Home Economic-Financiar Masuri tranzitorii pentru aplicarea noii Legi a pietei de capital

Masuri tranzitorii pentru aplicarea noii Legi a pietei de capital

DISTRIBUIŢI

Pentru a preveni eventualele probleme care ar putea aparea intre principalele entitati implicate pe piata de capital din Romania, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a pus la punct o instructiune privind unele masuri tranzitorii in aplicarea noii Legi a pietei de capital. Fara a avea, deocamdata, un caracter oficial, instructiunea Comisiei se refera la activitatea imediat urmatoare intrarii in vigoare a noului act normativ al societatilor de servicii de investitii financiare (SSIF), institutiilor de credit, consultantilor de investitii, societatilor de bursa si societatilor de brokeraj, institutiilor pietei de capital, organismelelor de plasament colectiv (OPCVM) si emitentilor. In fapt, este o imbinare intre noile dispozitii ale legii si mai vechile regulamente sau instructiuni ale comisiei. In ceea ce priveste SSIF, principalele reglementari au fost facute asupra serviciilor pe care acestea le pot desfasura pe piata, avandu-se in vedere valoarea capitalului social. Pentru institutiile de credit, CNVM a stabilit cerintele operationale pe care acestea trebuie sa le indeplineasca cumulativ. Un capitol important al instructiunii se refera la emitenti, mai precis la modul in care se vor tranzactiona actiunile sau obligatiunile acestora.

Emitentii vor transmite, in continuare, raportarile financiare

Cum era si firesc, intrarea in vigoare a Legii 297/2004 privind piata de capital a dat nastere la o serie de interpretari cu privire la anumite activitati ce urmeaza a se desfasura in acest segment. Una dintre principalele probleme au ridicat-o emitentii ale caror valori mobiliare se tranzactioneaza fie la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fie la Bursa Electronica Rasdaq (BER). In acest sens, CNVM a definitivat o instructiune care precizeaza ca valorile mobliare atat ale emitentilor de la BVB, cat si ale celor de la BER se vor tranzactiona in continuare pe cele doua piete, pana la emiterea de noi dispozitii. Comisia va stabili, ulterior, modul de tranzactionare pe pietele reglementate si, de asemenea, tranzactionarea in cadrul sistemelor alternative. Pentru a pastra acelasi grad de transparenta, CNVM a mai dispus ca raportarile financiare anuale, semestriale sau trimestriale sa fie transmise ca si pana acum, indiferent daca emitentul are actiuni sau obligatiuni tranzactionate pe una dintre cele doua piete.

Vanzarea valorilor mobiliare se va face dupa noua lege

Referitor la vanzarea de valori mobiliare, aceasta se va face cu respectarea prevederilor incidente ale noii legi. Pana acum, vanzarea de catre o persoana sau un grup de persoane ce actioneaza in mod concertat a unui pachet de actiuni, reprezentand cel putin 10% din actiunile emise de o societate detinuta public, se realiza prin oferta publica secundara de vanzare, prin tranzactii derulate pe piete reglementate, sub conditia ca volumul cumulat al acestora sa nu depaseasca, intr-un interval de sase luni, 10% din totalul actiunilor emise de societate, precum si prin subscriere in cadrul unei oferte publice de cumparare. CNVM precizeaza ca toate aceste reguli nu se vor mai lua in calcul de acum inainte. Prospectul de oferta publica de vanzare va fi intocmit in forma unica cu respectarea regulamentului CNVM 5/2003, in cazul in care este vorba de o oferta publica de vanzare de actiuni sau de obligatiuni.

Noi conditii pentru declararea societatilor de tip inchis

Pana la emiterea de noi regulamente privind pietele reglementate si sistemele alternative de tranzactionare, retragerea unui emitent de la tranzactionarea pe BVB sau BER se va realiza in conformitate cu noul act normativ. Societatile listate la cele doua burse vor putea deveni de tip inchis si retrase de la tranzactionare daca indeplinesc anumite conditii. In primul rand, societatea va fi declarata de tip inchis, daca adunarea generala extraordinara a actionarilor (AGEA) a hotarat acest lucru anterior intrarii in vigoare a legii. In al doilea rand, o societate poate fi declarata de tip inchis numai daca, inainte de punerea in aplicare a noii legi, a fost avizat anuntul preliminar si urmeaza a se derula o oferta publica de preluare sau a fost autorizata o astfel de oferta. Al treilea caz in care societatea poate iesi de la tranzactionare este in momentul in care obligatia initierii si derularii unei oferte publice a devenit scadenta pana la intrarea in vigoare a legii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.