Home Economic-Financiar Masa de Paste costa aproape doua milioane de lei

Masa de Paste costa aproape doua milioane de lei

DISTRIBUIŢI

Cheltuielile pentru masa de Paste costa peste 1,5 milioane lei. Calculand totul la preturile minime din piete, se constata ca un miel (de sase kilograme) pentru o familie de patru persoane, care sa ajunga pentru toate cele trei zile costa cam 360.000 de lei, 30 de oua pentru vopsit – 60.000 de lei, alte 20 pentru preparat cozonaci, pasca, salata de boeuf, drob – 40.000 de lei, trei kilograme de faina – 35.000 de lei, branza de vaci pentru pasca – un kilogram (35.000 lei), trei kilograme de cas – 150.000 de lei, ulei, doi litri ?????- 45.000 de lei, esente pentru pasca si cozonaci, rahat, nuci si stafide – 75.000 de lei, condimente pentru pastrama, vin, tarie, suc, cafea, ingrediente pentru salata de boeuf, diverse aperitive, toate inseamna mai mult de un milion si jumatate. Daca se adauga si salam, masline sau alte produse pentru aperitive sau mici cadouri pentru rude, cheltuielile de Paste pot ajunge la aproape doua milioane de lei.

Preturile cresc pe masura ce sarbatorile se apropie

Preturile cresc pe masura ce se apropie Pastele. Pe piata suceveana acestea au crescut brusc, inclusiv pretul rosiilor si al castravetilor. Rosiile puteau fi luate cu 21.000 de lei/kg, ajungand acum la 25.000 de lei/kg, iar castravetii au urcat de la 28.000 de lei/kg, la 35.000 – 40.000 de lei/kg. Merele autohtone sunt ceva mai ieftine, intre 8.000 – 10.000 de lei/kg.

Apropierea Pastelui atrage si in aceasta primavara cresterea preturilor la produsele alimentare. Avicola Botosani, principalul producator de oua si carne de pasare din judet, a majorat pretul pentru oua cu 300 de lei la inceputul saptamanii, in conditiile in care livreaza zilnic aproximativ 50.000 de oua. Astfel, cu numai cateva zile inainte de Paste, un ou costa in magazine 2.000 de lei. Cresterea cu 5% a oualor este determinata de scumpirea furajelor. Dumitru Ivanov, directorul Avicola, sustine ca in prezent pretul de vanzare din fabrica al unui ou este de 1.600 de lei (fara TVA), cu 150 de lei mai putin decat pretul de productie situat la 1.750 de lei. Pentru a evita pierderile, Avicola intentioneaza sa exporte cea mai mare parte din productie. Conducerea Avicola a anuntat ca, in functie de cererea de pe piata, este posibila si o majorare a pretului la carnea de pasare.

In Piatra Neamt, de cateva zile, casul, carnea de miel si ouale sunt mai scumpe. Oferta este tot mai generoasa, in conditiile in care si cererea este pe masura. Multi oameni achizitioneaza mielul mai devreme, gandind ca fac economie. Un kilogram de carne de miel se vindea saptamana trecuta cu 50.000 de lei, pretul crescand pe zi ce trece. La inceputul saptamanii, ouale se puteau cumpara cu 1.600-1.800 de lei bucata, iar la mijlocul saptamanii pretul crescuse deja cu 200 de lei la fiecare ou. Cele obtinute in gospodariile particulare costa 2.200-2.400 de lei bucata.

Soia sau -carnea vegetala- a ajuns un produs foarte cautat pe piata ieseana. Pretul mic si perioada de post dinainte de sarbatorile de Pasti au adus la tarabele sau magazinele care vand soia o multime de cumparatori. Produsul poate fi gasit in pungute in piete sau la tarabe, la preturi de pana la 17.000 de lei. Mai nou, au aparut si magazine care vand soia la vrac, la pretul de 9.000 de lei suta de grame. -In perioada de post am avut foarte multi clienti. Nici nu m-am asteptat sa se vanda atat de bine-, spun vanzatorii de la Piata Nicolina.

Oferta ungureasca bate tot

La granita de vest a tarii, zilele acestea se inregistreaza un trafic crescut catre frontiera romano-ungara, multi dintre -turisti- fiind de fapt cumparatori romani. De mai multi ani, alimentele unguresti sunt cumparate de romani in rate, dar in perioadele premergatoare sarbatorilor comertul transfrontalier devine o adevarata industrie. Astfel, in detrimentul alimentelor romanesti, produsele aduse din tara vecina sunt vandute pe rupte in sectiile fabricilor, in birourile institutiilor sau chiar in saloanele din spitale. Aduse de la magazinele en-gros sau din pietele Ungariei, alimentele in cauza le -bat- pe cele romanesti prin pretul mai scazut, mai ales ca sunt fara taxe vamale. Multi cumparatori sunt atrasi de oferta -plata la avans si la chenzina-, ceea ce alimentarele bineinteles ca nu ofera.

Profitul afacerii consta in diferenta de pret dintre produse, cele maghiare beneficiind de subventia guvernamentala acordata agriculturii. In magazinele din Ungaria, Metro, Penny sau Cora din orasele apropiate de granita cu Romania, pulpele de pui costa echivalentul a 39.000 de lei/kg, carnea de porc 50.000 de lei/kg, salamurile si parizerul intre 25.000 si 40.000 de lei/kg. Comertul de Pasti include chiar ceapa, usturoi, oua si faina, care au preturi la aproape jumatate decat cele din tara noastra. Pana si vinul adus din Ungaria are trecere mai mare in fata celui de Jidvei sau Murfatlar, un bidon de patru litri de vin ajungand la 60.000-70.000 de lei. Comerciantii maghiari, constienti de traficul de marfuri, se aprovizioneaza din timp cu cantitati mari de alimente care sunt mai solicitate de micii traficanti romani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.