Primii opt mari poluatori din tara vor primi jumatate din certificatele nationale de emisii de gaze cu efect de sera alocate Romaniei, se arata in schema de comercializare a acestor certificate, elaborata de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Majoritatea acestor companii sunt colosi industriali primiti mostenire din guvernarea comunista, care au fost construiti in urma cu cateva zeci de ani si unde natura activitatii impreuna cu imposibilitatea de a se optimiza investitiile legate de mediu au dus la inregistrarea unor cote-record de poluare in Romania.
Potrivit schemei, 222 de societati din categoria marilor poluatori vor primi, anul viitor, peste 80 milioane de certificate, alte aproape 400 de milioane urmand sa fie oferite in perioada 2008-2012.
Astfel, in topul listei se afla Mittal Steel Galati – cu peste 12,5 miloane de certificate in 2007 si peste 71 de milioane in urmatorii cinci ani, SC Complexul Energetic Turceni – peste 7,3 milioane, respectiv peste 34 de milione, SC Complexul Energetic Rovinari (aproape sase milioane/ peste 28 de milioane), SC Electrocentrale Deva (aproape patru milioane/aproape 20 de milioane), Complexul Energetic Craiova – SE Isalnita (aproape 3,4 milioane/aproape 17 milioane), RAAN Sucursala ROMAG TERMO (trei milioane/peste 14 milioane), Lafarge Ciment (Romania) Punct de lucru Medgidia (peste 2,3 milioane/peste 12,3 milioane), Petrom SA Arpechim Pitesti (peste doua milioane/peste 9,6 milioane de certificate). Pana la 1 ianuarie, fiecare companie mare poluatoare va primi o cota de emisii de dioxid de carbon pe care nu are voie sa o depaseasca.
Aceste prevederi fac parte din obligatiile asumate de Romania prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana si se incadreaza in normele prevazute de Protocolul de la Kyoto, ratificat de Romania in 2001, care prevede reducerea emisiilor poluante cu 5,2% in perioada 2008-2012, in comparatie cu cele din 1990.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane