conventii civile de prestari servicii, personal pentru incasarea creantelor bugetare, pe care institutia le are in parohie. -Pentru ca nu avem personal suficient, prin acest act normativ ni se va permite sa putem angaja, probabil, oameni de specialitate, precum auditori sau experti contabili-, ne-au precizat surse din cadrul ANAF. Persoanele angajate astfel ar urma sa fie platite pe baza unor tarife maxime, reprezentand un anumit procent din incasarile realizate. Plata va fi efectuata din amenzile incasate la bugetul de stat, iar conditiile de angajare precum si drepturile si obligatiile acestor persoane vor fi stabilite prin ordin al ministrului finantelor.

Platile in numerar, pana la 75 milioane de lei pe zi

Ministerul Finantelor a decis majorarea plafonului de la 30 milioane de lei la 50 milioane de lei, in cazul sumelor in numerar ce pot ramane in casieriile persoanelor juridice, la sfarsitul fiecarei zile. Se admite insa depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si altor operatiuni programate, pe baza de documente justificative, cu persoane juridice pentru perioada de trei zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora. Totodata, persoanele juridice pot efectua plati in numerar catre alte persoane juridice in limita unui plafon de 75 milioane de lei, platile catre o singura persoana juridica neputand depasi suma de 10.000.000 lei.

ANAF va prelua creantele din contributiile sociale

De anul viitor, ANAF, institutie condusa de Neculae Plaiasu, va colecta si controla toate creantele bugetare reprezentand contributiile de asigurari sociale, cele pentru somaj, pentru asigurari sociale de sanatate, cele pentru accidente de munca si boli profesionale, datorate de persoane fizice. In acest moment, aceste contributii sunt colectate de o serie de institutii, cum ar fi Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sau Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De anul viitor, toate aceste institutii isi vor pastra atributiile in ceea ce priveste gestiunea declaratiilor de asigurare si incheierea contractelor de asigurare, iar personalul preluat de ANAF, atat la nivel central, cat si teritorial, va avea aceleasi drepturi. Organele de control vor finaliza verificarile in ceea ce priveste contributiile sociale datorate de contribuabili, pana pe 15 decembrie a.c. Procedurile de colectare a datoriilor nefinalizate la data transferului de atributii vor fi continuate de catre ANAF, ce va succede in drepturi institutiilor ce se ocupa in prezent de colectarea contributiilor de asigurari sociale. Totodata, ANAF va fi parte procesuala, incepand de la 1 ianuarie, in toate procesele aflate pe rolul instantelor judecatoresti. Daca dreptul de executare silita pentru anumite sume datorate sub forma de contributii sociale s-a prescris inainte de 1 ianuarie 2005, respectivele sume raman -in curtea- institutiilor care gestioneaza contributiile in acest moment.

Programele ISPA vor fi finantate din bugetul statului

Ministerul Finantelor va asigura temporar, de la bugetul de stat, sumele necesare sustinerii proiectelor din programul ISPA, daca beneficiarii nu vor indeplini conditiile de acordare a finantarilor de la Uniunea Europeana. Potrivit proiectului de ordonanta elaborat de MFP, sumele respective vor fi regularizate cu fondurile primite de la UE, dupa ce titularii proiectelor vor respecta angajamentele prevazute in memorandumurile de finantare ISPA. Daca beneficiarii nu vor indeplini conditiile, Ministerul Finantelor va avea dreptul sa declare scadente sumele acordate temporar si sa solicite plata imediata a acestora si a dobanzilor corespunzatoare. Sumele recuperate astfel vor fi fie varsate la buget, fie restituite Comisiei Europene. In cadrul programului ISPA, Romania beneficiaza, anual, de o asistenta financiara nerambursabila in valoare de aproximativ 240 milioane de euro.

Fara comert cu tigari pe aeroporturile internationale

Prin acelasi proiect de ordonanta, tigarile, tigaretele, trabucurile si tutunul de pipa nu vor mai putea fi comercializate in magazinele existente pe aeroporturile internationale. In schimb, locul acestora va fi luat de produsele de machiaj si parfumerie, ceasuri si brichete, accesorii pentru birou, jucarii, bauturi racoritoare si apa minerala, bauturi alcoolice, casete video si audio, baterii, compact discuri si DVD-uri, articole optice, blanuri, pielarie, bijuterii, tablouri, picturi, desene, gravuri, stampe si litografii. Tot in magazinele de pe aeroporturile internationale mai pot fi comercializate si carti, reviste si ziare, produse de artizanat, aparatura de calcul de mici dimensiuni, produse electrocasnice, electronice si digitale si articole de voiaj si sport.

Noi obligatii ale utilizatorilor caselor de marcat

Actul normativ elaborat de MFP propune totodata si modificarea ordonantei privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Astfel, toti agentii economici care utilizeaza case de marcat sunt obligati sa foloseasca numai consumabilele ale caror caracteristici sunt prevazute in fisa tehnica a aparatului si care garanteaza calitatea hartiei, prin buletine de analiza la zi, eliberate de unitati specializate si atestate.

Compensatiile trec la Cancelaria Primului Ministru

In ceea ce priveste acordarea de compensatii cetatenilor romani ale caror bunuri au fost trecute in proprietatea statului bulgar, in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, atributiile Comisiei centrale, care se ocupa in prezent, vor fi preluate de un compartiment din structura Cancelariei Primului Ministru. Acesta va fi condus de un secretar de stat si va prelua toate atributiile Comisiei centrale, in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei. In cadrul compartimentului ce urmeaza a fi infiintat in structura Cancelariei vor fi detasati specialisti din MFP, Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Justitiei si Arhivele Nationale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.